ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Bir dönem ciddi projelerin yapıldığı ve Van’a büyük kaynakların aktarıldığı Sosyal Destek Programı (SODES) 2018’de tam anlamıyla Van’a para akıtacak. 2014-2016 yılları arasında terör örgütü FETÖ’den dolayı uygulanmasına ara verilen 2017’de ise Van’da 46 projeyi destekleyen SODES bu yıl Van’a tam tamına 7.8 milyonluk bir bütçe gönderdi. Kalkınma Bakanlığı aracılığı ile Van’daki projelere verilecek olan 7,8 milyon TL’lik projeler bu yıl ‘güdümlü’ projeler olarak verilecek. İlk kez uygulanacak şehirlerden birinin Van olduğu güdümlü projeler ile ilgili tanıtım yapılırken, Van Valisi Zorluoğlu yeni prograrama dair detayları da kamuoyu ile paylaştı.

 

Van Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak Valilik Özel Kalem Müdürü ve SODES Merkez Koordinatörü Dr. Ali Kılıçer tarafından sunum yapıldı. Güdümlü Proje hakkında bilgiler veren Kılıçer, Van'da Umut Eller ve Genç Ağaçlar Kök Salıyor olarak 2 güdümlü projenin hayata geçirileceğini ifade etti. Sunum ardından konuşan Van Valisi Murat Zorluoğlu, hükümet tarafından SODES projelerinin 2008 yılında GAP bölgesinde uygulamaya konulduğunu söyledi.

 

SODES EFSANESİ GERİ DÖNDÜ!

2013 yılında Van'ında içinde yer aldığı 34 ilde SODES projelerinin hayata geçirildiğini söylene Zorluoğlu şöyle konuştu: "Yerel dinamikleri hareketlere geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal içerikli sorunları çözmeyi hedefliyor. Yine değişen sosyal hayatın ortaya çıkardığı ihtiyaçlara cevap verme, toplumsal dayanış ve bütünleşmeyi güçlendirmeyi, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif bir şekilde katılmasını sağlamayı amaçlıyor. Genel olarak SODES'in hükümetlerimiz tarafından hayata geçirilmesi amaçları bunlar."

 

ZORLUOĞLU: 70 MİLYON HARCANMIŞ

2010 yılından itibaren SODES'in Van'da uygulandığını ifade eden Zorluoğlu, 2014-2016 yıllarında özel sebeplerden dolayı Türkiye’de olduğu gibi Van'da da uygulanmadığını aktardı. Zorluoğlu, "Bugüne kadar Van’da toplamda 70 milyon liralık bir kaynak bu iş için harcanmış. Ağırlıklı olarak kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının hazırladıkları, küçük, orta ölçekli projeleri destekleme mahiyetinde bu destekler verildi. 2017 yılında 20 adet kamu, 8 adet belediye ve 18 adet STK'lara olmak üzere toplam 46 proje SODES kapsamında projeler kabul edildi. Bu projeler kapsamında 7.8 milyon lira bir ödenek bize geldi. Bizde zaman zaman içerisinde bu ödenekleri, projeleri geçen kuruluşlara aktaracağız." dedi.

 

VALİ ARADAKİ FARKI ANLATTI

Bugüne kadar yapılan projelerin dışında yeni bir proje türünün hayata geçtiğini söyleyen Zorluoğlu şunları söyledi: "SODES kapsamında bundan öne uygulanmayan bir uygulama başlatıldı. Bu da SODES içerisinde Güdümlü Projedir. Nedir bunun farkı? Diğer projeler daha çok birkaç yüz bin liralık ölçekte ve sınırlı faaliyet sayılar ile varken. Bu güdümlü projeler daha büyük projeler. Yine normal SODES projeleri STK ve ilgili kuruluşlar veya belediyeler tarafından yürütülürken, bu güdümlü projeleri valilik olarak biz yürüteceğiz. Buna ayrılan kaynakta çok yüksek."

 

İLK KEZ VAN’DA DA UYGULANACAK

Güdümlü projelerin Türkiye’de ilk kez uygulanacağına dikkat çeken Zorluoğlu, bu projenin ilk uygulanacağı şehirlerden bir tanesinin de Van olduğunu ifade etti. Zorluoğlu, Van'a yaklaşık 7.8 milyon liralık 2 güdümlü proje için kaynak aktarıldı söyleyerek, kaynağın Van’a aktarılmasında emeği olan Kalkınma Bakanına teşekkür etti.

 

ZORLUOĞLU: ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞIYORUZ

Belediye olarak okul, yol yaptıklarını söyleyen Zorluoğlu, "Bu şehrin çok uzun yıllardan bu tarafa bekleyen ve el değmemiş sorununa diğer kaymakam arkadaşlarımızla iş birliği içinde çözüm bulmaya çalışıyoruz. Birçok fiziki proje ile bu kente dokunmuyoruz. Aynı zamanda sosyal destek projeleriyle özellikle dezavantajlı gruplara, kadınlara, çocuklara, gençlere ve engelli vatandaşlarımıza ulaşmak ve dokunmak istiyoruz. Bu yüzden bu sosyal destek projeler bizim için paha biçilemezdir." diye konuştu.

 

2 PROJE 7 .8 MİLYON BÜTÇELİ

İki proje hakkında bilgiler veren Zorluoğlu şunları kaydetti: "Kadınlar ve engellilere yönelik bir proje yürütülecek. Bu projenin adı Umutlu Eller Projesi. Bunun için 2 milyon 900 bin liralık bir ödenek var. Biz bu projeyle, 2 milyon 900 bin lira harcayarak en az 5 bin insanımıza ulaşacağız. Bu kadın ve engellilerimizden bin tanesine mesleki eğitim vererek ve inşallah onları meslek sahibi yapacağız. Diğer meslek kursu vermeyeceğimiz kadın ve engelliler içinde farklı etkinlikler yaparak daha sosyal bir yaşam sürmelerine olanak sağlayacağız." Genç Ağaçlar Kök Salıyor projesi hakkında da bilgiler veren Zorluoğlu, "Diğer projemiz bütçesi 4 milyon 900 bin liralık bir proje. Buradaki hedefimiz ise gençler ve çocuklara ulaşmak. Yaklaşık 20 binin üzerinde genç ve çocuğa tüm il genlinde bu proje ile ulaşmayı hedefliyoruz. Bu çocuk ve gençlerimize çeşitli faaliyetler yapacağız." Şeklinde konuştu.

 

“SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİDE GÜÇLENECEK”

Zorluoğlu, belediye olarak açtıkları Sürekli Eğitim Merkezi'nde gençlere verilen desteklerin yanı sıra güdümlü proje ile bu merkezlerin sayısının artacağını belirtti. Zorluoğlu şöyle devam etti: "Belediye olarak bu yıl sürekli Eğitim Merkezi kurduk. Burada çok sayıda gencimiz üniversiteye hazırlanıyor. Burada eğitim gören gençlerimizden 3 tanesi yapılan sınavlarda dereceye girdi. Bu merkezimizde bin 200’ün üzerinde bir merkez. Bu güdümlü proje ile yine buradaki arkadaşlarımıza destek vereceğiz. Sadece mezun olan gençler değil eğitimi devam eden gençlerimize de eğitimler vereceğiz. Bu proje çok önemli bir projedir. Sadece üniversiteye hazırlanan gençler için değil çocuklar için de sosyal aktivite ve eğitimler vereceğiz. Bu 2 projede toplamda 30 bine yakın kadın, engelli, genç ve çocuklarımıza ulaşacağız." 2 projeyle yaklaşık 30 bine yakın kadın, engelli, genç ve çocuğa ulaşacaklarını sözlerine ekledi.

 

NERELERDE UYGULANACAK?

Projenin uygulanacağı ilçeler hakkında da bilgiler veren Zorluoğlu, "3 ilçemizin dezavantajlı bölgeleri öncelikli olmak üzere buralarda bu projeleri uygulamak istiyoruz. 3 merkez ilçede bulunan dezavantajlı kadınlarımı ve bu bölgelerde bulunun tüm engelli vatandaşlarımız için projeler uygulanacak." Zorluoğlu ayrıca kurs görecek olan vatandaşlar için cep harçlığı verilmesi konusunun da konuşulacağını söyledi.

 

Toplantıya, ilçe kaymakam ve belediye başkan vekilleri ile kentteki kamu kurum kuruluş yetkilileri katıldı.

Editör: TE Bilisim