İran ile hem ikili hem de ticari ilişkilerini zirveye çıkarmayı hedefleyen Van’da şimdiye kadar iki ülkenin ihracatının en detaylı şekilde ele alan zirve dün gerçekleştirildi. İran ile 300’u aşkın kilometre sınırı bulunan Van, yakınındaki uzak olan İran ile ilk defa sadece iki ülke ihracatçılarının ve iş dünyasının buluştuğu fuarda bir araya geldi. Bu yıl ilki düzenlenen İhracat Fuarı, iki ülkenin yıllardır konuşulan ve bir türlü istenilen düzeye gelmediği ve halihazırda sıkıntıların da olduğu bir süreçte kapılarını açarken yerinde bir fuar olarak da kayda geçti.

 

İran İhracat Zirvesi ve Fuarı Van’da yapıldı. Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez, Tüm Sanayici İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, Van Milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk ile TÜMSİAD bünyesinde yer alan çok sayıda işadamı, STK, oda ve sanayici katılım sağladı. Fuar öncesi yapılan konuşmalarda konuşan TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, Van’da olmaları gerektiğini belirterek, Van’a geldiklerini söyledi. Bir konuşma yapan Fatih Çiftci ise Van’ın İran’dan yararlanması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Çiftci ayrıca Van’a gelen 200 kişilik TÜMSİAD yöneticilerinden ve iş adamlarından Van için yatırım desteğine bulundu.

 

 

GÜLER: FUAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Gerçekleştirilen fuar açılında ilk olarak konuşan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler şunları söyledi: “Bir konuda özür dilemek istiyorum. Bugün İran’dan da gelecek olan bir İran heyetimiz vardı. Ancak yaşanan internet sorununda dolayı kendileri açılışa yetişmediler. İnşallah daha sonrasında bizlere eşlik edecekler. Böylesi bir süreç böyle büyük bir organizasyon yapmaktan dolayı son derece mutluyuz. Bin kilometrelik bir daire çizdiğimizde 230-300 milyon nüfusa hitap eden fuarımızda bizler 500 milyon dolarlık bir hedef koymuştuk fuarımıza. Türkiye ve İran arasındaki 2023 hedeflerine ulaşmak için bu fuar büyük bir önem arz etmektedir.”

 

 

FUARA TOPLAM 110 FİRMA KATILDI

Fuara katılım sağlayan firmalar hakkında da bilgiler veren Güler, “Yapmış olduğumuz bu fuarımıza 110 firmamız iştirak etmiştir. Bunların çoğu bölge firmalardır. 15 tane yurt dışında fuarımıza katılım sağlanmıştır. Fuardan sonra saat16’da bu fuarı anlamlı kıldıracak Türkiye-İran arasında işadamlarının birebir görüşebileceği bir zirve yapılacak. Orada daha verimli iş birlikleri konuşulacaktır. Teşriflerinizden dolayı ben hepinize teşekkür ediyorum. Bakanlıklarımız bu konu da bize çok ciddi anlamada destek verdiler. İnşallah bu fuar Van’ımız, bölgemiz ve ülkemiz için yararlı bir fuar olur.” Dedi.

 

 

BOZKURT: VAN İÇİN ÖNEMLİ BİR FUAR

Kısa bir konuşma yapan Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt şöyle konuştu: “Böyle önemli bir fuara ev sahipliği yapmaktan dolayı son derece mutluyuz. Bizlerde Van OSB olarak yaklaşık 20 firmaya yakın bir katılım sağladık. Fuarın önemi Van için çok büyüktür. Burada ürettiğimiz ürünlerin gerek ihracat anlamında gerek yurt içi tanıtımı anlamında çok değerli buluyoruz. Katılım sağladığınız için hepinize şahsım ve yönetimimim adına teşekkür ediyorum.”

