Terör sorunuyla birlikte tarım ve hayvancılığın büyük oranda gerilediği Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çözüme yönelik adımlar, bu alandaki eski günlere dönüş için de umut oldu.

Şırnak, Van, Hakkari, Yüksekova, Şemdinli'de bulunan ziraat ve ticaret odası başkanları, terör öncesi hayvancılık üretimine duydukları özlemleri dile getirerek, 'Barışa susadık. Terör biterse Ortadoğu'yu besleyecek kadar hayvancılık kapasitemiz var. Sorun çözüldüğü zaman hayvancılığın ötesinde huzur ve refah gelir' görüşünü ifade ettiler. Şırnak Ziraat Odası Başkanı Cengizhan Tatar, terörün her şeye zarar verdiğini ama en çok hayvancılığı ve köylüyü vurduğunu söyledi.

 

BARIŞA SUSADIK

Tatar, 'Çözüm süreci sağlıklı ilerlerse hayvancılık ve tarım alanları bu bölgeyi yeniden kalkındırır. Terörün bitmesi ile birlikte ülke, bölge çok büyük gelişmeler sağlar' dedi.

Hakkari Ticaret Odası Başkanı Ahmet Şen, 'Artık gençlerimiz dağlarda değil çalışarak, askerlerimiz de operasyonlarda değil kışlalarında zamanlarını geçirmeli. Enerjimizi Türkiye'nin büyümesine yönelik projelere harcamalıyız. Hakkâri'de hava çok değişti. İnsanlarda çözüm heyecanı var. Artık barışa susamışız. Halkın yüzde 99'u barışın gelmesini istiyor' diye konuştu.

Şemdinli Ziraat Odası Başkanı Hacı Gündoğan da 2 amca çocuğunun şehit olduğunu belirterek, bu acının biran önce sona ermesini istediklerini söyledi.

Hakkâri Ziraat Odası Başkanı Naif Ünal ise 'Eğer bu sorun biterse hayvancılıkta Ortadoğu'yu besleyecek kapasiteye uluşarız. Gözümüz kulağımız bu süreçte. Bu sürecin olumlu ilerlemesi bölge halkının işine yarayacak' dedi.

 

Bölgeye huzur gelecek

Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, çözüm sürecini sonuna kadar desteklediklerini, terörün bitmesiyle bölgeye huzur geleceğini söyledi. Bölgenin geri kalmasında terörün etkisinin büyük olduğunu belirten Özgökçe, 'Artık bu sorun bitsin' dedi.

Editör: TE Bilisim