Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kobiler İçin Nefes Kredisi kampanyasıyla ilgili olarak, bankaların zararı göze alarak bu projeye kaynak sağladığını belirterek, "3 ayda yaklaşık 80 bin KOBİ'mizin derdine derman olacağız. Kredi faizlerini düşürme politikasına elimizden geldiğince destek vermekten çok mutluyuz. Bu projeyle aylık 0,83, yıllık 9,90 oranında faizle KOBİ'lere 5 milyar TL kredi sağlanacak." dedi.

Hisarcıklıoğlu, açıklamasında şunları söyledi.

"Bugün TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve KGF ortaklığında hayata geçirdiğimiz, devrim niteliğinde bir iş için bir araya geldik. Reel sektör ile finans sektörü olarak el ele verdik ve KOBİ’lere nefes olacak bir proje hazırladık. 

Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın başlattığı kredi faizlerini düşürme politikasına özel sektör olarak katkı sağlamış olduk. Yaklaşık iki ay önce bu proje fikrini Sayın Başbakanımız ve Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci ile konuşmuştuk.

“KOBİ’ler 15 ile 18 arasında faizle kredi kullanıyor, faiz baskısından nefes alamıyor. KOBİ’lere yüzde 10’un altında faizle kredi kullandırmalıyız” dedik. Sonrasında hemen çalışma başlattık. Önce TOBB ile 365 oda ve borsamız olarak elimizi taşın altına koyduk. Tüm kaynaklarımızı birleştirdik. Sonra Hazinemiz ve Kredi Garanti Fonu devreye girdi. KOBİ’ler teminat bulamıyor, bankalar da risk gördükleri için onlara kredi veremiyordu. Başbakanımızın talimatlarıyla, Hazine destekli KGF kefaleti devreye girdi. KOBİ’lerimizin bu proje kapsamındaki kredilerine 85 kefalet sağlandı.

Son olarak da bankalarımız devreye girdi. Onlar da zararı bile göze alarak projeye kaynak sağladılar. Burada Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin beye ve Denizbank Genel Müdürü Hakan beye yaptıkları önderlik için çok teşekkür etmek istiyorum.

Böylece KOBİ’lere 5 milyar lira, eski parayla 5 katrilyon lira kredi sağlayacak Nefes Kredisi ortaya çıktı. Nefes Kredisi ile KOBİ’lere yıllık 9,90 - aylık 0,83 faizle 1 yıl vadeli kredi sağlayacağız. 3 ay içinde yaklaşık 80 bin KOBİ’mizin derdine derman olacağız. KOBİ’leri faizin altında ezdirmeyeceğiz, KOBİ’lere nefes olacağız.

Aslında reel sektör ve finans sektörü el ele verirsek memleket için ne kadar güzel işler yapabileceğimizi de göstermiş olduk.

Sağ olsun Sayın Başbakanımız da projemizi ilk günden bu yana çok yakından takip etti. Bugün de bizlere moral vermek için bu imza törenini himayelerine aldı. Biz de Türk özel sektörü olarak Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın başlattığı kredi faizlerinin düşürülmesi politikasına elimizden geldiğince destek vermiş olmaktan çok mutluyuz.

İnşallah piyasaların tedirgin olduğu bugünlerde bu proje tüm iş dünyamıza bir umut olur. Çünkü biz şunu çok iyi biliyoruz. Türkiye’ye yatırım yapanlar her zaman kazandı. Türkiye, her zaman hedeflerine ulaştı. Biz yine en iyi bildiğimiz işi yapacağız. Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz, biz kazanacağız, çalışanlarımız kazanacak, Türkiye kazanacak. Bu masadaki güç birliği oldukça, birçok başarıya imza atacağız.

Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, proje ortaklarımız Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu’na çok teşekkür ediyorum. Projemize maddi manevi desteklerini esirgemeyen Sayın Başbakanımıza, Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek ve Bakanımız Bülent Tüfenkci’ye şükranlarımızı sunuyorum. Tüm milletimize ve KOBİ’lerimize hayırlı olsun, nicelerine vesile olsun diyorum.

 KAYNAK:MİLLİYET

Editör: TE Bilisim