Ekonomi Konseyi Dönem Başkanı Lütfü Özgökçe, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Van’ın yeni hazırlanan revize planından da yer alan 37 yıl önce planlanan, ancak bir türlü hayata geçirilemeyen demir yolu güzergâhının değiştirilmesi için konsey olarak orta karar aldıklarını söyledi.

 

“GÜZERGAH DEĞİŞMELİ” TALEBİ

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Van’ın yeni imar planında, 1976 yılında dönemin hükümeti tarafından taslağı hazırlanan Erciş ilçesinden gelip Organize Sanayi Bölgesi’nde ve oradan da istasyona ulaşan bir demir yolu hattının görüldüğünü kaydeden Van Ekonomi Konseyi Dönem Başkanı Lütfü Özgökçe, bu kararın alındığı tarihte 65 bin civarında olan Van’ın nüfusunun bugün 500 bine ulaştığını belirtti. 1976 yılında hazırlanan ve bugüne kadar bir türlü hayata geçirilemeyen demiryolunun şimdi aynı güzergâhta geçmesinin mümkün olamayacağını da ifade eden Özgökçe, “Çünkü bu güzergâhta başta Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Organize Sanayi Bölgesi, Gıda Toptancıları Sitesi’nin yanı sıra spor tesisleri, un ve yem fabrikaları, oto sanayisi, benzin istasyonları ve açık oto pazarı ile konut bulunmaktadır” dedi.

 

İMAR’DA DİKKATE ALINMADI


2011 yılında meydana gelen depremlerin ardında yapılan jeolojik çalışmalarda demir yolunun geçmesi planlanan bölgenin deprem açısında yapı yapılmaya en uygun bölge olduğunun tespit edildiğini de vurgulayan Özgökçe, projenin uygulanması durumunda çok büyük yıkım ve büyük kayıplara sebep olacağını dile getirdi. Malatya Devlet Demir Yolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile yaptıkları görüşmeler sonucunda Van Gölü çevresinde böyle bir çalışmalarının olmadığının kendilerine bildirildiğini de ifade eden Özgökçe, ancak mevcut güncel durumda imar planını hazırlayanların bu durumu dikkate almadığını gördüklerini kaydetti. Bu hat için yeniden saha üzerinden çalışma yapılarak uygun güzergâhın seçilmesi gerektiğini dile getiren Özgökçe, “Van Ekonomi Konseyi olarak önerimiz bu demir yolu hattının Organize Sanayi Bölgesi’nden Kalecik köyünün arka taraflarında geçerek çevre yolunun yakınlarından istasyona ulaşmasının daha uygun olacağı yönündedir. Çünkü bu önerdiğimiz güzergâhın çoğu ya hazine arazisi ya da mera arazileridir. Bu önerdiğimiz güzergâhta geçmesi durumunda maliyetlerin çok düşük olacağı görülmektedir. Van Ekonomi Konseyi olarak talebimiz bu mevcut durumun yeniden değerlendirip önerimizi dikkate alınarak oluşacak mağduriyetlerin önlenmesidir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim