ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden bu yıl kalkınma ajanslarına aktarılacak 331 milyon 755 bin liralık transfer ödeneğinin 282 milyon lirasının dağılımı belirlendi. 281 milyon 991 bin 750 liralık bu kısımdan en yüksek pay (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) illerini kapsayan kalkınma ajansına tahsis edilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bütçesinden ayrılması kararlaştırılan kalkınma ajanslarının bu yılki transfer ödeneği 331 milyon 755 bin lira oldu. Bu ödeneğin yüzde 85'lik kısmına denk gelen 281 milyon 991 bin 750 liralık kısmının ajanslar arasındaki dağılımı Sosyoekonomik Gelişmişlik Endeksi ve nüfus değerleri esas alınarak belirlendi. Bu yılki kalkınma ajanslarına ayrılacak 331 milyon 755 bin liralık transfer ödeneğinin yüzde 85'lik kısmının dağılımı belirlenirken 281 milyon 991 bin 750 liralık bu kısımdan en yüksek pay Van, Muş, Bitlis, Hakkari'yi kapsayan kalkınma ajansına tahsis edilmesi kararlaştırıldı. Türkiye’de en yüksek payın DAKA’ya tahsis edilmesine ilişkin Van TSO ve Van TB eski başkanı Feridun Irak, desteğin ne anlama geldiğini ve ayrılan payın nedenine değinerek önemli demeçlerde bulundu. Irak, kalkınma ajanslarının kuruluş amacının kaynakları yerinde etkin kullanılarak yerel potansiyeli harekete geçirmek ve bölgesel gelişmeyi hızlandırmak olduğunu anımsattı.

KAYNAKLAR BELİRLENDİ, RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bütçesinden bu yıl kalkınma ajanslarına ayrılacak 331 milyon 755 bin liralık transfer ödeneğinin yüzde 85'lik kısmının dağılımı belirlendi. 281 milyon 991 bin 750 liralık bu kısımdan en yüksek pay Van, Muş, Bitlis, Hakkari'yi kapsayan kalkınma ajansına tahsis edilecek. 2020 Yılında Kalkınma Ajanslarına Kullandırılacak Transfer Ödeneklerinin Belirlenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EN YÜKSEK ÖDENEK: VAN, MUŞ, BİTLİS VE HAKKARİ’YE

Buna göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bütçesinden ayrılması kararlaştırılan kalkınma ajanslarının bu yılki transfer ödeneği 331 milyon 755 bin lira oldu. Bu ödeneğin yüzde 85'lik kısmına denk gelen 281 milyon 991 bin 750 liralık kısmının ajanslar arasındaki dağılımı Sosyoekonomik Gelişmişlik Endeksi ve nüfus değerleri esas alınarak belirlendi. Bu çerçevede en yüksek ödenek 14 milyon 776 bin 406 lira ile Van, Muş, Bitlis, Hakkâri’yi kapsayan kalkınma ajansına verildi. Ödeneğin yüzde 15'lik kısmına denk gelen 49 milyon 763 bin 250 lirası da ajansların geçen yılki performansına göre yıl içinde bakanlık tarafından aktarılacak.

IRAK: AYRILAN KAYNAK LÜTUF DEĞİL, ZORUNLULUKTUR

Konuya ilişkin Şehrivan Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Van TSO ve Van TB eski başkanı Feridun Irak, kalkınma ajanslarının kuruluş amacının kaynakları yerinde etkin kullanılarak yerel potansiyeli harekete geçirmek ve bölgesel gelişmeyi hızlandırmak olduğunu anımsattı. Irak, şunları ifade etti: “İçinde bulunduğumuz durum bu konuda yol alamadığımızı gösteriyor. Sanayi Teknoloji Bakanlığı bütçesinden ayrılan kaynaktan en büyük payın bölgemize ayrılması bunun göstergesidir. Kaynak dağılımı bölgelerin sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre yapılmaktadır, dolayısıyla lütuf değil zorunluluktur” dedi.

“KAYNAK DOĞRU YERDE DOĞRU YATIRIM İLKESİYLE ÖRTÜŞMELİDİR”

Irak, kalkınma ajansına ayrılan kaynağın derde deva olmayacağını ifade ederek şunları kaydetti: “Bununla birlikte kaynağın nerelerde kullanılacağı son derece önemlidir. Bir başka deyişle doğru yerde doğru yatırım ilkesiyle örtüşmelidir. Bugüne kadar bu ilkeye ne kadar dikkat edildiğinin gözden geçirilmesinde fayda var. Benim şahsi kanaatime göre en büyük kaynağın harcandığı sektör bu ilkeyle uyuşmamaktadır. Yapılan binalar donatılar ve daha niceleri çok iyi olabilir ama bu yatırım gerekli miydi, birde işin bu tarafından bakmak gerektiğini düşünüyorum” diye ifade etti.

IRAK’TAN GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU ELEŞTİRİSİ

Kalkınma ajanslarının amaçlarından birinin de kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum örgütleri arasındaki iş birliğini geliştirmek olduğu vurgulayan Irak, “Bu konuda ne kadar yol alınabildiği soru işareti, özellikle güç birliği platformunu buna bir örnektir, bu çatı altında toplandılar birçok toplantılarına bakanları misafir ettiler sonuç ortada maalesef sıfıra sıfır elde var sıfır. Güç birliği platformunun ilk toplantısında ilin sorunlarının tespiti ve bunun için komisyonlar kurulması konuşulduğunda hiçbir kurum ya da kuruluşun bunlar yıllardır yazdığımız raporladığımız dile getirdiğimiz konulardır diye itirazları olmamıştı. Şimdi sormak lazım bunca kurum kuruluş ajans da dâhil hiçbirinin bir çalışması olmamış mı? olmamışsa şimdiye kadar ne yapmışlar varsa niye itiraz etmediler” dedi.

“ALINAN KARARLAR KAMUOYUNDA TARTIŞMAYA AÇILSIN”

Son olarak Irak şu ifadeleri kullandı: “Karar alanlar bu kaynakların yerinde kullanılmasından sorumludurlar. Bu kaynaklar milyonlarca insanın vergileriyle oluşmaktadır ve kul hakkıdır. Ben acizane iki öneride bulunmak istiyorum; alınan kararlar kamuoyunda tartışmaya açılsın, bu kadar güçlü potansiyeli olan ilimizde niçin zenginlik üretemediğimizin araştırılması yapılması gerektiği kanaatindeyim” şeklinde konuştu. (AA- ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim