İşsizlik rakamlarının büyük boyutlarda olduğu kentte şu sıralar istihdam konusunda önemli görüşmeler, buluşmalar ve çalışmalar yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın startını verdiği İstihdam’da Milli Seferberlik çağrısından sonra kurum ve kuruluşlar istihdama katkı sunmak için kampanyalar ve çalışmalar başlatırken kentin sayısı on binleri bulan gençliği iş için kapı kapı gezmeye devam ediyor. Özellikle İŞKUR aracılığı ile kurum ve kuruluşlarda çalışma fırsatını yakalamak için dört gözle bekleyen Vanlı gençler şu sıralar yine İŞKUR kapısında uzunca kuyruklar oluşturuyor. Yarın bitecek olan İŞKUR başvuruları boyunca İŞKUR İl Müdürlüğü önündeki kuyruklar gençliğin iş ihtiyacını bir kez daha gözler önüne koyarken sabahtan akşama kadar aş, iş umuduyla bekleyen vatandaşlar Şehrivan’a konuştu. Aylardır işsiz gezeninden, çalıdğı her kapıdan umutsuz ayrılanına kadar kentin işsizleri iş beklerken herkesin ortak derdi çoluk çocuğuna ekmek götürebileceği, maaşı az da olsa bir kurumda işe girebilmek...

 

Van’da çeşitli kamu kurum ve kuruşlarda 6 ay geçici süre ile çalıştırılmak üzere 2 bin 500 kişinin işe alınacağı duyurusunun ardından vatandaşlar İŞKUR Müdürlüğü’ne akın etti. İŞKUR binasının önünde uzun kuyruklar oluşurken, içeri girmek isteyen vatandaşlar izdihama yol açtı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van İŞKUR İl Müdürü Salih Serçe, vatandaşların şansını denemek için kurumlarına başvuru yaptığını ifade ederek, her yıl bu yoğunluğun yaşandığını aktardı. İş başvurusu için gelen vatandaşlar ise, Van’da istihdamın arttırılması için yeni adımlar atılması gerektiğini belirtti.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında il merkezi ve ilçelerde belediyeler, özel idare ve bazı kurumlarda 6 ay geçici süreyle 2 bin 500 kişinin istihdam edilmesi için çalışma başlatıldı. 27 Şubat itibariyle başlayan ve 3 Mart tarihinde sona erecek iş başvuruları için Van Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’ne çok sayıda başvuru yapıldı. İŞKUR binasının önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, içeri girmek isterken izdihama yol açtı. Kentteki işsizliğin her geçen gün arttığı bu dönemde vatandaşlar İŞKUR’un gerçekleştireceği program ile umut arıyor. Yıllardır bu programa binlerce kişi başvuru yaparken başvurun vatandaşların sadece yüzde 10’u iş sahibi oldu.

 

 

VATANDAŞIN UMUDU İŞKUR!

Önceki gün İŞKUR Van İl Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşların tek isteği iş sahibi olmak. Kentin ve hatta ülkenin en büyük sorunlarından olan isizlik sorunu son yıllarda daha çok artarken, vatandaşlar İŞKUR Müdürlüklerini umut kapısı olarak görüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında 6 ay olarak geçici çalıştırma şartıyla alacağı 2 bin 500 kişi için binlerce kişi başvuru yaptı. Uzun kuyrukların oluştuğu İŞKUR İl Müdürlüğü önündeki vatandaşlar işsizlikten yakınırken, istihdamın arttırılması için yeni adımların atılmasını istedi. konuyla ilgili açıklama yapan İŞKUR Van İl Müdürü Salih Serçe ise, geçtiğimiz yıl bu yoğunluğunun aynı şekilde yaşandığını aktardı.

 

SERÇE: VATANDAŞ ŞANSINI DENEMEK İSTİYOR

Bu yıl 2 bin 500 kişinin istihdam edileceğini ifade eden İŞKUR İl Müdürü Salih Serçe, “Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında bizlere 2 bin 500 kişilik mevsimlik işçi için tahsis yapıldı. 27 Şubat itibariyle müracaatlar başladı. 3 Martta bu başvurular son bulacaktır. Vatandaşlarımız da böyle bir haktan yararlanmak için doğal olarak kurumumuza başvuruda bulunmaktadır. Yoğunluğun sebebi mevsimlik işçi başvurularıdır. Vatandaşlarımız bu noktada şansını denemek istiyor. Kriterlere baktığımızda müftülüğün talebi dışındaki taleplerde 35 yaş sınırlaması var. Erkekler için bu kriter var bayanlarda bu sınırlama mevcut değildir. İŞKUR alımlarının olduğu bu dönemlerde her zaman bu yoğunluğu yaşıyoruz. Geçtiğimiz yılda bu yoğunluğu aynı şekilde yaşadık. Bizler bu yoğunluğa cevap vermek için buradayız. Vatandaşımıza hizmet etmekten memnuniyet duyuyoruz. İnşallah bu yoğunluğu da kısa sürede eritiriz. Geçtiğimiz yıl mükerrer başvurular vardı. Bu yıl ise sadece bir kişi bir programa başvuru yapabiliyor. Geçtiğimiz yıl toplamda 139 bin kişi bize müracaat etti. Bu yıl bir program tercihi olduğu için bu rakamın aşağılara düşeceğini bekliyoruz.” Dedi.  

