Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Necdet Takva, oda bünyesinde basın mensupları için hazırlanan Basın Merkezi’nin açılışında gazeteciler ile bir araya geldi. EDH bünyesinde yaptığı çalışmalar ile seçimlere damgasını vuran Necdet Takva, oda başkanlığının 6’ıncı ayında icraatlarıyla basın mensuplarının karşısına çıktı.

ODA ÜYELERİNİN DANIŞMANI OLACAK

Görev süresinin 6’ıncı ayında basın mensuplarının karşısına çıkan VATSO Başkanı Necdet Takva ve ekibi Basın Merkezi adlı birimini açılışında icraatlarını anlattı. Bugüne kadar yapılan ve yapı çalışmaları devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Takva, “Van artık bir bölge kentidir. Yönetilen, yöndirilen değil, yöneten ve yönlendiren bir kenttir. Biz de VATSO olarak bu kente artı değer katacak çalışmaları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.” Dedi. VATSO’nun adeta odaya bağlı üyelerin danışmanı olduğunu belirten Takva, ardından 6 aylık süreçte yapılanlar hakkında bilgi vererek adeta ekibi ile birlikte hesap verdi.

“EN BÜYÜK VAADİMİZ DÜRÜSTLÜK”

Takva, hazırlanan slayt gösteri ile 6 aylık çalışmaları anlatmaya başlamadan önce, “Biz VATSO olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bugün bu toplantıda 6 aylık çalışmalarımızın hesabını veriyoruz. Seçim vaadimiz olan şeffaflık sözüne bağlı kalarak bugün yapılan ve devam eden çalışmaları sizlerle paylaşıyoruz. Hep dediğimiz gibi bizim en büyük vaadimiz dürüstlüktür ve dürüstlük olacaktır. Bunun için buradayız.” Şeklinde konuştu.

KURUŞU KURUŞUNA HESAP VERDİ

Takva ardından 6 ay içerisinde yapmış oldukları çalışmaları ve odanın ekonomik durumu ile ilgili bilgiler verdi. Odada bu zamana kadar harcanan paralardan, odanın bütçesine kadar bir çok konuyu açıklığa kavuşturan Necdet Takva, seçimi kazandıktan sonra ilk olarak odanın mevcut kalıbından sıyrılarak yeni bir imaja kavuşturması için imaj çalışması yürüttüklerini söyledi. Bu anlamda logodan, kurumsal kimliğe kadar bir çok çalışma yürüttüklerini belirten Takva, hemen ardından kurulan Yatırım Destek Ofisi’nde yatırımcılara destek olduklarını söyledi. Bu çalışma ile “VAN TSO tarihinde bir ilki gerçekleştirdik” diyen Takva, bu birim ile ilgili şu ifadelere yer verdi, “Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde yatırım destek ofisi kurarak, ilimizdeki mevcut yatırımcılara, yatırım yapmak isteyenlere, iş fikri olanlara destek oluyoruz.” Dedi.

SİYASİ PARTİLERİN YAPAMADIĞINI YAPTILAR

Ardından yerel seçimlere bir süre önce hazırladıkları saha çalışması ile ilgili verileri paylaşan Takva, seçim bildirgelerinde önemli bir yer tutan bu çalışma ile ilgili de konuşarak, “Yaklaşan yerel seçimler ile ilgili olarak üyelerimizin ve paydaşlarımızın bakış açılarını yansıtması amacı ile yerel seçimlerde Van Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri ve paydaşları tarafından saha araştırması raporu hazırlanmıştır. VAN TSO tarihinde bu da bir ilktir.” Dedi.

O İDDİALARA DA NOKTAYI KOYDU!

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, seçimin hemen ardından Yönetim Kurulu üyeliği hedefi ile gittikleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey üyeliği ile döndüklerini bir kez daha hatırlatarak son günlerde farklı mecralarda dillendirilen iş gezileri ile ilgili spekülasyonlara da noktayı koydu. İş gezilerinin çeşitli destekler ve iş adamlarının katkılarıyla gerçekleştirildiğini söyleyen Takva, bunların oda parasıyla yapılmadığının altını çizerek bu konu ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi, “İş gezilerimiz kapsamında Gaziantep, Kahramanmaraş, Erbil ve Dubai’ye geziler düzenlenmiştir. Yurtdışı gezi giderlerinin tamamı KOSGEB ve DEİK tarafından karşılanmıştır.”

HEDEFTE BU PROJELER VAR!

Çalışmaları anlatırken hedeflerinde bulunan projeleri de paylaşan Takva, bu projelerinin arasında şu çalışmaların olduğunu söyledi; “Şehir merkezinde bulunan hayvan barınaklarının, şehir dışına çıkarılması projesi. Çağrı merkezi projesi. Seyir terası projesi. İnşaat malzemesi satıcıları sitesi projesi. Sağlı birimleri ve yaşam teknolojileri. Kentsel dönüşüm turizm kümelenme projesi.  İş günleri projesi”

Takva bu çalışma ve projelerin ardından ayrıca diğer çalışmaları özetle şu şekilde anlattı:

ANKARA MERKEZİ DESTEK OFİSİ

Üyelerimizin Ankara’da olası iş ve işlemlerinin daha hızlı yürütülmesi amacı ile Ankara merkezi destek ofisi açılmıştır. VAN TSO tarihinde bir ilk.

