Devlet yeni anne olanlara 4 farklı maddi destek sağlıyor. Doğum yardımı ile anneye ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklarda 600 lira veriliyor.

 

ÇOCUKLAR İÇİN AYRI

 

İkinci ödeme ise doğum yapan kadına süt ve emzirme parası olarak ödeniyor. Posta'nın haberine göre doğum parasını almak için kadının çalışıyor olması ya da kendi işini yapması veya eşinin kendi işini yapıyor ya da bir yerde çalışıyor olması yeterli oluyor.

 

6 AY YARIM GÜN

 

İş Bir kereye mahsus 149 lira süt parası alan anne, doğum izninde çalışmadıkları dönemin parasını iş göremezlik ödeneği altında devletten alıyor. Bu da asgari ücretli çalışan için en az 5 bin 50 lira. Bu ödeme e-Devlet üzerinden takip edilmeli. Sigortalı çalışan tüm kadınlar doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek.

 

 

EN AZ 1877 LİRA ÖDENECEK

 

Yarım gün çalışan annenin maaşının yarısını patron, 938.5 lirasını ise devlet, İşkur aracılığıyla ödeyecek. Bu haktan yararlanmak için analık izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde ‘İşkur’a müracaat edilecek. İlk çocuğunu dünyaya getiren asgari ücretli bir anneye devlet; 300 lira çocuk parası, 149 lira süt parası, 5 bin 50 lira iş görmezlik ödeneği ve 1877 lira yarım gün çalışma ödeneğiyle birlikte 7376 lira ödeme yapacak.

 

KAYNAK:HÜRRİYET

Editör: TE Bilisim