Piyasalar Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında saat 14:00'da açıklayacağı faiz kararına kilitlendi.

 

EKİMDE FAİZ İNDİRİMİNİ PAS GEÇMİŞTİ

Karar öncesinde dolar/TL 3.40 seviyesinin üzerine kadar çıktı. Mart ayından beri toplam 250 baz puana ulaşan indirimi Merkez Bankası ekim ayında pas geçmişti.

Reuters'ın gerçekleştirdiği ankette göre 08.30 itibarıyla 20 katılımcının 12'si yüzde 7.50 seviyesindeki politika faizinin yüzde 7.75'e yükseltilmesi bekleniyor. Katılımcılar faiz koridorunun alt ve üst bantlarında ise bir değişim beklemiyor.

Uzun zamandır ilk kez bir politika faizi artışı anket beklentilerine girerken, olası artış politika faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a yükselttiği 2014 yılı ocak ayı olağanüstü PPK toplantısından itibaren yapılan ilk artış olma ihtimali taşıyor.

Bankacılar TCMB'nin bugün faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemesi halinde TL'de satış baskısının hız kazanacağını, Reuters anketindeki genel beklenti olan 25 baz puanlık sadeleşmenin tamammanması adına yapılacak teknik artışın önce pozitif etki yaratacağını ancak ilerleyen günlerdeki değer kayıplarını önleyemediğini belirtiliyor. Piyasada ihtimal verilmeyen 50 baz puan veya üzerinde artışların ise TL'deki negatif ayrışma eğiliminin ortadan kaldırabilecek bir değişim getireceği öngörülüyor.

 

EKK DA DÖVİZ İÇİN TOPLANMIŞTI

Döviz kurlarındaki hareketlilik sebebiyle dün akşam da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında Beştepe'de Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirilmişti.


KAYNAK - HABERTÜRK

Editör: TE Bilisim