Yardım kampanyaları, gıda paketleri, askıda fatura gibi desteklerin yanı sıra sosyal yardım ödemesi desteği de sunulmaktadır. 
 
 
Birinci ve ikinci fazında 6 milyon kişiye ulaşan sosyal yardım desteğinin üçüncü fazı için e-devlet üzerinden başvurular alınmaya başlandı.
 
Peki bu sosyal yardım destek ödemesi nedir, nasıl müracaat edilir ve kimler müracaat edebilir bu yazımızda açıklamış olacağız. 
 
Pandemi sosyal destek yardımından kimler faydalanabilir?
 
Pandemi sosyal desteğinden hanedeki kişi başı geliri brüt asgari ücretin 3’te birinden az olan kişiler faydalanabilir. Bu oran şu şekilde hesaplanmaktadır; Ahmet bey asgari ücretli çalışan, evli ve eşi çalışmıyor ayrıca bir de çocuğu var. Ahmet beyin geliri 2360 TL. Bu tutar ailedeki kişi başına bölünmektedir. (Ahmet bey, eşi ve çocuğu olduğundan 3’e bölünecek) 2360 TL / 3 = 787 TL. Bu tutar ailedeki kişi başı gelir olarak kabul edilmektedir. Gelir oranımız brüt asgari ücretin 3’te 1’i olan 981 TL’dir. Ahmet beyin hanesindeki kişi başı geliri 981 TL’yi aşmadığından sosyal yardıma müracaat edebilir. 
 
Kimler faydalanamaz? 
 
Yukarıda belirtilen 981 TL’lik kişi başı gelir seviyesinin yukarısında kalanlar, 
 
Pandemi Sosyal Destek Programı Faz 1 ve Faz 2 kapsamında verilen 1000 TL'lik nakdi destekten faydalanmış olanlar,
 
5510 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamındaki kamu işçileri,
 
5510 sayılı Kanunun 4/c maddesi kapsamındaki memurlar,
 
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'ndan gelir veya aylık alanlar (emekliler),
 
İŞKUR İşsizlik Ödeneğinden faydalananlar,
 
İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalananlar,
 
Bu destekten faydalanamamaktadır!
 
 
Ne Zaman Müracaat Edeceğiz? 
 
Pandemi Sosayal Destek başvuruları e-Devlet üzerinden ‘Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Pandemi Sosyal Destek Ön Başvurusu’ linki üzerinden gerçekleştirilmektedir. 
Başvuruya olan yoğun ilgi dolayısıyla müracaatlar TC kimlik numarasının son rakamına göre günlere bölünmüştür. TC Kimlik numarasının son rakamı 0 olan vatandaşların Pazartesi, 2 olan vatandaşların Salı, 4 olan vatandaşların Çarşamba, 6 olan vatandaşların Perşembe, 8 olan vatandaşların Cuma günü müracaat edecektir. Ayrıca Cumartesi – Pazar günleri de bu hizmet tüm vatandaşların kullanımına açıktır. 
 
Başvuru Formu Nasıl Doldurulacak?
 
Adım adım başvuru formunu inceleyecek olursak adınız, soyadınız, TC kimlik numaranız ve yasal kayıtlı adresiniz mevcut geliyor. Eğer farklı bir adreste ikamet ediyorsanız ‘Resmi ikamet adresimden farklı bir adreste oturuyorum.’ Seçeneği seçilerek ilgili adres girilir. 
 
Medeni durumunuz yine otomatik olarak gelecek ancak çocuk sayısı açık bırakılmıştır, burası gelir tespiti açısından önemlidir. 
 
Daha sonra çalışıp çalışmadığınız sorulacaktır, çalışıyor ancak ücretsiz izne çıkarılmışsanız da bu soruya ‘EVET’demeniz gerekecektir. 
 
Ücret kısmına ise normal çalışansanız net elinize geçen tutarı, ücretsiz izne ayrılmışsanız tarafınıza ödenen tutarı girmelisiniz. 
 
Son aya ait kira ödemenizi, elektrik, su ve doğalgaz faturalarınızı buraya girmeniz gerekecektir. 
Kendiniz haricinde evde kalan kişileri girmeniz gelir tespiti açısından önemlidir. Bu bilgileri mutlaka doğru girmelisiniz. Bir akrabanız bile sizinle birlikte yaşıyor ise onu da buraya girmelisiniz. 
Hanenizin aylık toplam gelirini hesaplarken bir yerden kira ödemesi alıyorsanız onu da dahil etmelisiniz. Ayrıca birikim kısmı da sağlanacak destek ödemesinin onaylanıp onaylanmayacağında önemli bir kıstastır. Eğer bankada bir birikiminiz varsa ve bu seçeneğe yok derseniz Bakanlık tüm banka bilgilerinize erişebildiğinden görecektir. Herhangi bir bankada birikiminiz söz konusu değilse yok diyebilirsiniz. 
 
En alt kutuya bir iki paragraflık durumunuzu özetleyen metin girmelisiniz. Mesela işyeriniz bu süreçte kapandıysa bunu belirtmelisiniz, bakıma muhtaç biri varsa ailenizde veya işyeriniz sizi ücretsiz izne çıkardıysa bunları belirtmelisiniz.
 
Yersiz beyanlarda sosyal yardımlar faiziyle birlikte geri alındığından hatalı beyanda bulunmanız başınıza iş açabilir. 
 

(Vatan)

Editör: TE Bilisim