Düzenlemenin bütçeden önce Genel Kurul’dan geçirilmesi planlanıyor.

Star Gazetesi'nden Nevin Bilgin'in haberine göre, Çalışma hayatına ilişkin torba yasa tasarısının 1 Ekim’de Meclis’in açılmasından sonra gündeme gelmesi planlanıyor.

Yeni torba tasarısında, asansör kazalarıyla gündeme gelen iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri, iş güvenliği danışmanlığı, kamuda asli işi yapan taşeron çalışanlara kadro gibi düzenlemeler yer alıyor.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik önceki gün “Taşeronlaşmadaki keyfilik köleliktir yasa çıkaracağız” derken bu konuda ilk adımın da Meclis açılır açılmaz atılması bekleniyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç “Gelecek torba içinde iş sağlığı ve güvenliği, iş güvenliği danışmanları, kamuda asli işi yapan taşeronlar gibi bir dizi düzenlemeler yer alacak. 17 Ekim’e kadar TBMM’ye sunulursa, 2015 bütçe görüşmelerine başlamadan bu torba yasayı önce komisyondan ardından da Genel Kurul’dan geçirebiliriz” dedi.

Meclis’ten çıkan Torba Yasa’da düzenlemeler yapılan maden işçileriyle ilgili yeni düzenlemelerin de çalışma hayatına ilişkin torbada yer alması bekleniyor. Madenci sendikaların da onay verdiği düzenlemeye göre madencilerin haftalık çalışma saati 36 saatten 37.6 saate çıkarılacak, ancak işçiler haftada 2 tam gün izin kullanacak. Böylece madenciler 5 gün çalışıp 2 gün izin yapmış olacak.

Asansör kazasıyla gündeme gelen iş sağlığı ve iş güvenliği konusu da torba yasanın içinde olacak. Bu konuda ciddi tedbirler alınması planlanıyor. Çalışma Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaya göre mesleki yeterlilik sertifakası almayanlar iş yaptığı sektörde çalışamayacak.

KIDEM TAZMİNATINA YENİ DÜZEN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in sendika ve STK’larla görüşmeler yürüttüğü kıdem tazminatı fonu oluşturulması düzenlemesi için de nabız yoklanacak. Haziran 2015’teki milletvekili genel seçimi öncesinde böyle bir düzenlemenin risk oluşturabileceğini düşünen hükümet kanatı, eğer çalışma hayatındaki örgütleriyle belli bir uzlaşma sağlayabilirse bu konuyu da yeni torbaya ekleyecek.

Editör: TE Bilisim