Serbest piyasada uzun zamandır 3 TL'nin altında seyreden dolar bugün güne 3 TL'nin üzerinde başladı.

Serbest piyasada bu sabah itibarıyla 3,0007 TL'den alınan dolar 3,0018 TL'den satılırken, 3,2234 TL'den alınan Euro'nun satış fiyatı ise 3,2283 TL olarak gerçekleşiyor. Euro-dolar paritesi 1,0745 seviyesinde.

DOLAR KURUNU YÜKSELTEN 4 NEDEN

Dolar 3 ay sonra yeniden 3 lirayı gördü. Yılbaşı öncesinde 2,91'li seviyelerde olan dolar kısa sürede 3 liranın üzerine çıktı. Peki dolar neden kısa sürede yükselişe geçti? İşte nedenleri...

ÇİN FAKTÖRÜ: Çin faktörüÇin'in yuanın daha çok zayıflamasına izin vererek yavaşlayan ekonomisine dair endişelerin artmasına yol açması.

KUZEY KORE ETKİSİ: Kuzey Kore'nin nükleer testinde hidrojen bombası denemesi gelişmekte olan para birimlerinde kayıplara neden oldu.

JEOPOLİTİK RİSKLER:Jeopolitik risklerHafta başında baş gösteren Suudi Arabistan-İran gerilimi para birimleri üzerindeki bir diğer etken.

İÇ DİNAMİKLER:TL'de olumsuz iç dinamikler de etkili. Analistler yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığına dikkat çekiyor.

PARA BİRİMLERİNİN AÇILIŞ FİYATLARI

İstanbul serbest piyasasında işlem gören dolar, Euro, Sterlin, Japon Yeni, Suudi Arabistan Riyali ve diğer para birimlerinin sabah saatlerindeki açılış fiyatları şöyle;

1_5774_1

Editör: TE Bilisim