TOBB Van Genç Girişimciler Kurulu’nun İran İslam Cumhuriyeti’ne düzenlediği 3 günlük iş gezisi tamamlandı.
Urumiye’nin ardından İran İslam Cumhuriyeti’nin başkenti Tahran’a geçen Genç Girişimciler Kurulu üyeleri, Tahran Uluslar arası İnşaat Yapı Malzemeleri Fuarı’nı gezdiler. Tüm fuarı gezen Türk heyeti, inşaat ve yol yapı malzemelerinin sergilendiği stantları tek tek dolaşarak ürünler hakkında yetkililerden bilgi aldılar. Fuar alanında ayrılan Türk heyeti, İran’ın resmi televizyonu olan 2 Net Week kanalının spikerinin teklifi üzerine yayına katıldılar. İran televizyonuna açıklamalarda bulunan Türk-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ayhan Fidan ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Doğu Anadolu Bölge Başkanı Mahmut Köroğlu, fuar ile ilgili izlenimlerini aktardılar. Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkiler hakkında bilgiler veren Fidan ve Köroğlu, özellikle Van’da yatırım yapan sanayicilere sağlanan teşvikler hakkında da bilgi vererek İranlı yatırımcıları Van’a davet ettiler.
Genç Girişimciler, fuarın ardında İran-Türkiye İş Konseyi Başkanı Reza Rami’yi ziyaret ettiler. İran-Türk İş Konseyi’ni ziyaret eden Genç Girişimciler Kurulu üyeleri, İran-Türk İş Konseyi Başkanı Reza Rami ve İran-Türkiye İş Konseyi İş Derneği Başkanı Dr. Jelal Ebrahimi tarafından karşılandılar.

“TİCARİ İŞBİRLİĞİNİN ARTIRILMASINI İSTİYORUZ”


Burada bir açıklama yapan TOBB Genç Girişimciler Kurulu Doğu Anadolu Bölge Başkanı Mahmut Köroğlu, Kapıköy-Razi Sınır Kapısı’nın İran tarafından kalan kısmının tamamlanmadığı sürece ihracatın istenilen seviyelere ulaşamayacağını ifade etti. Köroğlu, yolun bir an önce tamamlanarak kapının büyük araçların transit geçişine açılması gerektiğini söyledi. Köroğlu, “Bu yolun köy yolundan farkı yoktur. Biz Urumiye Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ile de görüştük. Bu ekip İran ile ticaret yapmak istiyor. Bunun için yolun bir an önce tamamlanması gerekir. İkili ilişkilerin ve ticari işbirliğinin artırılması için 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde büyük bir iş adamı grubu ile tekrar geleceğiz’’ dedi.

“TİCARETİMİZ İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL”


Türk-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ayhan Fidan ise, 280 kilometre kara sınırı olan 2 ülke arasında yapılan ticaretin istenilen seviyede olmadığına dikkat çekerek, “Biz yaş sebze ve meyve ticaretimizin ancak yüzde 10’u gibi bir bölümünü İran ile yapıyoruz. Yıllardır bir türlü bittirilemeyen yolun tamamlanması durumunda ticaret hacmimizin yüzde 80’lere çıkacağını tahmin ediyorum. Buna bir an önce el atmanız gerekir. Biz 250-300 kilometre yol gideceğimize 500-600 kilometre yol gidiyoruz. Bu da aldığımız ürünün maliyetini artırıyor’’ şeklinde konuştu.

“KAPIKÖY-RAZİ KARAYOLUNUN YAPIMINA BAŞLANDI”


Daha sonra bir konuşma yapan İran-Türkiye İş Konseyi İş Derneği Başkanı Dr. Jelal Ebrahimi ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’a yaptığı gezi esnasında İran-Türk Müşterek Heyeti’nin bir toplantı yaptığını ve bu toplantıda çok önemli kararlar alındığını söyledi. Bu kararlardan bir tanesinin de Kapıköy-Razi Sınır Kapısı’ndaki yolun yapılması ve yolcuların fazla beklememesi için teknolojik altyapısının tamamlanması olduğunu kaydeden Ebrahimi, “İki ülke arasında yapılan ticarette büyük bir sorun teşkil eden yolun yapılmasına başlandı. Hava şartlarının düzelmesiyle Kapıköy-Razi Karayolu kısa bir sürede tamamlanarak hizmete sokulacak’’ dedi.

“İRAN İLE TERCİHİ TİCARET ANLAŞMASI YAPILDI”


Son olarak açıklamalarda bulanan İran-Türk İş Konseyi Başkanı Reza Rami ise, Türkiye Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımı ile iki ülke arasında bakanlıklar düzeyinde Tercihli Ticaret Antlaşması yapıldığını hatırlattı. Rami, antlaşmanın iki ülkenin millet meclislerince onaylandıktan sonra 2 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirileceğini belirtti. Rami, “İran’ın daha önce yönetiminden kaynaklı bazı sıkıntıları vardı. Ancak yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle bunlar yavaş yavaş çözülüyor. Artık bundan sonra her iki tarafın gayretleriyle sorun ve sıkıntıları aşacağız’’ ifadelerini kullandı.


İran iş gezisini merkezi Van’da bulunan Ayanıs Turizm tur operatörlüğü organizasyonu ile gerçekleştiren Türk-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ayhan Fidan, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Doğu Anadolu Bölge Başkanı Mahmut Köroğlu ile beraberinde bulunan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Bölge Başkanı Abdullah Tunçdemir, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üst Kurul Delege Üyesi Sedat Kılıç ile TOBB Van Genç Girişimciler Kurulu Yönetim Kurulu üyeleri Zeki Bukay, Necip Oflas, Turan Cacim ve iş adamları Mehmet Bozali ile Ahmet Demiradam’ın yarın Van’a dönecekleri belirtildi.

Editör: TE Bilisim