 

 

TAKVA: YATIRIMA DÖKMEK DURUMUNDAYIZ

Fuar açılışı öncesi konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO)Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Bugün düzenlenmiş olan İran İhracat Fuarı ve Zirvemize İran İslam Cumhuriyeti’nden 10’u aşkın firma, yaklaşık 150 kişilik İranlı işadamı ve yöneticilerinden oluşan heyet iştirak edecekti. Süleyman Bey ifade ettiler teknik aksaklıktan dolayı şu anda aramızda değiller ancak daha sonra bize katılacaklar. Bunun dışında TÜMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri aramızdalar. Aynı şekilde 200 kişilik bir heyetle birlikte aramızdalar. Şu anda burada çok önemli bir potansiyel bulunmaktadır. Biz bu potansiyeli mutlaka yatırıma dökmek durumundayız.” Şeklinde konuştu.

 

 

“İLK ADIM KAPIKÖY İLE ATILDI”

Van şehrinin değişen Orta Doğu için büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Takva şunları kaydetti, “Van şehri şu anda değişen Orta Doğu dengeleri bakımından yeni bir başlangıca hazırlanıyor. Özellikle İran Pazar başta olmak üzere yakın coğrafyamız pazarlara erişim konusunda baş şehir konumuna gelmiş bulunuyoruz. Kapıköy ile bunun ilk adımını attık. Gümrük kapısının çalışmaları yakın sürede tamamlanacak. Buradan şu çağrıyı yapmak istiyorum. Tekstil, hayvancılık, mobilya, inşaat, yenilenebilir enerji, turizm alanlarında potansiyeli en yüksek şehirlerinde bir tanesi Van şehridir. Sizleri yatırımlar yapmaya davet ediyoruz. İran ile dostluğumuzun da buna katkı sunmasını temenni ediyoruz. Bu zor şartlar altında böyle bir fuarı gerçekleştiren Sayın Süleyman Güler’e de teşekkür ediyorum. Fuarımızın bölgesel kalkınmamıza katkı sunacağını temenni ediyorum.”

 

 

DOĞAN: VAN’DA OLMAMIZ GEREKİYORDU

Toplantıda bir konuşma yapan Tüm Sanayici İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, “Bizler bugün Van’a geldik. Bugün Van’ın o kadim şehrin tüm güzelliğini görme fırsatımız oldu. İnşallah burada terörden ve olumsuz oluşumlardan kurtulup birlik ve beraberliğimizi sağlayacak bir takım çalışmalar yapılır. Bizler iş adamları olarak bizlere böylesi bir organizasyonun yapılacağı haberi gelir gelmez, bizlerde TÜMSİAD şube başkanlıkları ile görüşüp fuar için Van’da olmamız gerektiğini söyledim. Beni kırmadılar ve 81 ilden bugün bu fuara katılım sağladık.” Dedi.

 

 

“ÇALIŞMALAR MUTLAKA SONUCA VARACAKTIR”

Bu ayki TÜMSİAD toplantısın Van’da yapmak istediklerini yönetime söylediğini dile getiren Doğan şöyle devam etti: “İstanbul’daki yönetim kurulundaki arkadaşlarımda bu ay ki TÜMSİAD toplantımızı Van’da yapmamızı söyledim ve nitekim bugün burada aylık TÜMSİAD toplantımızı gerçekleştireceğiz. Bizler hizmet sektöründe uluslararası fuar organizasyonlarında, turizm sektöründe olduğumuzdan dolayı çok yakinen bilmekteyim ki bu tarz organizasyonları düzenlemek çok zordur. Hele doğu ve güneydoğuda bu tarz organizasyonlar düzenlemek daha zordur. Bu tarz organizasyonlarda birlik ve beraberlik olduğu zaman bu fuarlardan güç doğuyor. Ankara’daki bürokratlarımızın desteği ile de bu tarz çalışmalar mutlaka sonuca ulaşacaktır. Sınır bölgesi olması münasebetiyle bu fuarlar ticaret sektöründe mutlaka sonuca ulaşacaktır.”

