Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ankara'da Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle EMD Genel Merkezi'nde bir araya geldi.

 

"TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ ÇALIŞAMAZ HALE GELDİ"

Bakan Tüfenkci, artan internet ve mobil teknoloji kullanımının e-ticareti olumlu yönde etkilediğini kaydederek, internet üzerinden gerçekleştirilen kartlı ödemelerin 2014 yılı sonu itibarıyla 41,8 milyar liraya ulaştığını, e-ticaretin 2018 yılında 170 milyar lira, 2023 yılında ise 350 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini bildirdi. e-ticarete ilişkin Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un yürürlüğe girdiğini anımsatan Tüfenkci, buna ilişkin ikincil düzenlemelerin gelecek yıl içerisinde sonlandırılacağını, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile bazı konularda işbirliği içerisinde çalıştıklarını söyledi.

 

Tüfenkci, Bakanlığına bağlı tüketici hakem heyetlerinin iş yükünün çok ciddi şekilde arttığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bununla ilgili tüketici hakem heyetleri neredeyse çalışamaz hale geldi. Özellikle bankaların kart aidatlarıyla ilgili. Daha önce Bakanlığımız BDDK ile varılan anlaşma neticesinde iki kart çıkarılacaktı. Birisi aidatsız kart, ödeme aracı olarak düşünülmüştü. Daha sonra bunun yaygınlaşmadığını, tüketici şikayetlerinin devam ettiğini gördük. Bankalar Birliğinin de bizimle bir görüşme talebi var. Bakanlık olarak görüşüp tüketicilerimizi bu noktada rahatlatacak yeni bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Tüketici hakem heyetlerinin üzerindeki yükü almanın bir yolu da bu kart aidatlarının bir kurala bağlanması."

 

"TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ KARARLARI UYAP İLE UYUMLU OLACAK"

Tüketici hakem heyetlerinin kararlarının online sisteme geçmesi ve UYAP ile uygun hale getirilmesini sağlayacaklarını ifade eden Tüfenkci, "Yargıtay kart aidatı konusunda tüketici lehine karar verdi. Bankalar her tüketiciye uygulamadığı için tüketiciler tek tek bireysel olarak hakem heyetlerine başvurma zorunluluğunda hissediyorlar. Genel olarak BDDK ve Bankalar Birliği ile konuşarak belli noktaya gelmek ve tüketicinin bireysel başvuru yapmadan, kartları çeşitlendirerek tüketiciye bilgi verilmesini istiyoruz" değerlendirmelerinde bulundu.

 

Bu düzenlemenin yürürlükte olduğunu ve kartların aidatlı ve aidatsız olarak sınıflandırıldığını anımsatan Tüfenkci, vatandaşın bu konuda bilgi sahibi olmadığını, bir bilgilendirme ve düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Bakan Tüfenkci, banka kart aidatlarına ilişkin düzenleme için gerekirse kanun değişikliğine gideceklerini bildirerek, "2014 yılında 5 milyon 445 bin 308 kişi tüketici hakem heyetlerine başvurdu. 2015'te bu biraz azalıyor çünkü bankaların bir kısmı tüketiciyle anlaşıyor veya aidatları azaltıyor. 2015 yılında başvuruların yüzde 90'ı bankacılığa ilişkin dosya masrafı ve kart ücretine ilişkin. Bunun yüzde 95'i tüketici lehine sonuçlandı" diye konuştu. Bakan Tüfenkci, BDDK ve Türkiye Bankalar Birliği ile ocakta görüşme yapacaklarını da belirtti.

Editör: TE Bilisim