DİSK senelerdir düzenli asgari ücret raporları hazırlıyor ve asgari ücret talebini bilimsel temele dayandırmaya çalışıyor. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, şunları söyledi:

"DİSK 2017 yılı için net 2 bin, 2018 yılı için net 2 bin 300, 2019 yılı için 2 bin 800 asgari ücret talebinde bulunmuştu. Asgari ücret düzeyini çeşitli yöntemlere göre hesaplamak mümkün. Raporumuzda iki esasa dayalıdır. Birinci esas, asgari ücretin asgari geçim ücreti olması, yoksulluk sınırı dikkate alınmalıdır. DİSK de TÜRK-İŞ de yoksulluk sınırını hesaplamaktadır.

Bu hesapları dikkate alarak, ailede iki kişinin çalıştığı varsayımıyla asgari ücret yoksulluk sınırının yarısından az olmamalı. DİSK ve TÜRK-İŞ'in yoksulluk sınırı bilgilerinin ortalamasının yarısı olduğunda 3 bin 485 TL altında asgari ücret yoksulluk sınırı altında kalıyor.

'3 Bin 200 TL'

Asgari ücret talebinde önem aldığımız ikinci şey, Kişi Başına Milli Gelir yükselişi. Cumhurbaşkanlığı 2020 Yıllık Programı'nda kişi başına milli gelir hesabı öneme alındığında asgari ücretin 2020'de en az net 2 bin 600 TL olarak saptanması gerekiyor. Bu iki yönetim ortalamasını dikkate aldığımızda asgari ücret talebimiz, en az net 3 bin 200 TL"

Editör: TE Bilisim