Van’da 2005 yılında kurulan ve günden bu yana Van’da iş kurmaya adım atan üreticilerin, büyüme yolundaki ilk adım attığı yer olan Van İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) yeni dönemde büyük bir bütçe ile yatırımcıyı destekleyecek. İşi büyütmek için kolları sıvayan İŞGEM 2016 yılında 9 milyon 200 bin avroluk bir bütçeyi yatırımcının hizmetine sunuyor!

 

Van’da, girişimciliği ve bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla yola çıkan İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM), hazırladığı ‘Van İŞGEM Destek Projesi’ ile Türkiye’de rol model olmayı hedefliyor. Yeni dönemde ‘dev’ bir bütçeyi yatırımcının hizmetine sunan İŞGEM’de Teknik Destek Projesi ile Van’da tam anlamıyla bir yatırım fırtınası estirilme hazırlıkları yapılıyor. Ciddi bir destek ve yatırım projesinin öncülüğünü yapacak olan İŞGEM’in bu destekleri halka sunulmaya başlanırken yıllardır hazırlığı yapılan ve iki yıl sürecek olan projenin detaylarını İŞGEM Yönetim Kurulu Mahmut Gedik, basın mensupları aracılığı ile paylaştı. Gedik; “Biz de projemizle proje başvurumuzu yaptık ve580 proje arasında kazanan 24 projeden birisi de bizim oldu. Böyle büyük bir proje Van için gerekliydi. Proje, 9 milyon 200 Euro’luk bir projedir.” Dedi. Yıllardır aynı kapasiteyle çalışan İŞGEM’de bu proje ile 30 yeni iş merkezine kavuşacaklarını belirten Gedik, İŞGEM bambaşka bir yapıya kavuşacağını söyledi. Gedik, son zamanlarda çok tartışılan konulardan biri olan dışardan yatırımcı gelme konusu ile ilgili olarak da önemli bir konuya değinirken; “Bizim bir şeyler yapmamız gerekiyor. Sürekli dışarıdan beklenti halinde olmamamız gerekiyor. Bu proje ile Van kazanacak Vanlı kazanacak.” Diye konuştu. 

 

 

İŞGEM BÜYÜK PROJEYLE GELİYOR…

Sürdürülebilir bölgesel kalkınma hedefini, girişimcilerin güçlendirilmesine yatırım yaparak uyum yeteneklerinin artırılması yoluyla hayata geçirecek olan Van İŞGEM Teknik Destek Projesi başlıyor. Van İŞGEM Teknik Destek Projesi, kentte ve bölgede sektörel çeşitliliğin, sürdürülebilir ve başarılı işletmelerin, KOBİ'lerin rekabet ve pazarlama gücünün artırılmasını, kolektif çalışma ruhu ile ortaklık kültürünün oluşturulmasını, insan kaynakları ve sermaye gücünün kentte tutunmasını ve büyümesini hedefliyor. Van İŞGEM Teknik Destek Projesi açılış etkinliği bugün Van Double Tree Hilton Oteli'nde gerçekleşecek. Van Sanayici ve İşadamları Derneği ve Van İŞGEM'in ev sahipliğinde gerçekleşecek etkinliğe, Van ve bölgesel ekonomik kalkınma hedefine destek sunan aktörlerin yanı sıra projenin hayata geçirilmesini sağlayacak olan uzmanların da bulunduğu 200'ü aşkın davetli katılıyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği kapsamında yürütülen İPA Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde hazırlanan ve yararlanıcısının VANSİAD ve Van İŞGEM'in olduğu Van İŞGEM Teknik Destek Projesi Ocak 2016’da yürütülmeye başlandı. İki yıl sürecek olan Proje kapsamında bölgede ve Van'da girişimciliğin güçlendirilmesi yoluyla sosyo-ekonomik kalkınmaya katkı sunulması amaçlanıyor. Peki bu destekler kim için neyi ifade ediyor? Desteklerin kapsamı nedir? Van’a neler kazandıracak? Tüm bu soruları İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik cevapladı…

 

