Ramazan Bayramı'nı fırsat bilen çok sayıda İranlı, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına rağmen ülkeleriyle en uzun sınıra sahip Van'a akın etti.

 

Bölgede yaşanan olaylar ve son olarak İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı, yabancı turistlerin tatil için Türkiye'yi tercih etmelerini etkilemedi. Türkiye’nin yanı sıra Van’ın en büyük pazarı olan İranlılarda bayram öncesi Van’a akın etti. Ramazan Bayramı'nı fırsat bilen çok sayıda İranlı tüm olumsuzluklara, çatışmalara ve olaylara rağmen yine Van’ı tercih etti. Van’daki görüşlerini bizimle paylaşan İranlı vatandaşlar Van’ın çok güzel olduğunu ve Türkiye ile Van’ın bu tür olayları hak etmediğini söyledi.

 

 

VAN ANTALYA’DAN DAHA GÜZEL

Başta alışveriş merkezleri ve mağazalar olmak üzere cadde ve sokaklarda büyük yoğunluğun yaşanmasını sağlayan İranlılar, uzun süredir ekonomik durgunluk yaşayan esnafın yüzünü güldürdü. Van’da kalmayan İranlılar ise Akdeniz, Ege sahillerinde geçirmek ya da İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde alışveriş yapmak isteyen birçok İranlı turist de Ferit Melen Havalimanı'nda uçakla yolculuk etmeyi tercih etti. Her fırsatta Van’ın güzelliklerinden bahseden İranlılar Van’daki hava ve denizin Antalya’dan daha güzel olduğunu dikkat çekti.

 

2 ÜLKE ARASINDA SICAK İLİŞKİLER KURULDU

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva yaptığı açıklamada, İranlıların tatil için Van'ı tercih etmelerinden büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek, İranlıların Van'a gelmeleri için iki ülke arasında sıcak ilişkiler kurduklarını söyledi. İranlı turistlerin Van'da rahat bir ortamda zaman geçirmeleri için bir kanaat oluşturduklarını ifade eden Takva, İran ziyaretleri sırasında Van'ı ve güzelliklerini tanıttıklarını kaydetti.

 

 

TAKVA: İRANLILAR VAN’I TERCİH EDİYOR

Bu sene İranlıların Van'ı çok tercih ettiklerini anlatan Takva, şöyle devam etti: "İranlıların, bu sene daha önceki yıllara oranla daha fazla Van'ı tercih ettiklerine tanıklık ettik. Bu durum Van'ımız için son derece önemlidir. Van'ın İran'a ihtiyacı var. Pazarı elimizde tutmamız ve yakın bölgemizdeki bu insanları bölgemizde tutmamız lazım. Bunun için uygun koşullar yaratmaya başladık. Geçmiş yıllarda böyle bir İranlı yoğunlu yaşamadık. Özellikle bu sene tatil ve özel günlerde İranlıların büyük bir istek ve arzuyla Van'a geldiklerini gördük. Bizler de esnafımızın İranlı turistlere sahip çıkmaları yönünde bir duyarlılık oluşturmaya çalıştık. Kalite ve fiyat standardını arttırmak, onların burada rahat bir tatil geçirmeleri ve güvenli bir alış veriş yapmalarını temin etmemiz gerekiyor. İranlıların gelişleri sürüyor. Özellikle akşam saatlerinde çarşı merkezinde bu yoğunluğu hmek mümkün. Bu bizleri çok memnun ediyor. Özellikle Van'ın deprem sonrası yerel ekonomik krizini aşmak konusunda İran pazarına erişmesi, hayatımızı kolaylaştırdı."

 

“BARIŞÇIL ANLAYIŞA İHTİYACIMIZ VAR”

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına değinen Takva, terör olaylarının sona ermesi ve Türkiye'nin daha güvenli bir ülke haline gelmesi için beklenti içerisinde olduklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Özellikle İsrail ve Rusya ile yapılan anlaşmalar nihai olarak yarar sağlayacak. Ancak iç politikada da sorunların çözülmesi noktasında barışçıl bir anlayışa ihtiyacımız var. Bu da olursa Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için bir engel kalmayacak. Huzura ve barışa giden yolları daha fazla zorlamamız gerekiyor. İranlıların da son olarak İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısından etkilendiğini ve henüz gelmeyenlerin kararlarını gözden geçireceklerini düşünüyorum. Amerika'nın kendi vatandaşlarını Türkiye'ye gelme konusunda uyarması gibi olumsuz durumlar da söz konudur. Ülkemizi barış ülkesi haline getirmeliyiz. Terörün, savaşın ve kargaşanın olduğu bir coğrafya değil, barışın, huzurun ve güvenliğin coğrafyası olmalıyız."