 

 

SÖNMEZ: VAN GEREKTİĞİ YERDE DEĞİL

Fuar açılışı öncesi kısa bir konuşma yapana Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez, “Ekonomi bakanlığı olarak ayrı bir önem vermekteyiz. Bugün burada herkesin üzerinde ittifak edeceği Van Ticaret anlamada gerektiği yerde değildir. Gerek içerdeki ihracat ve dışarıya olan ihracat ile hak ettiği yerde değildir. Van üzerinden ticaret yapan iş adamlarının 30 Milyon Dolar gibi bir rakamda ihracat yaptıkları görülmektedir. Van’ın ağırlıklı olarak ihracat yaptığı ülke İran’dır. Ülkemiz içinde İran önemli bir olmakla birlikte Türkiye İran için daha önemli bir ülkedir. Bugünkü fuarın boyutuna bakılacak olursak, Ekonomi Bakanlığı olarak mali destek sağlamaktayız. İleride yapılacak eni fuarlar ile birlikte bu desteğimizi arttıracağız. Önümüzdeki fuarlarda gerek fuarın kalitesini gerek katılımcı sayısını arttırmak suretiyle çok daha çalışmalar olacaktır.” İfadelerine yer verdi.

 

 

ÇİFTCİ: ZAMAN ZAMAN KRİZLER YAŞANIYOR

Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ilk olarak şunları söyledi: “Tarih boyunca medeniyetin beşiği olan bölgemizi bugün dünya ticaretinin başkenti yapmak amacıyla düzenlenen etkinliklerden bir tanesi olan ihracat zirvesi ve fuarında bir aradayız. Dünya ekonomi tarihine baktığımızda birçok dar boğazlık ve krizlerin yaşandığını görmekteyiz. Her bir kriz yeni ekonomi teoremlerini oraya çıkarmaktadır. Bazıları krizin çözülmesine yardımcı olmuş bazıları ise faydasız kalmıştır. İçinde bulunduğumuz dönemde de değişerek gelişen yeni ekonomik düzenin bir parçası olarak bu durum dikkat çekmektedir. Bugüne geldiğimizde 2015 yılında yaşanan finansal dalgalanmalar küresel ekonomi üzerine etkisi olmuştur. Tüm dünyada etkisini gösteren zayıf talep ile beraber dış ticaret performansının zayıflanması ülkelerin büyüme performansları üzerinde aşağı yönlü baskılar oluşturmuştur. Üye ki 2016 başlangıcında gerek küresel ekonomi gerekse de bu ülkeler genelinde beklenen büyümeler hep aşağı yöne doğru olmuştur.”

 

 

“ÜLKEMİZ 3.1’LİK BÜYÜME YAKALADI”

Yaşanan krizlerden Türkiye’nin iyi bir şekilde çıktığını ifade eden Çiftci, “Dünya ekonomisinin içinde bulunduğu bu kırılgan yapı ülkemizin dünyayı etkisi altına alan 2009 yılındaki ekonomik krizin hemen ardından hızlı bir toparlanma sürecine girmiştir. Son olarak 3çeyreğinde küçülme yaşayan ekonomimiz 2016 yılının ikinci çeyreğinde kesintisiz büyüme gerçekleştirmiştir. Büyümede istikrarlı ve kararlı yürüyüşüne devam eden ülkemiz ve 2016 yılının ikinci çeyreğiyle birlikte yüzde 3.1’lik büyümeyi yakalayan ülkemiz Avrupa ekonomileri arasında en hızlı büyüyen ekonomi olmayı başarmıştır. Küresel büyümelerin ve risklerin olduğu bir dönemde özellikle terör olaylarının yaşandığı dönemde ülkemizin ikinci çeyrekte yakaladığı bu büyüme oranı hükümetlerimizin uygulamış olduğu politikaların etkisini ortaya koymuştur.” Dedi.

