Son dakika kredi indirim haberi: Kredi faiz oranları indirim kararı ile ihtiyaç, konut ve taşıt kredisi faizi düştü. İşte kredi faiz oranlarında son durum, kredi indirimi yapan bankalar ve en uygun kredi veren banka! Merkez Bankası'nın son üç toplantıda 10 puanlık faiz indirimi, bankaların konut kredi faizlerini yüzde 1'in altına çekmesiyle konut satışları hızlandı. Son üç aydaki hareketle birlikte satışlar 1 milyon barajını geçti.Akbank kredi faiz oranları için indirim kararı aldı. Yapılan indirim ile ihtiyaç, konut ve taşıt kredisi faizi düştü. Konut kredisi kısa sürede birikim yapmadan ev sahibi olmak için en fazla tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir.

AKBANK FAİZ ORANLARI

Direkt kredi: 1.71

İhtiyaç kredisi: 1.49

Taşıt kredisi: 1.21

Konut kredisi: 1.09

0,98 FIRSATI SUNULDU

ING Türkiye, konut kredisinde faiz oranını yüzde 0,98'e düşürerek sektördeki en avantajlı faiz oranını sunmaya başladı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, ING Türkiye, tüketicilerin uygun koşullarda ev sahibi olabilmelerine katkıda bulunurken, Türkiye ekonomisine de destek verme hedefiyle yeni bir konut kredisi kampanyası başlattı. ING Türkiye, bu kapsamda konut kredisi tutarından bağımsız olmak üzere faiz oranlarını 12 ila 120 ay vadede yüzde 0,98'e indirdi.

ING Türkiye'nin "çok avantajlı" faiz oranına sahip konut kredisi kampanyasından, yeni kredi talebi olanların yanı sıra mevcut konut kredisini ING Türkiye'ye taşımak isteyen müşteriler de faydalanabilecek.

İŞTE KREDİ FAİZ ORANLARI

Ziraat Katılım Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.99

Türkiye Finans Katılım Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.99

Albaraka Türk Konut Finansmanı % 1.07

Yapı Kredi Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.09

Akbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.09

ING Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.98

Kuveyt Türk Konut Finansmanı Kar Payı Oranı % 0.98

Vakıfbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.99

Ziraat Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.99

Halkbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.99

TEB Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.99

KONUT SATIŞLARI KATLANDI

Satışlar halen geçen yılın gerisinde olsa da son 3 aydaki toparlanma moral verdi. Ekimde satılan konut adedi 142 bin 810. Bunda hiç şüphesiz ipotekli (kredili) satışların payı çok büyük.

Ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 525 artışla 50 bin 411 konut için kredi kullanıldı. 10 aylık kredili satışlar ise 238 bin 319'a ulaştı. Kredili satışların toplam içindeki payı yüzde 23.6 oldu. Yaklaşık olarak her 4 konuttan biri krediyle satıldı.

YABANCILAR KONUT ALIMINDA REKORA GİDİYOR

Yabancılara yapılan konut satışları ise ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31.9 azalarak 4 bin 272 oldu. Yabancıya satışta bu ay gerileme yaşansa da 10 aylık toplamda 40 bin barajına yaklaşıldı. 10 ayda 36 bin 197 konut yabancılara satılırken, geçen yıl bu rakam 30 bin 431'di. 2018'de yabancılara 39 bin 663 konut satılmıştı. Yabancıya satışta rekor beklentisi güçlendi.

KONUT KREDİSİ NASIL ALINIR?

Konut kredisi kısa sürede birikim yapmadan ev sahibi olmak için en fazla tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Konut kredisi sayesinde çok fazla kişi ev sahibi olmuştur. Fakat bu kredi türünü kullanmak için bankanın gerekli gördüğü bazı şartları sağlamanız gerekmektedir. Öncelikle konut kredisi çekmek istediğiniz ev krediye uygun bir durumda olmalıdır. Aksi takdirde konut kredisi başvurunuz onaylanmaz. Çünkü bankalar verdikleri kredi karşılığında evi ipotek altına alırlar. Bu şartla müşteriye kredi verirler. Bankalar kredi miktarını evin belirlenen fiyatının %80'i olarak belirlemiştir. Yani asla alacağınız evin fiyatının tamamını kredi olarak çekemezsiniz. Zaten konut kredisi verileceği zaman ekspertiz eşliğinde evin değeri banka tarafından hesaplanır. Verilecek kredi miktarı da o zaman belirlenir. Diğer bir en önemli şart kredi başvurusu yapan kişinin kredi notunun iyi bir düzeyde olmasıdır. Çünkü bankaların başvuran kişiler hakkında ilk başta dikkat ettikleri nokta kredi notudur.

Eğer kredi notunuz düşük ise bankalardan kredi alma ihtimaliniz çok düşüktür. Bu yüzden bankalarla olan ilişkilerinizi iyi tutmanız yani ödemelerinizi aksatmadan yapmanız gerekmektedir. Konut kredisinde geri ödeme planı çok önemlidir. Çünkü ev bankaya ipotekli olduğundan herhangi bir ödememe durumunda ev bankanın malı olacaktır. Bu yüzden ödeme planını iyi oluşturmak gerekir. Konut kredilerinde vade genelde 5-10 yıl arasıdır. Bu vade seçenekleri gayet uzun bir süredir ve bu süreler arasında uygun bir ödeme planı oluşturabilirsiniz. Böylelikle ödemeleri aksatmaz ve evin riske girmemesini sağlarsınız. Almayı düşündüğünüz evin tapusu, nüfus cüzdanı fotokopisi ve gelir belgesi gibi evraklar ile konut kredisine başvurabilirsiniz.

KONUT KREDİSİ NEDİR?

Bankalar müşterileri daha kısa sürede ev sahibi olsun diye konut kredisi isminde yeni bir kredi türü oluşturmuşlardır. Böylece belirli bir süreliğine bankaya olan borcunuzu öderken kendi evinizde de oturmuş olacaksınız. Fakat öncelikle konut kredisi çekeceğiniz evin krediye uygun olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise bankalar verdikleri konut kredisine karşılık olarak evi ipotek altına alırlar. Kredinizi tamamen geri ödediğinizde ise evin üzerindeki ipotek kaldırılır. Fakat borç ödenmez ise banka borçlara karşılık eve el koyma yetkisine sahiptir. Bu şekilde bankalar müşterilerine konut kredisi verirler. Banka krediyi verirken evi ipotek altına aldığı için kefil istemez. Böylelikle daha rahat bir şekilde müşterinin kredi almasını sağlar.

Editör: TE Bilisim