Van vergi terkininde 2016 yılına yine umutsuz başladı. 2011 depremlerinde bu yana ertelenen vergi borçları yine ertelendi. Van ekonomisinde söz sahibi olan isimler, ertelemenin fayda sağlamayacağını belirterek, tek çarenin terkin olduğunu söyledi.

 

2015 yılını da ekonomik kriz ile bitiren Van esnaf ve tüccarı yılın son gününde beklediği haberi alamadı ama yeni bir erteleme haberi geldi. 2011 yılından bu yana Van’ın biriken borçları kentteki ekonomik krizi iyice tetikleyen bir hal alırken defalarca girişimi gerçekleştirilen esnafın vergi borçlarının silinmesi ile ilgili müdahale bir türlü gelmedi. Önceki hükümet bakanlarının “Emsal olabilir” diye vergi terkininden uzak durduğu borçlar konusunda yeni hükümetle birlikte umutlar bir kez daha tazelenirken yılın son gününde Van TSO Başkanı Necdet Takva borçlarla ilgili yeni ertelemeyi duyurdu. Takva yaptığı açıklamada: “Deprem nedeniyle ötelenen gelir ve kurumlar vergilerinde mücbir sebep hali, 30 haziran 2016'ya uzatılmıştır.” Diyerek ertelemeyi duyururken Van için umut olacak gelişmeyi de Şehrivan aracılığı ile paylaştı. Takva, “Van esnafının feraha çıkması için tek çare vergi terkinidir. Ertelemeler borçları biraz daha ağırlaştırıyor. Biz peşini bırakmadık. Girişimlerimizi sürdürüyoruz ve bu sorunun çözümü için maliye bakanlığına bir kez daha girişimde bulunulduğunu ve bakanlığın konu üzerinde çalıştığı bilgisini de aldık. Bu kez iyi haber gelmesini bekliyoruz.” Dedi.

 

2016’YA YİNE VERGİ TERKİNİ İLE GİRDİK!

Yeni yılda büyük beklentiler, sorunların çözümü gibi konulardaki beklentiler ile 2016’ya giren Van’ın çözüm sürecinin yeniden başlaması, vergi terkini, Kapıköy, TOKİ ödemeleri, Çevre Yolu, Sahil yolu talepleri çözüm bekliyor. Bu beklentiler arasında en önemlisi ise 2011 yılında yaşanan depremlerinde ardından süre gelen vergi borçlarıydı. Vatandaş ve esnaf en büyük beklentisi olan vergi terkini dün yine ertelendi. 30 Haziran 2016’ya ertelenen vergiler çok tatmin etmedi. Meslek Odaları ve Van’ın ekonomisinde söz hakkı olan isimler, ertelemenin kent için fayda sağlamayacağını, vergi borçlarının bir an önce terkin edilmesi gerektiğini vurguladı. Vergilerin ertelenmesiyle ilgili görüştüğümüz Van TSO Başkanı Necdet Takva, vergilerin yine ertelendiğini belirterek, çarenin terkin olduğunu söyledi.

 

TAKVA: DOSYA MALİYE BAKANLIĞINA SUNULDU!

Vergi ödemeleriyle ilgili haberi duyuran Van TSO Başkanı Necdet Takva, bir kez daha çözümün öteleme değil terkin olduğunun altını çizerken açıklamasında ertelenen o ödemelerle ilgili olarak: “Deprem nedeniyle ötelenen gelir ve kurumlar vergilerinde mücbir sebep hali, 30 haziran 2016'ya uzatılmıştır. Ancak tek Çare vergi terkinidir.” Dedi. Van’ın mevcut ekonomik krizden kurtulması noktasında ötelemelerden ziyade terkinin büyük bir canlılık katacağını ve Van’ın ekonomik krizi konusundaki sıkıntısını bitireceğini belitti. Bu konuda girişimlerini sürdürdüklerini belirten Takva, son gelişmeleri de Şehrivan aracılığı ile paylaşırken: “Vergi terkini konusunda çalışmalar sürüyor. Bu konuda nihai bir karar yok. Ertelemeler yapılıyor ama çözüm terkinde. Bunun için de Maliye Bakanlığına yeni bir rapor sunuldu ve bakanlığın bu konuda bir değerlendirme yapıp çözüm için adım atacağı bekleniyor. İnşallah bu konuda bakanlık beklenen o adımı atar. Bu konuda Van’ın siyasilerine de büyük iş düşüyor. Bu konunun tüm kesimlerce irdelenmesi ve nihayete erdirilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Siyasiler de bu konuda çaba göstermeli.” Dedi.