 

 

YILMAZ: UMUTLU DEĞİLİM

Vatandaş umut kapısı olarak gördüğü İŞKUR İl Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluştururken, yetkililerden istihdam için kısa vadede yeni adımların atılmasını istiyor. İŞKUR başvurusu yapmak için müracaatta bulunan Yahya Yılmaz isimli vatandaş, “Sürekli olarak her yıl başvurular yapıyorum. Ancak iş imkanı bulamadım daha. Bu kez de Belediye için başvuru yaptım. İnşallah bir umut ışığı olur. Çok sayıda başvuru var. Ben pek umutlu değilim aslında ama şansımı denemek istedim.” Dedi.

 

BİLİCİ: AYLARDIR İŞSİZİM

Aylardır işsiz olduğunu söyleyen Cemşir Bilici isimli vatandaş ise, “İşsiziz İŞKUR’da da çalışmak isteriz. Aylardır işsiz güçsüz sırt üstü yattık. İŞKUR’a başvurmamızın nedeni de mağduriyetimizi gidermektir. Şimdiye kadar defalarca başvuru yaptım ancak iş imkanı bulamadım. İnşallah bu başvurumuz bizlere umut olur. Bizler şansımızı denedik. Allah büyük inşallah bize de bir kapı açılır ve iş sahibi oluruz.” Dedi.

 

 

BİLİCİ: HER KAPIYI ÇALIYORUZ

Kentte en büyük sorunun işsizlik sorunu olduğunu ifade eden Mahmut Bilici isimli vatandaş da, “İşsizlik bu kentin en büyük sorunu. Bizler iş bulmak için her kapıyı çalıyoruz. Ancak Van’da iş imkanı bulmak gerçekten çok zor. Aylardır işsiz bir şekilde evde oturuyorum. Tek beklentimiz bizimde bir iş bulup ailemizi geçindirmek. Tek sıkıntımız iş ortamının olmaması. İş imkanları açılırsa kentteki işsizlikte biraz azalmış olur. Bunun için de yetkililerin bir çalışma yürütmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.  

 

DURAL: BATIYA GİTMEK İSTEMİYORUM

Daha önce birçok kez iş başvurusu yaptığını ancak isminin kuralarda çıkmadığını söyleyen Fikret Dural isimli vatandaş ise şöyle konuştu: “Daha önce başvurularım var ancak hiç çalışma imkanı bulamadım. Bize iş imkanı verilmesini bekliyoruz. Kentte büyük bir işsizlik var. Eşim ve 2 çocuğuma bakmak zorundayım. 4 aydır işsiz bekliyorum. Gerçekten iş bulmakta zorlanıyorum. Yaz aylarında birkaç ay inşaat işlerinde çalışıyoruz. Kış aylarında ise işsiz işsiz bekliyoruz. Memlekette iş olmadığı için batı illerine gidiyoruz bazen. Bu yıl batı illerine gitmek istemiyorum onun için İŞKUR’a başvuru yaptım. İnşallah ismimiz çıkarda batıya gitmeme gerek kalmam.”  

 

 

İŞSİZLİK VAN’DA ÇOK YÜKSEK

İş başvurusu için gelen diğer vatandaşlar gibi Adil Sağır ve Nimetullah Direk isimli vatandaşların sorunları aynı. İşsizlik sorununa dikkat çeken Sağır ve Direk şöyle konuştu: “Birçok kez İŞKUR’a başvuru yaptım. Ancak ismim çıkmadığı için iş imkanı bulamadım. İşsizlik bu kentin en büyük sorunlarından biri. Van’da fabrikalar kurulsa iş imkanı doğardı. İşsizlik oranı Van’da çok yüksek. Başvurularda çok olunca birçok arkadaşımız iş imkanı bulamıyor. Birkaç yıldır sürekli olarak İŞKUR’a başvuru yapıyoruz. Ancak hiçbir şekilde ismimiz çıkmıyor. Fabrikalar kurulsa Van gelişse biz de kendi memleketimizde çalışma fırsatı buluruz. Sürekli olarak batı illerine gitmek zorunda kalıyoruz. Batıda birkaç ay çalıştıktan sonra mecburen Van’a dönmek zorunda kalıyoruz. Ailemiz Van’da biz batı illerinde gerçekten çok zor oluyor. Van gelişmişlik seviyesine ulaşırsa istihdam da artar. Bir tek kendim için söylemiyorum. Bildiğim birçok arkadaşım var hepsi de aylardır işsiz.”  

 

ALTIN: İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM BULUNMALI

Geçen yıldan bu yana işsiz olduğunu ifade eden Erol Altın isimli vatandaş ise, “Geçen yıldan bu yana işsiz bir şekilde bekliyorum. İş imkanları Van’da kısıtlı. Bizlerde her yere müracaatta bulunuyoruz. İŞKUR da bizim için bir fırsat oldu. Başvurumuzu yaptık ve bekleyeceğiz inşallah ismimiz çıkarda iş sahibi oluruz. Van’da çok genç bir nüfus var. Bu gençlere bir çözüm bulunmalı. İşsiz sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Yetkililerin bunun önüne geçmesi için bir çalışma başlatması gerekiyor.” Dedi.     


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ORHAN AŞAN / ÖZEL

 

Editör: TE Bilisim