Van, Muş, Hakkâri ve Bitlis’te girişimcilere verdiği destekle bölgenin kalkınmasına destek sağlayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA); 2009-2010 yıllarında KOBİ, Mali Destek Programı (MDP) kapsamında 14 projeye eş finansmanla birlikte toplamda 4 milyon 700 bin TL hibe desteği verdi. 1998 yılında Hakkâri’de küçük bir işyerinde merak üzerine başlayan pano üretim hayali DAKA’nın hibe desteğiyle gerçeğe dönüştü. 1999 yılında 2. el manuel makine ile elektrik pano üretimi yapımına başladıklarını belirten Siltem Elektrik işletmecisi Sabri Çiftçi, o tarihte TEDAŞ’ın elektrik sayaçlarını dışarıya alma kararının işletmelerinin büyümesinde etkili olduğunu söyledi. Firma olarak hep bir adım ileriyi düşünerek teknik altyapıyı geliştirdiklerini belirten Çiftçi, 14 yıl öncesinde başlayan büyüme serüvenini şu şekilde anlattı:

 

MERAK ÜZERİNE BAŞLAYAN ÜRETİM

“Benim ticari hayatım, ağabeyim ve kardeşlerimle 1998 yılında elektrik malzemesi satış mağazasında başladı. Daha önceleri elektrik panolarını Ankara ve Van’dan sipariş veriyorduk. Panolar istediğimiz şekilde gelmeyince ‘Bu işi biz neden yapmayalım?’ fikrini tartışmaya başladık.  Pano üretimini yapmak için düşünürken önce İstanbul’a ardından da Antalya’ya gittim. Benim yeğenim de Antalya’da bir panocunun yanında çalışıyordu. Bu fırsattan da yararlanmak istedim. İstanbul’da 3 adet makine siparişi vererek Hakkâri’ye getirttim. Bir işyeri kiralayarak makineleri kurdum. İmalat yapmaya başladık. Bu arada Antalya’da pano imalatında çalışan yeğenimi de yanıma aldım. O şekilde piyasaya girdik. Hemen imalata başladık. Tabi o zaman ki manuel makine ile iyi bir pano üretimimiz vardı. O tarihlerde bizim şansımıza TEDAŞ tüm sayaçları dışarıya aldırma kararı aldı. Tam da bizim üretimimizin yapıldığı zamana denk geldi. Pano üretimi yapan firma olarak bizi görüşmeye çağırdılar. TEDAŞ’la anlaşma yaptık. Pano siparişi gelince bizde bundan faydalanarak kendimizi de geliştirdik. Sadece Hakkâri ve ilçelerine üretim yapıyorduk. Pano siparişi çok olunca bu kez vardiya sayısını 2’ye çıkararak 24 saat kapasiteli çalışmaya başladık. İşleri yetiştirmek için de 150 adet gündüz 150 adet de gece pano üretiyorduk. Her gün 300 adet elektrik panosunu TEDAŞ’a teslim ettik. Bu üretim bizi hem cesaretlendirdi, hem de kendimizi geliştirmemize sebep oldu.”

 

2. EL MAKİNE İLE PANO ÜRETİM PİYASINA GİRDİ

2001 yılında bu işten kazanç elde edince işi büyütme fikrinin geliştiğini kaydeden Çiftçi, yeni makine almak için Bursa’ya gittiğini söyledi.  İşyerindeki makinelerle Bursa’dan aldıkları makineleri takas usulüyle aldığını anlatan Çiftçi: “Bu kez 2. el yarı otomatik makine aldım. Hakkâri’ye getirdik ve bu makinelerle de tecrübemizi geliştirdik. Üretim yaptıkça siparişler gelmeye başladı. Van, Hakkâri başta olmak üzere çevre illere pano siparişi yapmaya başladık ve iyi bir panocu olarak piyasaya girmiş olduk.” dedi.

