Başkan Toprak, “Bu hibeler ve bizim gerçekleştirmeyi düşündüğümüz projeler ilerde meyvesini verecektir. Hayvancılık sektörü bölgemizde artık daha büyük düşünmeyi ve hareket etmeyi gerekli kılıyor.” Dedi.

Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Selman Toprak, 2014-2018 dönemini kapsayacak olan hayvancılık desteği ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlar Kurulu’nun 4 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre, 35 ilde büyükbaş için en az 10 baş anaç, en çok 49 baş anaç kapasiteli, küçükbaş için en az 100 baş anaç, en çok 200 baş anaç kapasiteli yeni ahır ve ağıl yapımı, tadilatı ve kapasitelere uygun damızlık erkek materyal (boğa, koç, teke) alımına hibe desteği verilecek. Karara göre, yeni inşaat ve tadilat için yüzde 50, damızlık boğa, koç ve teke alımı için ise yüzde 80 hibe desteği sağlanacak. Hibe desteği 2014-2018 döneminde uygulanacak.

TOPRAK: HAYVANCILIĞIN ESKİ GÜNLERE DÖNMESİ İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ

Başkan Toprak, Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamına giren Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerinin bu hibelerden faydalanacağına dikkat çekerek VATBO olarak bu süreçte aktif rol oynayacaklarını söyledi. Van’da hayvancılığın parlak günlerine yeniden dönmesi için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Başkan Toprak, yakın dönemde gerçekleştirmeyi düşündükleri Canlı Hayvan Borsası ile bölgedeki yatırımcıların beklentilerini karşılamak istediklerini vurguladı.

TOPRAK: BÖLGEDE HAYVANCILIK GELİŞECEKTİR

Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığının önemli bölümünün projeye dâhil edilen bölgelerden olduğuna dikkat çeken VATBO Başkanı Toprak, “Ülke genelinde 38 milyon 509 bin 795 küçükbaş, 14 milyon 532 bin 848 büyükbaş hayvan varlığı mevcut. Bu hibelerden faydalanacak olan bölgeler sadece ilimizin de içinde bulunduğu DAP Bölgesi değil, ülkenin tarım ve hayvancılığın neredeyse büyük bir bölümüne hâkim olan yerlerde bu desteklerin verilmesi bizleri oldukça sevindirmiştir. Ülkemizin büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretiminin neredeyse yüzde 50’ye varan kısmı açıklanan projeye dâhil olan KOP, DAP, GAP, DOKAP bölgeleridir. Mevcut hayvancılık desteklemeleri ile birlikte verilmesi ön görülen bu desteklerle bölgede hayvancılık daha da gelişecektir. Bu ödemeler ve hibelerle ilgili tek endişe hayvan ıslahından ziyade hayvan ithalatına yol açıp açmayacağı yönündedir. Bu yönde de gereken çalışmalar muhakkak yapılmalıdır. Artık ilimizin ve çevre illerin hayvancılıkta, tarımda, ekonomi alanlarında atılım yapmasının, daha ileriye gitmesinin vakti gelmiştir. Bu desteklemelerin hazırlanmasında emeği geçen başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.” Dedi. 

Editör: TE Bilisim