Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, geçen yıl aynı dönemde kilosu 2- 3 liradan satılan limondaki fiyat artışını, hasat döneminde yaşanan don olayına bağladı.

Dondurucu havaların verim kaybına neden olduğunu, buna bağlı olarak hasat edilen limonun tonajının gerilediğini belirten Semih Karademir,

"Yeterince limon depolanamadı. Güney yarımkürede, özellikle Arjantin’de de limon üretimi iyi gitmedi. Bu yüzden tüm dünyada limon fiyatı arttı. Ancak bu artık geçicidir. Ağustos sonunda turfanda limonun toplanmasıyla fiyat dengesini bulacaktır" dedi.

KAYMAĞINI STOKLAYAN YİYOR

Limondaki aşırı fiyat artışının üreticiye bir faydasının olmadığını belirten Karademir şöyle konuştu

: "Fiyatın yüksek olması üreticinin bir işine yaramıyor. İşin kaymağını malı stoklayan yiyor. Şu anda 10 liraya kadar satılan limonu, üretici dalında 80 kuruşa satmıştı. Aradaki fiyat farkı rahatsız edici. Fiyatların böyle yüksek olmaması ve her dönemde ürün bulunabilmesi için üreticilerin kooperatifler altında toplanması gerekiyor. Kooperatifler aracılığıyla piyasaya sürülecek ürün sayesinde fiyatlar kesinlikle artamayacaktır. Aslında, Arjantin’de üretim sıkıntılı olunca tüm dünya limon krizine girdi diyebiliriz. Bu yüzden Avrupa’da da limonun tanesi 0.85 euro’dan satılıyor. Ağustos ayının sonlarına doğru fiyatların normale binmesini bekliyoruz."

Editör: TE Bilisim