Başbakanın Van ziyareti öncesi ‘Van için vergi terkini şart’ şeklindeki çağrısıyla bir kez daha Van esnafını krizden kurtarma talebinde bulunan Van TSO’dan bir çağrı daha geldi. Vatandaşların birçoğunun büyük sıkıntılar yaşadığı 18’inci madde uygulaması ile ilgili de bir açıklama ile yeni yapılan Çevre Yolunda bu uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Takva ve Meclis Başkanı Güneş, “Bu uygulama vatandaşı mağdur edecek, yoksullaştıracaktır. Konu ile ilgili acilen kamulaştırma hayata geçirilmeli ve çevre yolu kullanıma açılması gerekmektedir” diyerek çağrıda bulundu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve Meclis Başkanı Hüseyin Güneş yaptıkları bir açıklama ile Çevre Yolu ile ilgili çağrıda bulundu. Çevre yolu civarında 18’inci madde nedeniyle vatandaşların ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Van TSO yönetimi konunun Mart ayı meclis toplantısında gündeme alındığını ve konu ile ilgili bir açıklamanın zaruri olduğunu belirtti.

HERKESE KAMULAŞTIRMA VAN’A 18!

Yaptıkları açıklamada çevre yolunda uygulanan 18’inci madde uygulamasının Van halkını ciddi sıkıntıya soktuğunu diğer illerde aynı uygulamada kamulaştırma yapılmasına rağmen Van’da 18’inci madde uygulanması gibi bir durum olduğunu kaydeden Van TSO yönetimi; açıklamasında: “Bölgenin yöneten ve yönlendiren kenti konumunda bulunan İlimizin gelişmesi ve kalkınmasında önem arz eden çevre yolunun önündeki en büyük engel 18. Madde uygulamasıdır. 41.1 kilometrelik çevre yolunun 18. Madde uygulamasına takılıp kalması, bu kent için olumsuz bir durum teşkil etmektedir. Deprem yaşamış bu kentte ekonomik daralmanın önüne geçmek için kamu kaynaklarının etkin kullanılması gerekir. Bu nedenle çevre yolunun yapılması için kamulaştırma yapılarak hemen çalışmalara başlanmalıdır. Yaptığımız araştırmada, Diyarbakır, Bitlis, Şanlıurfa, Erzincan, Erzurum, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Batman, Kayseri ve Rize illerinde yapılan çevre yolları kamulaştırma yöntemi ile gerçekleştirildiği sonucu ortaya çıkmıştır. Bu uygulamanın Van’da da yapılması gerekir. Aksi takdirde yaklaşık 5 yıldır başlayan çevre yolu projesinin sürekli engellerle karşı karşıya kalması nedeniyle daha uzun yıllar böyle olumsuz bir durumda gündemdeki yerini koruyacaktır.” Dedi.

KAMULAŞTIRMA ŞART!

Açıklamada 18 yerine kamulaştırma yapılması gerektiğini belirten Takva ve Güneş açıklamalarının son bölümünde şu ifadeleri kullandı; Çevre yolu güzergahında arazisi bulunan vatandaşlar mağdur olacak, yoksullaştırılacaktır. Bununla beraber demografik dokusu itibari ile ortaklaşma ihtimali olmayan vatandaşların mağduriyeti söz konusu olacaktır. Bunun önüne geçmek için Ulaştırma Bakanlığı’nın acilen kamulaştırma uygulamasını hayata geçirmesi ve oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için çalışma yapması gerekir. Bu konuda kent dinamiklerinin ortak hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz. Van çevre yolunun bir an önce bitirilmesi ve kullanıma açılması için, kamulaştırmanın yapılması gerektiğini tekrar ifade ediyor, saygılarımızı sunuyoruz.” 

Editör: TE Bilisim