Geçen yıl çıkan vergi ve prim affından yararlanmayanlarla, 1 Temmuz 2016-31 Mart 2017 tarihleri arasında borcu birikenlere yönelik yeni bir düzenleme yapıldı. Bununla ilgili Torba Yasa, 27 Mayıs'ta yürürlüğe girdi.

Posta'nın haberine göre Maliye'nin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da affın nasıl uygulanacağıyla ilgili detayları paylaştı.

 

HANGİ BORÇLAR DAHİL

Sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, idari para cezası, eksik yatan sigorta primleri ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları yapılandırma kapsamında olacak.

 

Borçlarını yapılandıranlar pirim teşviklerinden yararlanacak, icra takibinden kurtulacak. İlk taksidi ödeyen 'borcu yoktur' yazısı alabilecek.

 

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Başvurular, işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine yapılabileceği gibi 'sgk.gov.tr'ye girerek 'e-sigorta' veya posta yoluyla yapılabilecek.

 

Şubelerden başvurular 30 Haziran'da bitecek. İnternetten başvuruda ise 30 Haziran saat 23.59'a kadar süre tanınacak. Son başvuru tarihi uzatılmayacak.

 

 

BORCUN ASLINDA İNDİRİMİ VAR MI?

Geçen yılki aftan (6736 sayılı yasa) yararlanıp ilk taksidi ya da peşin ödemeyi 31 Mayıs'a kadar yapmayanlar son aftan yararlanamayacak. Yapılandırma ile borç aslında indirim yapılmayacak.

 

Borca, kesinleştiği tarih ile 27 Mayıs'a kadar geçen süreye göre enflasyon farkı eklenecek. Gecikme ceza ve faizi silinecek.

 

HANGİ CEZANIN YARISI SİLİNECEK?

İşverenlerin, 31 Mart (dahil) ve daha önce işledikleri fiiller dolayısıyla uygulanan idari para cezalarından 31 Ağustos'a kadar tebliğ edilen cezalar yapılandırma kapsamına değerlendirilecek.

 

İdari para cezası alacak asıllarının yüzde 50'si ile bu tutara uygulanan gecikme cezası ve zammı alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.


KAYNAK - SABAH

Editör: TE Bilisim