 

HERKES BORÇLARI SİLİN DİYOR!

Öte yandan kentin önemli esnaf ve tüccar temsilcisi diğer STK’lar da konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Takva bir kez daha terkinin şart olduğunu vurgularken ESOB Başkanı Muhittin Aydemir ise ertelemenin çözüm olmadığını belirtti. SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, terkin ile ilgili adımların atılması gerektiğini vurguladı. Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul’da ertelemenin fayda sağlamayacağını sadece yükün artırdığını dile getirdi.

 

AYDEMİR: ERTELEME KESİN ÇÖZÜM DEĞİL

Vergi borçları ve terkini için görüştüğümüz Van Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği (VESOB) Başkanı Muhittin Aydemir ertelemenin yeterli olmadığını söyledi. Aydemir şu ifadelere yer verdi: “Vergi borçlarının 30 Haziran’a ertelenmesi yeterli değildir. Erteleme bu konuda kesinlikle çözüm değildir. Vergi terkininin uygulanması gerekiyor. Sürekli olarak ertelemek esnafı daha zor durumda bırakmaktadır. Bir an önce vergi terkini konusunda adım atılmalıdır. Eğer bir erteleme yapılacaksa bile en az 1 yıl ertelenmelidir. Sürekli olarak birkaç ertelenmesi çözüm değildir. Esnaf gerecekten zor durumdadır. Bölgemizde yaklaşık 5 ay kış mevsimidir. Esnaf bu konuda zor durumdadır. Yetkililerin esnafı bu zor durumdan kurtaracak adımlar atması gerekiyor. Bölgede devam eden çatışmalı ortamdan en çok etkilenen de esnaftır. Bölgedeki esnaf seçimler sonra başlayan çatışmalı ortamdan ciddi anlamda etkilenmiştir. Esnafımızın yüzde 90’ı mağdur durumdadır. Bu konuyla ilgili de gerekli adımların atılması gerekiyor. Bölgede huzur ve güven ortamı tekrardan tesis edilmelidir.”

 

ŞAHİN: VATANDAŞ İLERİYİ GÖREMİYOR

Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, atılacak adımlar ile vatandaşın ileriyi görebileceğini belirterek, ertelemelerin vatandaşın şaşırmasına neden olduğunu söyledi Şahin, “Mücbir sebep halinin çok uzadığının herkes çok iyi fark etti. Bu konunun artık netleşmesi gerekiyor. Vergi konusu artık ertelemeler ile olabilecek bir iş değil. Vatandaşlarımız vergi borçları konusunda zor durumdalar. Konu netleşmesi ve terkin edilecekse edildiğinde vatandaşlarımız da ileri rahat bir şekilde görebilecektir. Yoksa yapılan ertelemeler vatandaş için çok da faydalı olmayacaktır. Sürekli ertelemelerle vatandaşımızda ne yapacağını şaşırmış durumda. 2016 içerisinde mücbir sebep halinin bitirilmesi ve kesin bir neticeye varılması taraftarıyım. Bu konuda gerekli adımların atılmasını bekliyoruz.” Dedi.

 

TUĞRUL: ERTELEMENİN BİR ANLAMI YOK

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, ertelemenin Van ekonomisine bir faydasının olmadığını söyledi. Tuğrul şu sözlere yer verdi: “Terkin yapılmadıktan soran ertelemenin bir anlamı yok. Erteleme yapıldıkça yükün üzerine yük binmeye devam ediyor. Bizim devletten bu konuda, verginin terkin edilmesi konusunda isteklerimiz var. Bu vergilerin bir an önce terkin edilmelidir. Vergi rakamları gözümüze biraz yüksek görünüyor ama emin olun ki bu vergiler batıdaki vergilerin binde biri değil. Burada ki bir taksicinin vergisi en fazla ne kadar olabilir ki. Erteleme yapılması iyidir ancak bu ertelemenin ardından bir netice alınırsa erteleme yapılması iyidir. Yoksa sonuç olarak yine bu vergiler alınacaksa bunun ertelemek çok sağlıklı değil. Memlekette zaten büyük bir kriz söz konusudur. Vatandaşın en büyük beklentisi de vergi terkini olmuş durumda. Bu yüzden vergilerin terkin edilmesi kentimizin rahat nefes almasını sağlayacaktır.”


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim