Merkez Bankası Temmuz ayında gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 4,5 yıl aradan sonra ilk kez indirime giderek faizleri 425 baz puan aşağı çekmişti. Ardından Eylül ayında gerçekleştirilen PPK'da da 325 baz puan indirim yaparak toplamda 750 baz puanla faizleri 16,50 seviye çekmişti. Enflasyondaki düşüş trendi ile beraber hareket alanı oluşan Merkez Bankası'nın 24 Ekim'de gerçekleştireceği PPK'da yeni bir indirime gitmesi bekleniyor.

KREDİ FAİZLERİ DE AŞAĞI DÜŞECEK
 

Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 24'ten 16,50'ye çekmesiyle beraber düşen kredi faiz oranları yeni alınacak bir indirim kararı sonrası kredi faiz oranlarına indirim olarak yansıyacak.

AA Finans'ın PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Buna göre, ankete katılan ekonomistlerin politika faizine (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) ilişkin beklentilerinin medyanı 100 baz puan indirim oldu.

Ankete katılan ekonomistlerin biri politika faizinin sabit tutulacağını tahmin ederken, indirim bekleyen 13 ekonomistin tahminleri en düşük 50, en yüksek 200 baz puan arasında yer aldı.

QNB FİNANSBANK BAŞEKONOMİSTİ IŞIK: 100 BAZ PUAN İNDİRİM BEKLİYORUZ

QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık, TCMB'nin gelecek haftaki toplantısında faiz indirimi yapmasını beklediklerini söyleyerek, “Kurdaki dalgalanma sonrası indirim beklentimiz azalmıştı ancak karar vermek için gelişmeleri bekliyorduk. Son enflasyon verisinde enflasyon görünümü olumluydu. Suriye konusunda anlaşmaya varılması ve TL'deki değer kazanımını da göz önünde bulundurarak gelecek haftaki PPK'da 100 baz puan indirim bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

JB MARGAN DA İNDİRİM BEKİLİYOR

JP Morgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu`nun Perşembe günü gösterge faizi 100 baz puan düşürmesini beklediğini bildirdi.

TCMB'nin para politikasını gevşetme eğilimini devam ettirmesinin muhtemel olduğunu ifade eden JP Morgan, "Ancak TCMB'nin kredibilitesini sürdürme çabaları çerçevesinde ihtiyatlı olmasını bekliyoruz. Bu duruş, TCMB'nin önümüzdeki aylarda daha yavaş, kademeli bir gevşeme hızı izlemesi çağrımızı da destekleyecek" dedi.

Editör: TE Bilisim