Tekever Mahallesi’nde bulunan Kardelen Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen istişare toplantısına Van merkez ve ilçeleri olmak üzere bin kişi katıldı. Yemekli istişare toplantısında bir konuşma yapan Van İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Nihat Çelik, birlik olarak 35 bin üyeye sahip olduklarını, bu sayı ile birlikte yerel anlamda Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşunu oluşturduklarını söyledi. 2013 yılı destekleme ödemelerinin hak ediş sahibi üyelerin banka hesaplarına yatırıldığını, gerek destek almaya hak kazanan üye sayısı ve ödenen miktar olarak birliğin yeni bir rekor kırdığını, hem de bu rekorun yeni bir Türkiye rekoru olduğunu bildiren Çelik, bu destekten yararlanmak için mutlaka birlik üyesi olmanın da zorunlu olduğunu söyledi. Bugüne kadar küçükbaş yetiştiricisinin haklarının ülke düzeyinde savunucusu olduğu gibi, bundan sonra da sonuna kadar üyelerin savunucusu olacağını da ifade eden Çelik, üyelerle her zaman aynı safta yer alacağını belirtti. Konuşması zaman zaman alkışlarla kesilen Başkan Çelik, 2014 yılı için uygulanacak desteklemelere ilişkin de Bakanlar Kurulu kararından ve uygulanacak hayvancılık destek ve projelerinden geniş bir şekilde söz etti. Van merkez ve ilçelerinde Ak Karaman, Karakaş ile Norduz ırkı koyun ve keçilerde uygulanacak projelerle birlikte yöreye has bir değer olan bu ırkları gelecek nesillere aktarımının yetiştiricilerin eliyle olacağını anlatan Çelik, “Bu projelerin uygulanmasıyla verimlilik ve kalite artırımı ile beraber hayvan ırklarımızı da korunmuş ve geliştirilmiş olacağız. Küçükbaş hayvan sayısı artacağı gibi, et ve süt verimi de yükselecek. Yetiştiricilere ödenecek desteklemeler ise haliyle 3 katı artacaktır” dedi.

Başkan Çelik, küçükbaş hayvancılığa en büyük desteğin bölgenin evladı ve yöreden bir ağabey ve kardeşleri olarak gördükleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in göreve gelmesi ile birlikte gerçekleştiğini söyledi. Cumhuriyet tarihinde şimdiye kadar misli görülmemiş bir boyutta hayvancılık desteklerinin sağlandığına da vurgu yapan Çelik, “Sayın Bakanımız, icraatları ile ülkemize açılan bir güneş gibi parladı. Bugüne kadar görev yapan Tarım Bakanları içerisinde en uzun süreyle Bakanlık yapması nedeniyle ile küçükbaş hayvancılığının doğru yönde bir istikrar kazanmasına vesile oldular. Bu yükseliş trendinin küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin gelir düzeylerinin artmasına neden olduğu gibi, esasen halkımıza uygun fiyata kaliteli hayvansal ürünlerin yedirilmesi vizyonunun yanı sıra, küçükbaş hayvan yetiştiricisinin de refah düzeylerinin arttırılmasını sağlamıştır. Bu nedenle Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu üyeleri olarak Sayın Bakanımız Mehmet Mehdi Eker'i makamında ziyaret etme fırsatı bulduk. Birlik mevzuatına ilişkin görüşlerimizi ve ülkemiz küçükbaş hayvancılığının sorunları ve çözüm önerilerini Sayın Bakanımıza sunduk. Sayın Bakanla yapılan toplantılarımız gerçekten samimi bir atmosferde yapılmış ve makamdan da pozitif bir imajla ayrılmışız.

Bu ülkemize açan güneşin 2 Haziran 2005 tarihinde yetiştirici, üretici ve çiftçilerimiz için apayrı bir gün, apayrı bir güneş ve o güneşin doğduğu 2005 Haziran güneşi Sayın Mehdi Eker'in kabinede Tarım Bakanı olarak yer alması ile beraber bölgemizin sorunlarını bilen, koyunun, kuzunun ve çobanın yüzünü güldüren ve her geçen gün küçükbaş hayvan sayısının hızla arttığını ve verilen desteklerin de ardı arkası kesilmediğini hepimiz açık bir gözle görmekteyiz. Siz üyelerimiz belki teşekkür etmek için Sayın Bakanımıza ulaşamıyorsunuz. Ancak, başkanınız olarak gerek şahsım ve gerekse sizler adına Sayın Bakanımıza şükranlarımı buradan arz ediyorum. Size hizmet yolunda mücadeleye devam ederken, zaman zaman olumsuz tepkilere de iyimser yaklaştığımı sizlere beyan ediyorum. Eğer bu noktada sizlere hakkım geçmişse benden yana size helal olsun. Bugün burada gördüğüm olumlu yaklaşımınız gücüme güç katmıştır. Ben bu gücü önce Yüce Allah'tan, samimi desteği de sizlerden gördüğüm müddetçe, bu can bu bedende olduğu sürece sizlere hizmet edeceğim” şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından, yemek ikramında bulunuldu. Katılımcı üyelere birliğe ait kitap, dergi, broşür ve tanıtım CD'leri hediye edildi. 

Editör: TE Bilisim