 

SİTEM ELEKTRİK DAKA İLE BÜYÜDÜ

2009 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) KOBİ’lere verdiği destek ilanlarını görünce bir proje hazırladıklarını kaydeden Çiftçi: “Verdiğimiz proje DAKA yönetimi tarafından onaylanınca yüzde 50’si kendi öz kaynaklarımızla birlikte DAKA’dan da 380 bin TL hibe desteği aldık. Biz de projeden faydalanarak elimizdeki makinelerin tamamını daha önce aldığım yer olan Bursa’ya gönderdik. Yeni sıfır makinelerle tesisimizi daha da genişlettik. Şu anda yerimiz dar. Üretim yaptığımız panoları sadece Hakkâri’ye değil, Van, Bitlis, Ağrı, Muş gibi illerine de gönderiyoruz. Şu anda da çok sayıda siparişimiz var ama yer sıkıntısı sebebiyle siparişleri de kabul edemiyorum. Firma olarak Van Organize Sanayi Bölgesi’ne müracaatta bulundum. Van OSB’den bana yer tahsisi yapılırsa inşallah işimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Şuanda 5 olan eleman sayısını yer tahsisinden sonra 20’ye çıkararak batı illerindeki imalatçılarla rekabet edecek duruma gelirim.” dedi.

 

BATI’DAKİ ÜRETİCELERLE REKABET ETMEK İSTİYOR

Hakkâri’deki bir diğer sıkıntısının da nakliye ve kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu ifade eden Çiftçi, şunları kaydetti: “Pano üretimi için malzemeleri Ankara ve İstanbul’dan geliyor. Malzemelerin İstanbul’dan Hakkâri’ye gelmesi bizim için çok büyük bir zaman kaybı ve yüklü bir maliyet. En basit bir makine arızasından dolayı çok zaman kaybımız oluyor. Batıdan arızayı gidermek için teknik eleman Hakkâri’ye gelmiyor. İkili ilişkilerimiz sayesinde gelen ustalar da hemen 1-2 gün içinde geri dönmek istiyorlar.” dedi.

 

İSTİHDAMI ARTIRMAK İÇİN VAN OSB’DE YER TALEBİNDE BULUNDU

DAKA’dan aldığı destekle hem sermayesinin hem de pazar payının artığını belirten Çiftçi: “Piyasaya daha güvenle giriyoruz. Hakkâri’deki şubemizle birlikte Van’da da bir şube açtık. Sektördeki güvenimizi yitirmemek için Van OSB’deki yerin bir an önce tahsisin sonuçlanmasını bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde Van Valimizle bir görüşme yapmak istiyorum.” dedi.

 

ÇÖZÜM SÜRECİNİN BAŞARIYA ULAŞMASINI İSTİYOR

 Hükümetin başlatmış olduğu çözüm sürecinin bölgenin kalkınması için olumlu bir adım olduğunu ve bu projeyi desteklediğini anlatan Çiftçi: “İnşallah bu süreç başarıyla bitecektir. Bu süreçten dolayı işimize daha öz güvenle sarılıyoruz. Daha rahat bir şekilde piyasaya gireriz.” dedi.  

 

DAKA’DA GÖREV YAPANLARA ‘TEŞEKKÜR’

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nda (DAKA) görev yapan personelin kendisine nasıl bir destek sundukları ile soruya Çiftçi, şunları söyledi: “DAKA’da görev yapan başta genel sekreterimiz ve uzmanlar olmak üzere kapıda görevli güvenlik görevlisine kadar hepsine ayrı ayrı ‘teşekkür’ ediyorum. Her konuda çok büyük destek oluyorlar. İşletmemizi sık sık ziyaret edip sıkıntılarımıza ortak oluyorlar. Onların sayesinde bu duruma geldik. Şu anda tek sıkıntımız geniş bir yerimizin olmamasıdır.” diye konuştu. 

 

Editör: TE Bilisim