 

 

ÇİFTÇİ: GÜÇLÜ KOMŞULUKLAR ÖNEMLİDİR

Dış ticaretin 51 milyar dolardan 220 milyar dolara çıktığını ifade eden Çiftci şöyle devam etti: “Ülkemiz 2002 yılında bu yana güçlü ihracat artışı ile beraber dış ticaretini önemli bir şekilde başarmıştır. 2002 yılı sonunda 36 milyar dolar olan ihracatımız 2015 yılı sonunda 143 milyar dolara yükselmiştir. Aynı şekilde ithalatımız ise 51 milyar dolardan 220 milyar dolara ulaşmıştır. 2002 yılı sonuyla 100 milyar dolar altında gerçekleşen dış ticaretimiz 2015 itibariyle 315 milyar dolar seviyelerine çıkmıştır. Tarih boyunca komşuluklarda güçlü bir şekilde hayatlarına hep tecrübe etmiştir. Ülkelerde aynı bireyler gibi güçlü komşuluklar ile birlikte yürümekte olduğu yolda daha güçlü şekilde adımlar atmaktadır. Bu sebeple yüzyıllar boyunca iyi komşuluklar içinde olduğumuz İran’a uygulanan ambargonun kaldırılmasıyla beraber ülkemiz ile İran arasındaki dış ticaret hacmimiz arttırılması için olağan gücümüzle birlikte çalışmaktayız. Ambargoların kaldırılması ile birlikte İran’ın sahip olduğu tüm ekonomiyi kullanarak, Orta Doğu’da büyüyen bir ekonomi olmak zorundayız. Bunu ön görmek ve buna göre çalışmak zorundayız. Bu anlamda da İran’la daha güçlü ilişkiler içerinde olmak zorundayız. İran ile ekonomik anlamda ilişkilerimizi aktif tutan ender ülkelerdeniz.”

 

 

“İRAN PAZARINI İYİ KULLANMALIYIZ”

Türkiye’nin İran ile ticarette Van’ın önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Çiftci, “2016 yılının Ocak ayı ile birlikte İran’la ihracatını yüzde 43 oranında artıran ülkemiz İran ile Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti ile birlikte 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmi ortaya koyulmuştur. İşte bugün ülkemizde en doğusunda olan Van ilinde bu tür etkinlikler ve yatırımların bu hedefe önemli katkısı olacaktır. İran pazarının büyümesi sahip olduğumuz coğrafik konum göz önünde olduğunda bir lojistik üs olarak kullanılması anlamına gelmektedir. Dünya pazarına açılma olanağı yakalayan İran’ın artık daha fazla mal ve hizmet alabileceği olması ülkemizin de sadece ihracat ithalat değil bir transit geçişi olması anlamına gelmektedir. Bu vesileyle AVM, otel işletmeciliği, mühendislik, altyapı ve finans gibi sektörlerde bu anlamda artışların olabileceği iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde İranlı turistlerin ülkemizde tatil yapması bizleri memnun edecektir. Ancak bunu da iyi bilmemiz gerekiyor ki hepimize büyük işler düşmektedir.” Şeklinde konuştu.

 

ÇİFTÇİ: VAN HIZLI BİR ŞEKİLDE TOPARLANACAK

Bölgede yaşanan olumsuzluklar hakkında da konuşan Çiftci şöyle devam etti: “Zaman zaman bölgemizde yaşadığımız bir takım olumsuzluklar Van ekonomisini ve Van turizmini direkt hedef alan terör saldırıları üzülerek söylüyorum ki bu hedeflerimizde b izi yavaşlasa da Van dinamikleri ve ülkemizin iş adamlarının sahiplenmesi ile birlikte Van bunları hızlı bir şekilde atlatacak ve yoluna devam edecektir. Türkiye ile İran arasındaki gümrük alanında ciddi bir iş boyutu devam etmektedir. Bu ilişkiler yoğun çalışmalar ile devam etmektedir. Bizde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak İran’a bir ziyaret yaptık. Bu ziyaretler sonrası inanıyoruz ki Kapıköy karşısında yer alan Razi Hoy yolunun yapılması noktasında önemli taleplerimiz oldu.”

 

 

“İRAN DEVLETİNDEN TALEPLERDE BULUNDUK”

Sınır ve gümrük kapılarında yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Çiftci, “Biz bütün sınır kapılarındaki yollarımızı güzel bir şekilde yaptık. Esendere Sınır Kapımızı tamamladık ve başbakanımızın katılımıyla orayı da açacağız. Van’ın 46 yıldır rüyası olan Van ve bölge ekonomisine önemli katkısı olacak olan Kapıköy’ün temelini attık. 100 milyonluk bir yatırım yaparak Türkiye’nin en modern sınır kapısını yaklaşık 15 ay sonra açacağız. Tamamlandıktan sonra buranında ilişkilerimiz için önemli bir katkısı olacak. Yeni bir karar aldık Gürbulak Sınır Kapımızı da yeniliyoruz. Proje ihalesine çıktık. Önümüzdeki günlerde yenileme çalışmaları başlayacak. İran Devletinden de bu taleplerde bulunduk. Bu çalışmalar ile birlikte ticaretimizin büyümesini hedefledik.” Dedi.

 

ÇİFTÇİ: LEHİMİZE ÇEVİRMEK İSTİYORUZ

Ülkeler arasında yaşanan gelişmelerin önemli olduğunu kaydeden Çiftci şunları söyled: “İran’la İstanbul karayolu taşımacılığı konusunda bir projemiz var. 2016 yılının Ocak ayı ile birlikte bu projede de önemli bir aşama kaydedilmiştir. Bu proje kapsamında çalışmalar koridordaki ülkelerin ticaretinin kolaylaştırmasını çok önemli ölçüde sağlayacağını düşünüyoruz. Buda önemli bir katma değer sağlayacaktır. Ayrıca Türkiye-İran arasında 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Antlaşması bulunmaktadır. Söz konusu anlaşma kapsamında ülkemiz çok üründe anlaşma sağlanmıştır. Antlaşma sonucunda çalışmalarımız devam etmektedir. Her iki alanda avantajlarımızı kullanarak bu ticaretimizi lehimize çevirmek istiyoruz.”

 

“VAN’A YATIRIM YAPIN, DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”

TÜMSİAD yetkililerin Van’da olmasının önemli olduğunu kaydeden Çiftci yatırımcılara seslendi: “Kendilerinin burada olması bizler için ve işadamlarımız için önem arz etmektedir. Biz bu bağlamda misafir tüm işadamlarımızdan Van’da yatırım yapmalarını istiyoruz. Van’da bu potansiyeli görmelerini istiyoruz. Van’daki tüm işadamlarının ve valimizin yanlarında olacaklarını kendilerine belirtmek isterim. Bu konuda bakanlık ve hükümet olarak da kendilerinin yanında olacağız. Bu ziyaretin kalıcı olmasını temenni ediyorum. Bu fuarında ülke ekonomimize katkı sunacağını umuyorum.”

 

TAŞYAPAN: HAK ETTİĞİMİZ KADAR GELİŞMİŞ DEĞİLİZ

Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen törenle açılan fuarda konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, fara katılım gösteren Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan ve üyeleri ile İran ve Türkiye'den katılım gösteren firmalara teşekkür etti. Van'ın Türkiye'nin en doğusunda yer alan bir il olduğunu anımsatan Taşyapan, "Aslında altyapımız gelişmemize çok müsait bir yer. Bence hakkettiğimiz kadar gelişmiş değiliz. Ama ben ümit ediyorum ki yakın zamanda Van potansiyelinin üzerinde bir gelişmeye şahit olacak. İran'a yönelik ambargonun kalkmış olması ve İran'a en yakın şehir olmamız, ulaşım altyapımızın tamamlanmış olmasıyla en iyi yerdeyiz. Doğuda hava, kara ve demiryolu gibi önemli üç özelliği bulunduran bir iliz. Bunun yanında yatırım teşviklerimiz kuvvetli. Bildiğiniz gibi hükümetimizin doğu ve güneydoğuya yönelik olarak yeni bir teşvik politikası geliyor. Bunun da ilimize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum." diye konuştu.

 

"VAN, SADECE ÇATIŞMALARIN OLDUĞU İL DEĞİL"

Kalkınma Bakanlığı'nın bölge ile ilgili kararlarının yakında açıklanacağını, Van'ın bu açıklamayla birlikte cazibe merkezlerinden biri olacağını hatırlatan Taşyapan, bedelsiz arsa verilmesi, fabrikaların devlet tarafından yapılması, makine teçhizat faizlerinin karşılanması gibi yeni teşvik ve imkanların getirileceğini söyledi. Taşyapan şöyle konuştu: "Van ülkenin diğer taraflarında göründüğü gibi sadece çatışmaların, patlamaların olduğu bir yer değil. Burası Organize Sanayi Bölgesi, Burası 4 ve 5. etabını kuruyor. Burada organize sanayinin dışında gelişmiş bir ticaret var ve buranın geçmişten beri ihracatı düşünebilen insanı var. Burada 30-40 gün önce bile İran'a, Irak'a, Suudi Arabistan'a gerek canlı hayvan ticareti, gerek diğer alanlarda ticaret yapan bir zihniyet var burada. Dolayısıyla burası imkanları olan bir şehir. Sizleri her zaman ağırlamaya hazırız. Ama değerli işadamlarımızdan buraya güzel yatırımlarını bekliyoruz.”

 

TAŞYAPAN: AZIMSANACAK RAKAMLAR DEĞİL

Kapıköy hakkında da konuşan Taşyapan, “Kapıköy Sınır Kapımız iyi bir şekilde yapılıp açıldığı zaman, burası ticaretimizin, ithalat ve ihracatın, lojistik üssün ana giriş kapılarından biri olacaktır. İran bizim yüzyıllarca komşumuz olan bir ülke ve aramızdaki hudut da yıllarca dostluk hududu olarak yaşanmıştır. İran'ın dünyanın en büyük petrol potansiyelinden tabi ki karşılıklı ticaretle üzerimize düşen payı alacağız. Bunun için hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Buradaki ekonominin işleyişine, gerek aktörlerine, gerek dışarıdan gelecek yatırımcılara vereceğimiz imkanlar bu pastada payımızı daha da büyütecektir diye düşünüyorum. Biliyorsunuz ihracat 1970'li yıllarda konuşulduğunda bizim en büyük dertlerimizden birisiydi. Ama bugün ülkemiz üretiyor ki ihracat yapıyor. Ticareti öğrendiği için ithalatı, ihracatı yapıyor. Biz bugün İran'la sadece 30 milyon dolarları konuşuyor. Bundan 15-20 yıl önce bu bizim ihracatımızın tamamına yakın bir rakamdı. Dolayısıyla bunlar azımsanacak rakamlar değil.” Dedi.

 

“MEYVE VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Vali Taşyapan Türkiye’nin meyve veren bir ağaç gibi olduğunu söyledi. Taşyapan son olarak şunları söyledi: “Özellikle İran ekseninde Orta Asya'ya, Kafkaslara, Irak ve Suriye'ye yakınlığımız potansiyelini iş adamlarımızın gözünü kamaştırdığına ben inanıyorum. Bizim önümüze set çeken, bazı konularımızda ayak bağı olan terör hadiselerini ve huzursuzluğu el birliğiyle kaldırdığımız zaman bunun daha hızlı geliştiğini göreceğiz. Tabi ki devletimizin demokratik bir devlettir. Bölgesinde bir ışık gibi parlamaktadır. Dolayısıyla meyve veren ağaç olarak taşlanmaktadır. Şu anda taşlanıyoruz. Ama bu taşlanma bizim meyve vermemizi engelleyemeyecek. Bu meyveyi vermeye mutlaka devam edeceğiz. Biliyorsunuz kiraz ağaçları dalları kırılarak yenir. O dalların kırılmasına acınılmaz. Çünkü o dalı kırdığı zaman ağaç gelecek yıl daha gür meyve verir. Şuandaki taşlanmamızı yarın daha gür meyve vermemizin bir vesilesi olarak değerlendirebiliriz. Onun için burada güvenliği sağladığımız zaman arkadaşlarımız canı gönülden buraya gelecekler. Ama bu güveni sağlarken de işadamlarımız kuvvetli bir ses vermesi gerekir. Çünkü bu saldıralar, bu patlamalar, bu terör hadiseleri en çok da onları ürkütmektedir.”


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL / VEYSEL İZGİ

 
Editör: TE Bilisim