657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun sil baştan yenileyecek çalışma, bütün hızıyla devam ediyor. Tasarı, devlet memurlarının çalışma sistemlerinden maaş yapılarına kadar birçok yenilik getiriyor.

 

HERKESE KADRO GELİYOR

Takvim gazetesinin haberine göre Kanun tasarısı ile kamuda ayrı statüler ortadan kalkarken sözleşmeli-kadrolu ayrımı da sona erecek. Maaş sisteminde ise kurumlar arası dengesizlikler bitirilecek. Performans kriteri ile ücretler belirlenebilecek. Bu konular üzerinde çalışmalar devam ederken özellikle üst düzey yöneticilerle ilgili bir gelişme yaşandı.

Üzerinde çalışılan tasarıya göre halen kamu kurum ve kuruluşlarında müdür ve daha üst yönetim kademesinde bulunan yöneticiler (Valiler, genel müdürler, müsteşarlar) 4 yıllığına atanacak. Halen görev yapan yöneticilerin görevleri sona erecek.

Müsteşar ve genel müdürler görev süresi sonunda ilgisine göre bakanlık müşaviri kadrosuna atanacak. Müdür ile daha üst yönetim kademesinde bulunan yöneticiler (Daire başkanları, genel müdür yardımcıları, bölge müdürleri, il müdürleri) görev sürelerinin sonunda eski kariyerlerine ya da bu amaçla ihdas edilecek araştırmacı kadrolarına atanacak.

 

ÜCRETLERİ YÜKSELECEK

Tasarıda önemli bir gelişmede üst yöneticilerin ücret ve statülerine yönelik oldu. 4 yıllığına yeni atanacak müdür ve daha üst yönetim kadrosunda görev yapacaklar sözleşmeli olacak. Yani valiler, genel müdürler, müsteşarlar hizmet sözleşmesi imzalayacak. Yani, 4 yıllığına görev yapacakları makam ile ilgili şartları belirleyen bir sözleşmeye tabi olacaklar. Bunlara ödenecek ücretlerin tavan miktarları, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek. Ücretler, statüye ve yapılan işe göre düzenlenecek. Ancak bu düzenlemeler tamamlandığında son kararı Bakanlar Kurulu verecek.

Editör: TE Bilisim