Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücretteki artışla ilgili taraflar arasında herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Zamlı maaşların 1 Ocak itibariyle geçerli olacağını ifade eden Soylu, maliyetin tamamını işverene yüklenmeyeceğini açıkladı.

Soylu, Habertürk'te Veyis Ateş'in sorularını cevapladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısını gerçekleştirdiğini ve bin 300 liralık net maaş konusunda taraflar arasında anlaşma sağlandığını söyleyen Soylu, net asgari ücretin piyasaya ve istihdama etkileri üzerine detaylı bir çalışma yaptıklarını ifade etti. Soylu canlı yayında şunları söyledi;

 

"ÜÇ AYAĞI DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ"

"Biz 3 ayağı düşünmek zorundayız. Öncelikle, işverenin üretimini artıracak, maliyetlerin yükselmeyeceği bir hali düşünmek zorundayız. İkincisi olarak istihdamın dengelemesi gerekiyor. Son olarak kamuyu getireceği yükün bu anlamda hesaplanması gerekiyor.

Bu ülkede bir dönem emeklilik maaşlarının ödenmesi için IMF'e nasıl müracaat edildiğini hepimiz biliyoruz. Bunlar geçmişte yaşandı. Bunların tekrar yaşanmaması için bunları düşünmek zorundayız. 

 

YÜK PAYLAŞIMI YAPILACAK

Bir sorumluluğunuz varsa ve bunun maliyetini millete yüklemek istemiyorsanız, bu hesaplamaların tümünü ciddi bir anlayışla yapmak zorundasınız. Bunu hesaplıyoruz. Yükün tümünü işverene bırakmayacağız ama hepsini de biz yüklenmeyeceğiz. Bir tarih verilmesi gerekiyorsa 1 Ocak tarihinden itibaren Türkiye'de net asgari ücret bin 300 lira olacaktır."

Editör: TE Bilisim