Son 1 yılda devlet memurlarının aylık net maaşlarına yapılan toplam artış oranı, memurların unvanlve net maaş miktarlarına göre farklı sonuçlandı. 

Son 1 yıl içerisinde enflasyon artışı ve dolar kuru artışı karşısında, devlet memurlarına yüksek zam verildiği yönündeki açıklamalardan yola çıkan memurunyeri.com, bazı memurların 15 Ocak 2015-15 Ocak 2016 aylık net maaşlarını karşılaştırdı.

İşte o karşılaştırmalı tablo:

(Tabloda yer verilen unvanlara ilişkin maaş rakamları; lisans mezunu olan, aylık seviyesi ¼ olan, hizmet süresi 25 yıl ve daha fazla olan Devlet memurlarına göre hesaplanmıştır.)

 

Devlet memurlarının net maaşlarında son bir yıl içerisinde meydana gelen artışın oranı;

-1 Temmuz 2015 tarihinden geçerliolarak yapılan %4,76 oranındaki zammına,

-Emekli keseneğine esas matrah hesabında kullanılan ek göstergeye bağlı oranların 15 Eylül 2015 tarihinden geçerli olarakyükseltilmesine,

-1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olarak yapılan %6,90 oranındaki zamma,

-Bazı unvanlar için yapılan ilave maaş artışlarına,

-Asgari ücretin 1.300 TL’ye yükseltilmesiyle 15 Ocak 2016 tarihinden geçerli olarak asgari geçim indirimi tutarlarının artmasına

bağlı olarak, unvanlara göre ve alınan net maaş miktarlarına göre değişen oranlarda gerçekleşti.

Öte yandan, 1 Ocak 2015-1 Ocak 2016 döneminde enflasyon artış oranı (TÜFE) %8,81 şeklinde gerçekleşirken, ABD Dolarının döviz satış kurundaki yükseliş ise %25,40 oranında oldu.

 

NOT:

**Aile yardımı ve asgari geçim indirimi bakımından, bekar (ya da eşi çalışan) ve çocuksuz personele göre değerlendirme yapılmıştır.

**Döner sermayeden yararlananlar için, sabit döner sermaye ödemesi (net ek ödeme miktarı kadar) hesaplamaya dahil edilmiştir.

**Çalışılan hizmet bölgesinden kaynaklı ödeme farklılıkları dikkate alınmamıştır.

**Sendika aidatı ve toplu sözleşme ikramiyesi ödemesi dikkate alınmamıştır. 

Editör: TE Bilisim