Hükümet, elektrik borcu olan binlerce çiftçinin hak ettiği tarımsal destekleri, çiftçilerden alacağı olan şirketlere ödemek için yeni bir düzenleme çıkardı. 15 Eylül’e kadar elektrik borcunu ödemeyen çiftçiler tarımsal destekleme ödemelerinden doğan alacakları, elektrik borçlarına mahsuben özel sektör dağıtım şirketlerine yatıracak.

İlk adımda destek dondu

Bugün Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in gündeme getirdiği habere göre; Hukuki dayanağı bulunmadığı bildirilen özel sektör alacağına devlet garantisi uygulamasında bir adım öteye geçildi. Hükümet geçtiğimiz mart ayında, özel sektör elektrik dağıtım şirketlerine borcu bulunan çiftçilerin, borç ödeninceye kadar 2014 yılı tarımsal desteklerinden yararlanmalarını engelleyen Bakanlar Kurulu Kararı’nı çıkardı. Bu karar nedeniyle, tarımsal destekleri almak için Ziraat Bankası’na giden çiftçiler eli boş döndü.

15 Eylül’e kadar süre

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yeni bir Bakanlar Kurulu Kararı daha yayımlanarak önceki düzenlemeye ekleme yapıldı. Yeni kararla birlikte, Meclis’teki Torba Yasa'ya eklenemeyen özel sektör alacağına bir anlamda devlet eliyle ödeme garantisi getirilmiş oldu. Karara göre dağıtım şirketlerine olan elektrik borçlarını 15 Eylül 2014 tarihine kadar ödemeyen çiftçilerin 2014 yılı için hak ettikleri tarımsal destekleme ödemeleri, birikmiş borçlarına karşılık olarak özel şirketlere ödenecek.

Borçtan geriye kalan

Tarımsal destek alacağı borcuna yetmeyen çiftçilerin borçluluk hali devam edecek. Destek tutarı elektrik borcundan fazla olan çiftçilere ise arta kalan tutarın ödemesi yapılacak.

Dağıtım şirketi yazı gönderip isteyecek

Aynı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı uygulama tebliğiyle de tarımsal desteklemenin elektrik şirketine nasıl aktarılacağı bilgisi yer aldı.

Tebliğe göre şirkete borçlu çiftçiler, bu borçlarını 15 Eylül 2014 tarihine kadar ödememeleri durumunda, şirketin bankadan yapacağı yazılı talep üzerine, 2014 yılında bu çiftçilere yapılması gereken tarımsal destekleme ödemelerinden, şirketin alacaklı olduğu tutara karşılık gelen kısım şirket alacağına karşılık mahsup edilecek.

Mahsuplaşma sürecek

Ban­ka, şir­ke­tin ya­zı­lı ola­rak bil­dir­di­ği tu­ta­rı şir­ke­tin ala­ca­ğı­na mah­su­ben şir­ket he­sa­bı­na ak­ta­ra­cak. Mah­sup iş­le­mi­ne rağ­men, şir­ke­tin, ala­ca­ğı­nın ta­ma­mı­nı ala­ma­ma­sı du­ru­mun­da, şir­ke­tin ba­ki­ye ala­ca­ğı, 2014 yı­lı içe­ri­sin­de ya­pı­la­cak di­ğer des­tek­le­me öde­me­le­rin­den de ay­nı usul­le mah­sup edi­le­bi­le­cek.

Editör: TE Bilisim