2009 yılında Van'da bulunan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğine atanan ve Van'da önemli yatırımların hayata geçirilmesinde ön ayak olan Emin Yaşar Demirci'nin yönetim kurulu kararıyla görevden alınması istendi. 

Edinilen bilgiye göre bünyesinde Bitlis, Muş, Hakkari gibi illeri de bulunduran ve Van'ın lokomotif görevi yaptığı birimde yönetim kurulu Demirci'nin görevden alınmasını istedi. Görevden alınması talebiyle yönetim kurulu kararı çıkarılan Emin Yaşar Demirci hakkında alınan bu karar, atama konusunda da yetkili merci olan bakanlığa sunulacak. Bakanlığın onay vermesi halinde Demirci görevinden alınmış olacak!

GEREÇKE İLGİNÇ!

Öte yandan şimdiye dek Van'a ve bölgeye büyük yatırımların kazandırılmasında önemli bir isim olan ve yönetim olarak bölgede önemli teşviklerde paydaşlık yapan DAKA'da bu kararın alınması ise oldukça ilginç. Şehrivan'ın edindiği bilgilere göre DAKA'da yer alan Bitlis, Muş ve Hakkari illerinden yöneticiler Van'a pozitif ayrımcılık yapıldığı nedeniyle Demirci'nin görevden alınmasını istedi. Yönetim kuruluna sunulan bu talep kabul edilinci görevinden alınması yönündeki talep bakanlığa sunuldu!

EMİN YAŞAR DEMİRCİ KİMDİR?

1961 yılında Rize’de doğdu. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden 1983 yılında mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini 1985 yılında “Türkiye Sosyolojisinde Köy Olgusunun Ele Alınışı” başlıklı teziyle aynı bölümde, doktora eğitimini 1996 yılında “Türkiye’de Modernleşme, Din ve Siyaset: İskenderpaşa Cemaati Örneği” başlıklı teziyle Manchester Üniversitesi’nde tamamladı.

1983-1997 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak, 1997-Mart 2009 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak görev yaptı. Ayrıca, İl İnsan Hakları Kurulu, Yerel Eşitlik Eylem Planı İzleme Komitesi, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Programı İzleme Kurulu, Cezaevleri İzleme Kurulu üyeliklerinde bulundu.

Türkiye’de Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması, Kadının Güçlendirilmesi ve Sosyal Hayata Katılımının Desteklenmesi, Yerinden Olmuşların Yerleşim Tercihleri, Ekonomik ve Sosyal Bütünleşme Sorunları projelerinde Proje Yürütücüsü olarak çalıştı.

2008 yılında Modernisation, Religion and Politics in Turkey: The Case of the İskenderpaşa Community adlı kitabı yayımlandı. Bunun dışında, İletişim Yayınları tarafından yayınlanan Modern Türkiye’de Siyasal Düşünce Ansiklopedisi İslamcılık cildi içinde Dergah’tan Parti’ye, Vakıf’tan Şirkete Bir Kimliğin Oluşumu ve Dönüşümü: İskenderpaşa Cemaati, Mehmet Zahid Kotku, Esad Coşan başlıklı maddeleri kaleme aldı. 2006 yılında yayımlanan Place of Displaceds: Choices and Preferences of Internally Displaced Persons in Van başlıklı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Raporu, 2003 yılında Deniz Feneri Yayınlarının çıkardığı Yoksulluk adlı kitapta yayınlanan Yoksulluğu Tüketmek başlıklı makalesi yayınları arasında sayılabilir.

Üniversitede sosyal tabakalaşma, siyaset sosyolojisi, sosyal antropoloji ve Türk sosyoloji tarihi konularında dersler verdi.

2009 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri olarak atandı. 

Editör: TE Bilisim