Başçı, göreve devam edip etmeyeceğiyle ilgili soruya ise, "Merkez Bankası Başkanlığı zor ve sorumluluğu yüksek bir görev, verildiği son güne kadar yapılır" yanıtını verdi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2016 yılı para ve kur politikası bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Başçı ''Bu toplantıda politika sinyali vermiyoruz'' dedi.

 

ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 5

Merkez Bankası'nın (BM) temel amacının fiyat istikrarı olduğunu belirten Başçı, bu çerçevede 2016 ve 2017 için olduğu gibi 2018 enflasyon hedefinin de yüzde 5 olarak belirlendiğini söyledi. Başçı MB'nin hesap verme yükümlülüğünün unsuru olan belirsizlik aralığının her iki yönde 2 yüzdelik puan olarak korunduğunu belirtti.

2016 yılı başlarında düşüş sürecine girmesi beklenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 6,5 seviyesinde gerçekleşmesinin öngörüldüğünü belirten Başçı, cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceğini vurguladı. Enflasyonda yakın dönemde hedefin üzerinde kalmamızın nedeninin cari dengedeki yüksek açık olduğunu belirten Başçı, cari açık ile ilgili çok güzel iyileşmeler olduğunu, cari açığın enflasyon önündeki engel olmaktan çıktığını belirtti.

Başçı, resmi rezervlerin kısa vadeli dış borçları karşılama oranının, bankaların yurtdışı şubelerine olan borçları hariç yüzde 100'ün üzerinde olduğunu bildirdi. Bankacılık sektörünün yurtdışı borçlarının ağırlıklı ortalama vadesinin uzadığını belirten Başçı, ortalama vadenin 2013 yılındaki 44 ayın üzerine çıkarak 50 ayın üzerine geldiğini, daha da uzama eğilimi olduğunu söyledi.
BOTAŞ'ın döviz talebinin yarı yarıya düştüğünü belirten Başçı, sakin günlerde talebi kamu bankaları tarafından karşıladıklarını; Mart ayından itibaren BOTAŞ'ın döviz talebinin daha da azalacağını söyledi. Başçı, 2016 ilk çeyrekten itibaren ılımlı bir döviz rezervi artışı görülebileceğine dikkat çekti.

 

ASGARİ ÜCRETİN ENFLASYONA ETKİSİ 1,5 PUAN

Başçı, asgari ücret artışının toplam talebi artırıcı etkisi olacağını söyledi. Enflasyona talep tarafından yönetilebilir etkinin kalacağını bildiren Başçı, yüzde 6,5 olan 2016 enflasyon tahmini için 1,5 puanlık ilavenin buradan kaynaklandığını belirtti.

 

RUSYA NEDENİYLE BU AY ENFLASYON DÜŞECEK

Başçı, Rusya nedeniyle bu ayki enflasyonda sebze ve meyve fiyatları üzerinden düşürücü etki olacağının da altını çizdi. Enflasyon hedefinin hükümet ile beraber belirlenmesi gerektiği görüşünde olduklarını belirten Başçı, AB müktesebatında bu hedefin Merkez Bankası tarafından belirlendiğine dikkat çekti. Bankacılık sektörüne de değinen Başçı, bankacılık sektöründe sermayenin getirisinin yüzde 10'un biraz üzerinde olduğunu ve bu seviyede stabilize olunduğunu söyledi. Kredilerin büyüme hızının ise kur etkisinden arındırılmış olarak yüzde 15'in altında yılı kapayacağını belirtti.

 

ÖNLEMLERİMİZ HAZIR

Fed'in getirdiği belirsizliğin giderek azaldığını söyleyen Başçı, Avrupa Merkez Bankası'ndan gelebilecek belirsizliklere karşı da önlemlerin hazır olduğunu söyledi.

 

GÖREV SÜRESİ NİSAN'DA DOLUYOR

MB Başkanlığının zor ve sorumluluğu yüksek bir görev olduğunu belirten Başçı, görevin verildiği son güne kadar yapılacağını, Nisan ayından sonra ise tamamen hükümetin takdirinde olacağını söyledi.


kaynak-hür haber
Editör: TE Bilisim