Milyonlarca emeklinin maaşı Temmuz ayında değişiyor. Zamda enflasyon verileri belirleyici olacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri zam oranını, memur emeklileri ise enflasyon farkını öğrenmek için bu verileri yakından takip ediyor.

 

GÖZLER ENFLASYONDA

Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ- Kur emeklisi, Temmuz'da, bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak.

Bunun ilk 4 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 5.71 çıktı. Bu rakama 2 aylık enflasyon daha eklenecek. Uzmanlar, Mayıs ve Haziran ayı enflasyonu eksi bile çıksa, ilk 6 aylık enflasyonun yani emeklilerin zam oranının yüzde 5'in altına inmeyeceğini tahmin ediyor.

Eğer Mayıs-Haziran enflasyon oranları artı çıkarsa, bu kez ilk 6 aylık enflasyonun, dolayısıyla emeklilerin zam oranının yüzde 6'yı aşabileceği dile getiriliyor. Ramazan ayı nedeniyle gıda ürünlerinde zamlar görülürse, enflasyonun artı çıkma ihtimalinin güçleneceğinin altı çiziliyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kesin zam oranı 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon verileriyle ortaya çıkacak. TAKVİM, enflasyon tahminlerine göre yeni maaşları hesapladı. Halen bin 500 lira olan maaş, ilk 6 aylık enflasyon yüzde 5 çıkarsa bin 575 liraya, yüzde 6.5 çıkarsa bin 597 liraya yükselecek.

2 bin lira olan maaş ise yüzde 5 zam durumunda 2 bin 100 liraya, yüzde 6.5 artış olursa 2 bin 130 liraya ulaşacak.

 

Editör: TE Bilisim