GEDİK: ŞU AN İŞGEM’LER HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL

Proje sahipleri Eliseo Boito, Evrim Çoksöyler, Rıza Köknar, Ali Doğan ve İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik ile yönetim kurulu üyeleri Van İŞGEM’in başlatmış olduğu teknik destek projesinin tanıtılması kapsamında basın mensuplarıyla bir araya geldi. İlk olarak proje hakkında açıklamalarda bulunan İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, bu projenin Avrupa ve Amerika’da 30 yıldır sürdürüldüğünü ve ülkelerin sanayi ve ekonomilerinin gelişmesinde büyük etkisi olduğuna dikkat çekerek, “Proje Türkiye’de 2004 yılından sonra özelleştirmelerle birlikte hayata geçen bir projedir. Türkiye’nin her yerinde İŞGEM’ler oluşturulmuş olsa bile gerekli seviyelere ulaşamamıştır. Türkiye’de şuan 22 tane İŞGEM var bunlardan bir tanesi de Van’dadır. Bir tarafta açılan İŞGEM’ler varken aynı zamanda kapananlarda var. İŞGEM’ler girişimcilerin daha rahat bir şekilde iş kurmaları açısından çok önemli yerlerdir. Aynı zamanda İŞGEM’ler iş kurmak isteyenlere girişimcilik konusunda gerekli eğitimleri veren bir yerdir. Ancak Türkiye’de şuan İŞGEM’ler hak ettiği yerde değil. Ümidimiz biran önce İŞGEM’lerin hak ettiği noktaya gelmesidir.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“BU PROJE İLE VAN KAZANACAK VANLI KAZANACAK”

Van İŞGEM’in 2005 yılında faaliyet göstermeye başladığını kaydeden Gedik, “Daha önce burası eski kundura fabrikasıydı. Biz iş adamları olarak 2005 yılında burada İŞGEM kurmak için girişimlerde bulunduk ve İŞGEM’i kurduk. İlk zamanlar çok iyi ilerliyorduk. Ta ki 2011 yılındaki depreme kadar. Zirvedeydik. Türkiye’de örnektik ve 2 numaraydık. Depremden sonra ciddi sıkıntılar yaşadık ve bir türlü toparlanamadık. Bugünlere kör topal geldik. Tek ümidimiz bu proje. 2009 yılında bu projemizi hazırladık. Kapalı mekânımız yaklaşık 11 bin metre kare. Bizde burayı nasıl geliştiririz diye arayış içerisindeyken, İLPA çerçevesinde bir teklif çağrısına çıkıldı. Bizde projemizi hazırladık ve sunduk. 580 tane proje yarıştı. 24 tane proje seçildi bunlardan bir tanesi de bizdik. Fakat bürokratik engeller özellikle Avrupa’daki bürokratik engellerden dolayı ciddi problemler yaşadık. Bunların üzerine deprem gelince aksadı haliyle. Aradan uzun zaman geçti ve biz yeniden projemizi hayata geçirmeye karar verdik. Bu projemiz Van’da bir sivil toplum örgütü olarak en yüksek bütçeli projesi olarak bir ilke imza attık. Bu proje ile memleketimize renk katılacak. Gerçekten memleketimizin hizmete ihtiyacı var. Bizim bir şeyler yapmamız gerekiyor. Sürekli dışarıdan beklenti halinde olmamamız gerekiyor. Bu proje ile Van kazanacak Vanlı kazanacak.” Diye konuştu.  

 

GEDİK: TÜRKİYE’DE VAN ARTI PUAN KAZANACAKTIR

Bu proje ile İŞGEM’in kapasitesinin artacağına vurgu yapan Gedik, 30 yeni modern iş yerinin açılacağını kaydetti. Gedik, “Bir tane çok amaçlı salon yapılacak ve bir tanede cafe restoran tarzı bir yer yapılacak. Biz artık burada daha kaliteli işlere imza atmaya karar verdik. Bire bir uygulamalı hizmetler veriyoruz. Bu sadece teknik desteğin girişimci ayağıdır. Ayrıca İŞGEM’in yönetiminin daha profesyonel çalışması içinde çalışmalar yapacağız. Daha profesyonel bir yönetim olmak için artık daha özel çalışmalara başlıyoruz. Bir çalışmaya daha imza atmaya karar verdik. Türkiye’de son yıllarda girişimcilik ekosistemi diye bir çalışma başlatılmış. Düşünce doğru bir düşünce ve bu düşünce ile girişimcilik artacaktır. Devletteki alan küçülüyor ve küçülmesini de isteriz. Çünkü böylece özel sektör daha çok çalışma alanı bulacaktır. İŞGEM’ler önemli bir temel taşı konumundalar. Üzerinde çalıştığımız modeli hayata geçirirsek bundan sonrakilere örnek olacağımıza inanıyoruz. Böylece Türkiye’de Van artı puan kazanacaktır.” Dedi.

 

 

“9 MİLYON 200 BİN EURO’LUK BİR BÜTÇESİ OLAN BİR PROJE BU”

İŞGEM’de girişimciliğe başlayanlar için orta ölçekli sanayi sitesinin kurulması planlarının olduğunu dile getiren Gedik, “Bakanlıkla da görüştük. Olumlu da baktı. İŞGEM’deki firmaların hiçbir kalıcı olmaz. 3-5 yıllık eğitimin ardından mezun ediyoruz. Mezun olanlar OSB’de iş kurmak zorunda kalıyor. Ancak OSB onlar için çok büyük bir yer. Biz de bu sorunun çözümü için orta ölçekli sanayi sitesinin kurulmasını talep ettik. Böylece burada mezun olanlar orada daha rahat iş sahibi olabilecekler. Böyle bir çalışma yapılınca OSB’ye geçildiğince daha profesyonel olacaklardır. Eğer bu çalışmayı başarırsak Türkiye’de örnek olacağız. İŞGEM olarak bunu başarırsak Türkiye’deki bütün İŞGEM’ler kazanacak. Kısacası Van kazanacak, Vanlı kazanacak. 9 milyon 200 bin Euro’luk bir bütçesi olan bir proje bu. Bu para bizde değil. Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanlığındadır. Projeyi yürüten bakanlık olduğu için para bakanlıkta.” Şeklinde konuştu.

