TÜİK, Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Eylül enflasyonu beklentilerin altında çıktı.

Eylülde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,14, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,85 arttı. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,86, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,84 oldu.

Tüketici fiyatları bazında eylülde en yüksek fiyat artışı görülen ürün, yüzde 12,61 ile yeşil soğan oldu

En çok eğitim arttı

Ana harcama grupları itibariyle eylülde, aylık bazda en yüksek artış yüzde 1,78 ile eğitim grubunda oldu. Endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1,21, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,72, konutta yüzde 0,49, sağlıkta yüzde 0,42 artış görüldü.

Eylülde aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup yüzde 2,44 ile giyim ve ayakkabı oldu.

Beklenti yüzde 0,48’di

Anadolu Ajansı’nın Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, eylülde TÜFE'de yüzde 0,48 artış öngörmüşlerdi. Ankete katılan 22 ekonomistin eylül ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 1 ve en düşük ise yüzde 0,24 aralığında yer almıştı. Öte yandan, ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentilerinin ortalaması da yüzde yüzde 9,24 olarak belirlenmişti.

Ağustos ayında enflasyon 9.54 ile üç ayın zirvesine çıkmıştı. Ağustos'ta fiyatı en çok artanlar ise kiraz, limon ve salatalık olmuştu. 

Ekim ve kasımı beklemek gerek

“Ağustos’ta düşük gelmesi gereken enflasyon eylülde geldi” diyen Ekinci Danışmanlık’tan Sevin Ekinci, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, enflasyonun gerileyen giyim ve alkol fiyatları sayesinde düştüğünü söyledi.

Ekinci bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“Enflasyon beklediğimizden düşük geldi. Eğitimde zaten yükselmesini bekliyorduk ki  yüzde 1,78 artı. Giyim fiyatları yüzde 2,4, alkollü içecekler ve tütün yüzde 1,2 geriledi. Gıda fiyatları ise beklendiği kadar artmadı. Sanki Ağustos’ta görülmesi gereken enflasyon oranları Eylül’de görüldü. Ağustos’ta Ramazan’ın etkisiyle beklenenden yüksek gelmişti.

Şimdi enflasyonda önümüzdeki aylara bakmamız gerekiyor. Enerjiye yapılan zam Ekim ayında enflasyonu yüzde 1 civarında artıracaktır. Kasım ayı ise yıllık enflasyonu en çok etkileyen ay olacaktır. Çünkü geçen sene kasımda enflasyon neredeyse yüzde 0 düzeyindeydi. O nedenle 2014 kasımında ortaya çıkacak enflasyon yıllık ortalamalara negatif etki yapacaktır.

Enflasyonun düşük gelmesi piyasaları da çok etkilemedi. Piyasalar beklemeye geçti.”

Editör: TE Bilisim