Başbakan Binali Yıldırım, TRT haber’de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başbakan Yıldırım, esnaf ve sanatkarların borçlarını yeniden yapılandırıldığını söyledi. 

Başbakan Binali Yıldırım, buğdaya müdahale fiyatını ton başına 910 lira olarak açıkladı. Tarım politikalarını eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklenen Yıldırım, “Destek vermek budur, desteksiz atmakla olmuyor. Kürsüden masadan değil kasadan konuşuruz kasadan” dedi. Ak Parti grup toplantısında konuşan Yıldırım, özetle şunları söyledi:

 

 

ESNAFIN FAİZ YÜKÜ: Esnaf ve sanatkarların borçlarının gecikmiş faizlerini tamamen siliyoruz. Geri kalan borçlarını da yeniden yapılandırıyoruz. 110 bin esnafımız 400 milyon liralık yükten kurtarmış oluyoruz. Esnaf borcun ana parasını ödeyecek, ayrıca bu ana para da yeniden taksitlendirilecek.

 

TONU 910 TL: Çiftçilerimiz, ürünlerini TMO’ya satmak isterse, ürün bedellerinin tamamını bayramdan önce peşin alabilecek. Özellikle Trakya bölgesinde buğday fiyatları biraz düşüş eğiliminde. Bu nedenle TMO müdahale fiyatını açıklama ihtiyacı duydu. 2016 yılı için Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın alım fiyatını, ton başına 910 lira olarak belirledik. Ofisin ürün alımlarında üreticiden ton başına kestiği boşaltma ücretini de kaldırdık.

 

DESTEK VURGUSU: Yeni bir uygulamaya daha geçeceğiz, 6.5 milyon hektar büyüklüğündeki 184 ovayı tarımsal sit alanı ilan ediyoruz. Buralara tohum atılacak, fidan dikilecek hiç bir çivi çakılmayacak, tarım arazisi olarak kalmaya devam edecek. Muhalefet, milli gelirin yüzde 1’inin çiftçiye destek olarak ödenmediğini sürekli iddia eder. Tarımsal desteklemelerin milli gelirin yüzde 1’inden az olamayacağını yasa haline getiren biziz. 2015’in milli geliri 1 trilyon 953 milyar lira, tarıma verdiğimiz doğrudan destek ise 10 milyar liranın üzerinde. Ofisin ürün alımları için de 1 milyar 60 milyon. Bu destek değil de nedir, Sayın Kılıçdaroğlu? Tarımsal kredilerin sübvansiyonlarına verdiğimiz 1 milyar 400 milyon liralık destek de çabası. Tarımsal ürün ihracatına desteğimiz 456 milyon lira.

 

Bütün bunları üst üste koyduğumuzda tarım sektörüne desteğimizin boyutunu daha iyi görüyoruz. Bu desteklerin 2015 yılı sonunda eriştiği meblağ 19 milyar 590 milyon liradır. İşte destek budur, desteksiz atmakla bu işler olmuyor, destek vermekle oluyor. Meşhur hesap uzmanı hesapla bakalım, tarıma destek ne kadar? Hesapla da görelim. Biz; çiftçi, üretici, emekçi söz konusu olduğunda asla ve asla cimri olmayız; kürsüden, masadan değil, kasadan konuşuruz kasadan

 

HAVZA BAZLI ÜRETİM: Çiftçimiz hangi ürünü, nerede, ne zaman edecek, onu önceden bilecek; toprağa rastgele tohum saçma dönemi artık geride kalacak. 930 ilçemizde havza bazlı üretim için çalışmalar tamamlanmak üzere. Ağustos itibarıyla yapılacak, ekilecek ürün listesini, tek tek çiftçilerimizle paylaşacağız.

 

DOLULUK YÜZDE 80: Yaşadığımız bölgesel ve küresel krizlerden, ikili sorunlarımızdan dolayı Turizm’de bu yıl beklediğimiz gelişme olmadı. Ancak, bayram tatilinin erken açıklanması ve uzun tutulmasıyla buradaki boşluğu bir nebze dolduğunu görüyoruz. İç turizmdeki hareketlenme sonucu doluluk oranları yüzde 80’in üzerine çıkmış bulunuyor. Rusya ve İsrail ile vardığımız mutabakatın semeresinin ilk önce göreceğimiz alanın da turizm olacağını düşünüyoruz.

 

YENİ PAKET GELİYOR

AB konusunda artık İngiltere’nin ayrılma kararından sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacağını belirten Yıldırım, “Bunu görmemiz lazım. Bizim yıllardır AB’ye yönelik endişelerimizi, bugün ne yazık ki istemediğimiz halde ilk işaret fişeğini Birleşik Krallık yaktı. Avrupa’nın bunun üzerinde çok iyi düşünmesi lazım, gelecek vizyonunu çok iyi ele alması lazım” dedi. Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusuna da değinen Yıldırım, “Bu indirimlerin piyasaya yansıması lazım. Alacağımız tedbirler ve açıklayacağımız müjde paketinde bu konu da olacak” diye konuştu.


KAYNAK-MEMUR HABER

Editör: TE Bilisim