 

VAN ÖNEMLİ BİR YATIRIM MERKEZİ

Projenin takım liderliğini yapan İtalyan ekonomi ve yatırım uzmanı Eliseo Boito da, Van’ın yapısal olarak ekonomik gelişmeye ve yatırımlara çok açık bir kent olduğunu söyledi. Bölgedeki sıkıntılara rağmen İŞGEM’in projesine destek verdiğini ve önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını ifade eden Boito, “İtalya’da olaylar yok, ama orada bürokratik sıkıntılar daha çok, kimse yatırımlara destek vermiyor. Ama Türkiye öyle değil, burası yatırımlara daha müsait bir ülke, Van ise, doğası ve kaynakları itibariyle çok daha elverişli bir kent” diye konuştu.

 

İŞ PLANLARININ HAZIRLANMASINA DESTEK SAĞLANACAK

Girişimcilerin iş kurmasını ve geliştirmesini destekleyen ve kolaylaştıran, böylelikle işletmelerin hayatta kalma ve büyüme olanaklarını arttıran bir istihdam yaratma ve iş kurma modelini hayata geçirerek sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanması, yıllık gelir ortalamasının arttırılması ve yeni girişimlerde işe alınan kişi sayısını arttırarak işsizliğin azaltılmasına destek olunması hedefleniyor. Van İŞGEM Teknik Destek Projesi'nin temel kazanımları Van İŞGEM'in kurumsal kapasitesinin, hizmet altyapısının iyileştirilmesi ve Van İŞGEM bünyesindeki işletmelerin teknik kapasitesinin iyileştirilmesi, teknik desteğin ilk bileşeni, Van İŞGEM’in hizmet altyapısını güçlendirmek amacıyla iş planının hazırlanması, hem Van İŞGEM hem de mevcut ve potansiyel işletmelere yönelik olarak hizmet kitapçıklarının hazırlanması ve hizmetlerin tanıtımının sağlanması amaçlanıyor. Proje süresince Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van'da iş kuluçka hizmetleri, girişimcilik ve KOBİ destekleri konusunda seminerler gerçekleştirilecek. Teknik desteğin ikinci bileşeni kapsamında Van İŞGEM bünyesinde bulunan ve gelecekte bulunacak olan işletmelerin potansiyel büyüme noktalarına odaklanılarak, modern işletme teknikleriyle bilgilendirilerek güçlendirilmesini hedeflenmektedir. Proje kapsamında destek hizmeti alan işletmelerin teknik kapasitelerinin arttırılması için eğitim ve danışmanlıkların verilmesi ve iş planlarının hazırlanması için destek sağlanacak.

 

 

VAN İŞGEM TEKNİK DESTEK PROJESİ

İŞGEM destekleri Ocak 2016 tarihinde başladı ve 24 ay süresince yürütülecek. Van başta olmak üzere Bitlis, Muş ve Hakkâri'de iş kuluçka hizmetleri, girişimcilik ve KOBİ destekleri konusunda farkındalık arttırıcı seminerler gerçekleştirilecek. Van ve bölgedeki işletmelerin yönetim sistemlerinin ulusal ve uluslararası standartlarına uyumunu sağlamak üzere eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlanacak. Bu çerçevede, Van İŞGEM bünyesinde bulunan ve potansiyel işletmelerde görev alan 60 şirket yöneticisi ve 120 çalışanın gerekli eğitimleri ve danışmanlık hizmetlerini almaları yönünde destek sağlanacak. Van İŞGEM Teknik Destek Projesi kapsamında yürütülecek girişimciliği destekleyen ve sürdürebilir bölgesel kalkınmayı sağlamlaştıran faaliyetlerin bölge genelinde güncelleştirilmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Van İŞGEM Teknik Destek Projesi sonuçlarıyla bölgesel kalkınma, istihdamın arttırılması, sürdürülebilir kalkınmanın bölge genelinde yaygınlaştırılmasıyla güçlü yeni nesil girişimcilerinin uyum yeteneklerinin ve rekabet güçlerinin arttırılması yönünde önemli bir adım daha atılacak.


ŞEHRİVAN EKONOMİ: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim