Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, yeni sezonun gelmesiyle birlikte çiftçilerin pazar sıkıntısı yaşayacaklarını ifade ederek, acilen bu mekanlarının oluşturulması gerektiğini söyledi.

Konu ile ilgili makamında açıklamalarda bulunan Lütfü Özgökçe, Doğu Anadolu Bölgesi'nde, insanların tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağladığını belirtti. Yeni bir sezonun yaklaşmakta olduğunu, pazaryerlerinin olmayışından dolayı büyük sıkıntılar yaşanacağını anlatan Özgökçe, “Çiftçilerimiz çok ilkel yöntemlerle ürünlerini satmaktadırlar. Artık eski sistemlerden kendimizi yavaş yavaş sıyırmalıyız. Daha modern yöntemlerin arayışı içinde olmalıyız. Çiftçilerimiz kapı kapı dolaşarak ürünlerini satmaya çalışıyor. Oysa çiftçilere yer temin edilmiş olsaydı, bu durumla karşılaşmamış olacaktık. Buğday, arpa pazarı yok. Toprak Mahsulleri Ofisi 1 ay açılıyor ve bu ay içerisinde belli bir kota çerçevesinde alım yapıyor ve sonra tekrar kapatılıyor. Sürekli bir ofisin olması ve bunun açık kalması gerektiğini dile getirdik. Ama hiçbir şekilde dikkate alınmadı” dedi.

 

2011 depremlerinden Et Balık Kurumu (EBK) büyük bir hasar gördüğünü ve şuan istediği çalışmayı gerçekleştiremediğini ifade eden Özgökçe, “EBK’ya mutlaka yeni bir yer şart. Az da olsa EBK’nın çiftçiden aldığı ürün iyiydi ama şimdi bu da olmazsa üretici malını nasıl pazarlayacak. 1 milyonu aşmış ilimizde hala bir köy pazarı bulunmamaktadır. Bu konuda Van Belediye Başkanlığı’nın üretici ile tüketiciyi bir araya getirecek mekanlar belirleyerek bir köylü pazarının oluşturulması gerekmektedir. Böyle pazarlar olmadığı için üretici ürününü mecburen ucuza satmakta ve alan satıcı da bunu tüketiciye daha fazla bir fiyata satmaktadır. Örneğin EBK bir büyükbaş hayvanın veya koyunun etinin kilosunu 14 TL’ye alıyorsa kasap ve marketlerde 22 ile 25 TL arasında tüketiciye satılmaktadır. Bu aradaki uçurumun kapanması için pazaryerleri şart. Özellikle Van Belediyesi tarafından köylü pazarları oluşturarak, üretici ve tüketiciyi buluşturmalıdır. Bu pazaryerlerinin oluşturulmaması fiyatlar arasında dengenin açılmasına sebebiyet verecektir. Ayrıca üretici ürününü satamayacaktır” dedi.(İHA)

Editör: TE Bilisim