 

 

EBİRİ: DOLULUK ORANI YÜZDE 95’E YÜKSELDİ

Turistlerin konaklama için Van'ı tercih etmesi, otellerdeki doluluk oranını da artırdı. Bir süre öncesine kadar yüzde 10 kapasiteyle çalışan otellerde doluluk oranı yüzde 95'e yükseldi. Akdamar Oteli müdürü Zeki Ebiri, uzun süredir yaşanan ekonomik durgunluğun İranlıların kente gelmesiyle sona erdiğini belirterek, "Otelimizde 130 yatak kapasiteli 66 odamız var. Şuan için 37 odamız doldu. Kalan odalarımız da rezerv edildi. Yani otelimizde boş yer kalmadı. Gelen müşterilerimizi farklı yerlere yönlendiriyoruz. Kentteki otellerde doluluk oranı şuan yüzde 95 civarında. Bölgemizde ve son olarak İstanbul'da yaşanan terör saldırıları turizmi de muhakkak etkilemiştir. Bu olayların ülkemizin ekonomisi ve tanıtımı için biran önce son bulmasını istiyoruz." dedi.

 

ARGHAND: TÜRKİYE BUNU HAKETMİYOR

İranlı turist rehberi Mehdi Arghand ise İranlı turistlerin tatil ve özel günlerde sürekli Türkiye'yi tercih ettiklerini anımsatarak, "Altı yıldır sürekli Van'a turist getiriyoruz. Van'dan çok memnunuz. Özellikle Van'ın tarihi ve doğal güzellikleri çok fazla. Buraları her fırsatta geziyor ve çok beğeniyoruz. Van hem alış veriş konusunda hem de havaların Antalya ve diğer illere göre daha serin olması nedeniyle bizleri çekiyor. Terör olayları henüz Van'ı etkilememiş. İstanbul'daki son terör saldırısı biraz gündemi meşgul etti ve bizleri çok derinden üzdü. İnşallah her şey daha güzel olacak. Türkiye'yle olan ilişkilerimiz nedeniyle tercih ettiğimiz ilk ülke burasıdır. Türkiye bu kötü olayları hak etmiyor. " şeklinde konuştu.

 

 

CABARZADE: VAN’I ÇOK SEVİYORUZ

Elham Cabarzade isimli İranlı turist de fırsat buldukça Türkiye'ye geldiğini anlatarak, alış veriş için geldikleri Van'da güzel dostluklar kurduklarını kaydetti. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını medyadan takip ettiğini belirten Cabarzade, "Bu olaylar İranlıları da çok üzdü. Olayı duyar duymaz, sosyal paylaşım hesaplarımızda terörü lanetledik. İnşallah bu olaylar en kısa zamanda sona erer. Bizler Türkiye'yi ve Van’ı çok seviyoruz. Bu nedenle bu terör saldırıları İranlıları tedirgin etti. Ancak biz buraları çok sevdiğimiz için geliyoruz ve gelmeye devam edeceğiz.” Diye konuştu.

 

NECAFİ: ALIŞVERİŞİMİZİ VAN’DA YAPIYORUZ

Tahran'dan gelen Hasan Nacafi de Türkiye'nin birçok şehrini gezdiğini ifade ederek, yaşanan terör saldırıları nedeniyle üzüldüklerini söyledi. İstanbul'a tatil için gidecek bazı İranlı turistlerin uçak biletlerini iptal ettiğini aktaran Nacafi, şöyle devam etti: "Türkiye çok güzel bir şehir. İran'a yakın olduğu için sürekli alış verişimizi Van'dan yapıyoruz. Burayı ve insanını çok seviyoruz. Ancak yaşanan bu terör saldırıları bizleri çok üzüyor. Birçok arkadaşımız korktuğu için İstanbul'a gitmek istemedi. İnşallah en kısa zamanda güven ortamı oluşur. Çünkü Türkiye bizim için çok önemlidir."


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim