ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / HAMİT KARAKUŞ-  Kapıköy Sınır Kapısı ile öne çıkan illerden birisi olan Van’ın ve bölge illerinin son dönem ihracat ayı rakamları yükseliş gösterdi. Türkiye’nin ülke bazında da tarihinin ihracat rakamlarına ulaştığı süreçte artış Van’a da yansırken artış rakamları gelecek adına umut verdi. Artışa rağmen ihracat hedeflerinin uzağında olan Van, hala 1 milyar dolar olan 2023 hedefinin oldukça uzağında kalırken Şehrivan’a konuşan önemli isimler yükselişin üretim ile olması gerektiği mesajını verdi.

DAİB verilerinden yapılan derlemeye göre, Mayıs ayında birliğin sorumluluk alanındaki Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Iğdır, Hakkâri, Muş, Şırnak, Tunceli, Van, Kars ve Siirt'ten 153 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Mayıs ayında en fazla ihracat ise Irak’a odu. Van da bu noktada ihracat rakamlarını yükselten iller arasında yer aldı. Özellikle İran ile ticari ilişkilerini öteye taşımaya çalışan Van’ın ihracat rakamları hedeften uzak olsa da umut verdi. Mevcut rakamları Şehrivan Gazetesi olarak Van’ın önemli dinamikleri ile ihracatın Mayıs ayında artışını konuştuk. Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Şehrivan Gazetesine verdiği demecinde sınır ili olan Van’ın ithalat ve ihracat verileri açısından çok daha önemli istatistiklere sahip olması gerektiğini belirtti. Sanayi ürünlerinin üretilip ihraç edilmesinin önemine değinen OSB yönetim kurulu başkanı Memet Aslan, yerli ve milli kaynaklarla sanayi ürünlerinin üretilip ihraç edilmesi ülke ekonomisine katkı sunacağını belirtti. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklama yapan Van TSO ve Van TB eski başkanı, iş adamı Feridun Irak ise, “Yaşanan ekonomik krizden çıkış için üretim yapmak ve yapılan üretiminde ihraç edilmesi çok önemlidir” yorumunu yaptı.

ÜLKE GENELİNDEKİ YÜKSELİŞ DOĞU İLLERİNE DE YANSIDI

Türkiye’nin ihracatta rekor rakamlara ulaştığı süreçte Doğu Anadolu İhratçılar Birliği (DAİB) üyesi firmalar da önemli rakamlara ulaştı. DAİB verilerinden yapılan derlemeye göre, Mayıs ayında birliğin sorumluluk alanındaki Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Iğdır, Hakkâri, Muş, Şırnak, Tunceli, Van, Kars ve Siirt'ten 153 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Mayıs ayında en fazla ihracat ise Irak’a odu. DAİB üyesi firmaların mayıs ayı toplam ihracatı 186 milyon 993 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Mayıs ayında DAİB'in ihracatının en fazla arttığı sektörler tarım, madencilik, sanayi, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri oldu. Geçen yıl mayıs ayında 123 milyon dolarlık sanayi, 22 milyon dolarlık tarım, 7 milyon 676 bin dolarlık da madencilik sektöründen ürün satan DAİB üyesi firmalar, bu yılın aynı ayında tarımda yüzde 32'lik artışla 29 milyon dolarlık, sanayide yüzde 19'luk artışla 148 milyon dolarlık, madencilik sektöründe yüzde 17,51'lik artışla 9 milyon 20 bin dolarlık dış satıma imza attı.

EN ÇOK İHRACAT 29 MİLYON 415 BİN DOLAR İLE MAKİNE

Birliğin mayıs ayındaki dış satımının büyük çoğunluğu olan 148 milyon dolarlık kısmını sanayi ürünleri oluşturdu. Bu kapsamda DAİB'in mayıs ayındaki ihracatında ilk sırayı 29 milyon 415 bin dolar ile makine, 24 milyon 710 bin dolar ile kimya ve 21 milyon 561 bin dolar ile hazır giyim sektörleri izledi. Mobilya, kâğıt ve orman ürünlerinde de aynı ayda 12 milyon 905 bin dolarlık ihracat yapıldı. DAİB üyesi firmalar, tarım ürünleri ihracatı kapsamında ise söz konusu ayda hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinden 3 milyon 454 bin dolarlık, yaş meyve ve sebzeden 5 milyon 526 bin dolarlık, meyve sebze mamullerinden ise 3 milyon 482 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Şehrivan Gazetesi olarak Van’ın önemli dinamikleri ile ihracatın Mayıs ayında artışını konuştuk.

VAN’IN İHRACAT RAKAMLARI ARTIYOR

Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Şehrivan Gazetesine verdiği demecinde sınır ili olan Van’ın ithalat ve ihracat verileri açısından çok daha önemli istatistiklere sahip olması gerektiğini belirtti. Çeliktaş, “Bunun için çalışma ve uğraşmalıyız. Ancak Mayıs ayı verilerine baktığımızda bir önceki döneme göre ihracatta artış yaşandığı gözlenmektedir. Gerçek potansiyelimizin çok altındayız. Ancak bu artışın devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü yeni pazarlara da açılmalıyız. Sadece İran ile değil diğer komşu ülkelerde ticareti geliştirmeliyiz. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak sınır ilinde bulunan İlimizin, sadece İran’a bağımlı bir ticaret yapılmasını istemiyoruz. İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan ve diğer ülkelerle de ticaret yollarını geliştirmeliyiz. Turizm’i çeşitlendirmeliyiz.” Şeklinde konuştu.

ÇELİKTAŞ: İHRACAT DEĞERLERİMİZİN YÜKSELECEĞİNE İNANIYORUZ

Son TÜİK verilerine göre Van’ın ihracat değerlerinin yükseldiğini vurgulayan Çeliktaş, “En çok ihracat yaptığımız ülke de Irak olmuş. Bunlar isteğimiz ve desteklenmesi gereken bir durumdur. Özellikle tarım ürünleri, madencilik, sanayi ürünleri, mobilya, kağıt ürünleri ve orman ürünlerini ihraç etmişiz. Van çevresindeki illerin buluşma ve çekim merkezidir. Böylesi güzel gelişmeler ilimizin kalkınması ve gelişmesine katkı sunacaktır. Üyelerimizin destekleri ile ihracat değerlerimizin yükseleceğine inanıyoruz.” Dedi.

ASLAN: İHRACATIN ARTIŞI SEVİNDİRİCİDİR

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) verilerinden yola çıkarak 2018 Mayıs ile 2019 Mayıs ayı ihracat rakamları karşılaştırıldığı zaman bu yıl Mayıs ayında ihracatın bölgede artış sağlanmasının sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, “Bölge’de 2019 Mayıs ayında ihracatta ciddi bir artış söz konusu, 2018 Mayıs ayında ihracat 152 milyon dolar ihracat söz konusu iken, 2019 Mayıs ayında 186 milyon dolar ihracat yapıldı. İlimiz ve bölge adına önemli bir rakam ama yeterli mi, değildir. Gönül isterdi ki bu rakam 186 milyon dolar değil de 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar olmasıydı. Bölge adına artışın olması sevindiricidir. Bu verilerde en önemli ve bizleri mutlu eden en fazla sanayi ürünlerinin teşkil etmesi oldu. 148 milyon dolar sanayi ürünleri ihracatı söz konusudur. Sanayi sektörü içerisinde makine ihracatını oluşturması önemlidir ve önemsiyoruz.” Dedi.

ASLAN’DAN YERLİ VE MİLLİ KAYNAK VURGUSU

Sanayi ürünlerinin üretilip ihraç edilmesinin önemine değinen Aslan, yerli ve milli kaynaklarla sanayi ürünlerinin üretilip ihraç edilmesi ülke ekonomisine katkı sunacağını belirtti. Aslan, “Ülke ve bölge olarak orta ve ileri düzeyde teknoloji sanayi ürünlerinin yerli ve milli imkânlarla üretilmesi ve üretilen ham maddenin ithal etmeden kendi yer altı ve doğal kaynaklar kullanılarak ihracatta farkındalık yaratabiliriz. Böylece hem bölgesel kalkınmayı gerçekleştirebiliriz ve bölgesel kalkınmışlık farklılığını da kapatabiliriz. Böylelikle ihracatımız da bir ivme yakalayabiliriz. Ülke ekonomisinin daraldığı ve kriz dönemlerinde en büyük çıkış, ihracatla yapılan çıkıştır.” diye ifade etti.

ASLAN: BURADAN BÜTÜN İŞ ADAMLARINA ÇAĞRIMIZDIR

İl ve bölge olarak bölgenin yerel kaynakları, ekonomik gücü, müteşebbislerle bir araya gelerek daha yüksek üretim potansiyeli yakalayabileceklerinin altını çizen Aslan, “Buradan bütün iş adamları, sanayici iş adamlarına çağrımızdır. Yerel imkânlarımızı, ekonomik gücümüzü, müteşebbis ruhumuzu, kabiliyetimizi ve milli yerli teknolojimizle birleştirerek ürünler üretip ihracat edip ilimize, bölgemize ve ülkemize sıcak döviz girişi sağlayarak ülke ve bölge ekonomisi üzerine katkı yaratabiliriz. Bu katkı hem ilimize gelir olarak hem de istihdam olarak geri dönecektir. Bu konuda bizler daha duyarlı ve fedakâr davranmalıyız.” şeklinde konuştu.

IRAK: ÜRETİMİN DÜNYAYA PAZARLANMASI ŞART

Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklama yapan Van TSO ve Van TB eski başkanı, iş adamı Feridun ırak, “Yaşanan ekonomik krizden çıkış için üretim yapmak ve yapılan üretiminde ihraç edilmesi çok önemlidir. İhracatta artış olması memnuniyet vericidir. Bölge illerinden yapılan ihracat bizi ayrıca memnun ediyor. Sık sık yaşanan ekonomik sıkıntılar büyümeyi, kalkınmayı olumsuz etkilemekte, en büyük sıkıntı olan işsizliğin hızla artmasına neden olmaktadır. Üretimden kopuk ekonomik politikalarla dünya ile rekabet etmek mümkün değildir. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Katma değeri yüksek üretim ve yapılan bu üretimin dünyaya pazarlanması şarttır. İhracatın artıyor olması sevindiricidir. Yapılan ihraç ürünlerinin katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesi yönünde gerekli yatırımlar yapılmalı teşvik edilmelidir. Ülkemizin yapmış olduğu ihracatın içinde il olarak payımız son derece azdır. Oysaki sınır ticaretinin önünde engellerin olmadığı yıllarda çeyrek asır önce hatırı sayılır bir dış ticaretimiz vardı ve bu ticaretin çok büyük bölümünü ihracat oluşturuyordu.” İfadelerine yer verdi.

EN FAZLA İHRACAT IRAK'A

Birliğin mayıs ayı ihracatında ülke bazında ilk sırada Irak yer aldı. Söz konusu ayda Irak'a 37 milyon dolarlık ürün satıldı, bu ülkeyi 13 milyon 577 bin dolar ile Azerbaycan-Nahçivan, 11 milyon dolar ile Almanya, 9 milyon 895 bin dolar ile İran takip etti. DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Tanrıver, Mayıs ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,6 arttığını belirterek,186 milyon 993 bin dolarlık ihracat yaptıklarını söyledi. DAİB yönetimine geldiği süreçten itibaren bölgede ciddi çalışmalar ve program yaptıklarını anlatan Tanrıver, bu çalışmaların neticesini de yavaş yavaş görmeye başladıklarını ifade etti.

“İHRACATTAKİ ARTIŞIMIZ DEVAM EDECEK”

Tanrıver, amaçlarının bölgede ihracatı artırmak olduğuna işaret ederek, "İhracatımız arttıkça ülkemizin ekonomisi de bizler de rahatlıyoruz. Krizlerde en hızlı çözümü ihracatla buluyoruz. Birliğimizin ihracatındaki artışı bizi ve ihracatçılarımızı sevindirdi. Yılsonunda kadar ihracattaki artışımız devam edecek.” Dedi. Doğu Anadolu'nun ihracattaki hak ettiği yere yakın zamanda geleceğini bildiren Tanrıver, Birliğin bağlı bulunduğu illerdeki komşu ülkeler ciddi iş birliği yaptığını aktardı.

“İŞ ADAMLARIMIZ ÜLKEMİZE GÜVENSİN”

Tanrıver, Erzurum ve doğu illerindeki bütün iş adamlarını ihracatçı yapmayı istediklerini belirterek, “Tek isteğimiz iş adamlarımız ülkemize güvensin, ellerindeki birikimleri yatırıma ve üretime dönüştürsün. Üretirsek ihracatı her zaman yaparız. Mayıs ayında Erzurum'da 6 firmamız ilk defa ihracatla tanıştı, bu bizin için çok önemli.” diye konuştu. Birliğin mayıs ayında en çok Irak'a ihracat yaptığını dile getiren Tanrıver, söz konusu ayda en fazla ihracat artışının tarım, madencilik, sanayi, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörlerinden yapıldığını vurguladı.

KAMBİYO VERGİSİ MUAFİYETİ İHRACATÇILARI SEVİNDİRDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan sanayi sicil belgesi sahibi işletmeler ve ihracatçı birliklerine üye ihracatçılardan kambiyo vergisi alınmaması haberine sevindiklerini anlatan Tanrıver, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz ihracatçılar olarak Türkiye İhracatçılar Meclisine (TİM) her gün bu konuyu gündeme getirdik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu düzenlemeyi katıldığı TİM 26. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde duyurmuştu. 18 Haziran itibarıyla binde 1'lik vergi ihracatçılardan kalktı. Bizim için bu durum ciddi avantaj oldu. Az da olsa ihracatçımızın üzerindeki bu külfeti kaldırdık. Çözüm odaklı ihracatçılarımızın sorunlarını TİM'e bildirip çözüyoruz.”

Editör: TE Bilisim