ÜYE TEMSİLCİLİK SİSTEMİ

Üyelerimize etkin şekilde ulaşmak amacı ile üye temsilciliği sistemi oluşturulmuştur. Bu kapsamda her personelimiz yaklaşık 500 üye ilişkilendirilmiş, 31.12.2013 tarihli itibariyle 1425 üyeye ulaşmıştır. VAN TSO tarihinde bir ilk.

SEKTÖR TOPLANTILARI

Odamız üyelerinin yer aldığı sektörlerde yaşadığı sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin tespit etmek amacı ile 16 adet sektör toplantısı yapılmıştır. Sektör toplantılarında toplam 251 gündem maddesi görüşülmüştür. Toplantılar 2014 yılında da devam edecektir. VAN TSO tarihinde bir ilk.

MESLEK KOMİTE TOPLANTILARI

51 yıllık oda tarihinde meslek komiteleri ilk kez bu dönem toplantıları düzenli olarak gerçekleştirilmiştir. 6 aylık süre zarfında 72 toplantı düzenlenmiş, bu toplantılarda toplam 240 karar alınıştır. VAN TSO tarihinde bir ilk.

YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

6 aylık dönemde ilin ekonomik ve sosyal kalkınmasına yönelik konuları görüşmek ve yapılacak çalışmaları kararlaştırmak amacıyla 37 toplantı yapılmıştır. Bu toplantıların 6 tanesi kümelenmiş iş merkezlerinde gerçekleştirilmiştir. VAN TSO tarihinde bir ilk.

ÜYE HİZMET KATI

Üyelerimize daha iyi hizmet vermek amacıyla hizmet binamızın 2’nci katı üye işlemlerine yönelik tasarlanmıştır.

ÜYE ÇALIŞMA OFİSİ

Üyelerimizin iş ve işlemlerini ofislerine gitmeden daha kısa sürede tamamlamalarına yönelik bilgisayar, internet ve yazıcı gibi altyapısı hazırlanmış üye çalışma ofisi üyelerimizin hizmetine sunulmuştur. VAN TSO tarihinde bir ilk.

FUARLAR

İlimizin tanıtımına katkı sağlamak amacı ile birçok fuar organizasyonun da stant açılmıştır. 

EKO BÜLTEN GAZETESİ

Odamız faaliyetleri ile üyelerimizi yakından ilgilendiren konuların yer aldığı EKO BÜLTEN Gazetesi yayın hayatına başlamıştır. Aralık itibari ile de 2’nci sayısı çıkmıştır.

AKREDİTASYON

13 Eylül 2013 tarihinde yapılan denetimler neticesinde odamızın üyelerine beş yıldızlı hizmet verdiği onaylanmıştır.

RAPORLAR – LOBİ FAALİYETLERİ

* Serbest bölge

* Vergi SGK terkini

* Sınır ticareti

* İhtisas gümrüğü

* Gelincik sınır kapısı

* Hafif raylı hat

* Van-Şırnak karayolu

* Hakediş ödemeleri

* Çağrı merkezi

* Ekonomik suçlara sicil affı

* İmar planı

* Van iline özel ekonomik paket

Hazırlanan raporlar başta Başbakan olmak üzere ilgili Bakanlıklara sunulmuş, ayrıca birebir sözlü olarak aktarılmıştır.

SOSYAL FAALİYET

İlimizde yaklaşık olarak 1000 aileye gıda yarımı, 550 öğrenciye giyim yardımı yapılmıştır. LYS Van birincisine laptop hediye edilmiştir. TUBİTAK iş birliğinde okullara bilim çocuk dergisi dağıtılmıştır.

ÇÖZÜM SÜRECİNE EKONOMİK ALTYAPI DESTEĞİ

Ülkemizde uzun yıllardır süre gelen çatışmalı ortamın sona ermesine ilişkin atılan adımların ülkede yarattığı olumlu havanın devam etmesi ve somut adımlara dönüşmesine yönelik 365 oda borsaya çağrıda bulunulmuş, 20’ye yakın oda ve borsadan destek gelmiştir.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Odamız ile Kocaeli, Konya, Erbil ve Urumiye Ticaret, Sanayi ve Madencilik Odası arasında işbirliği protokolü imzalanmıştır. VAN TSO tarihinde bir ilk.

KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU

Van Ticaret ve Sanayi Odası, kadın girişimciler kurulu, kurulduğu günden bu yana ilk kez rekor bir katılımla toplandı. Toplantılarını genel de 5 kişi ile yapan Van kadın girişimciler kurulu, 40 kadın girişimcinin bir araya gelmesi ile bundan sonra yapılacak olan çalışmalarda birlikte hareket etme kararı aldı. VAN TSO tarihinde bir ilk.

EĞİTİM VE SEMİNERLER

* Müşteri ilişkileri eğitimi

* Marka eğitimi

* pazarlama ve satış ilkeleri eğitimi

* Uçucu madde bilgilendirme semineri

* Üye ilişkileri eğitimi

* İç denetçi eğitimi

* Mersis eğitimi

* Uygulamalı girişimcilik eğitimi

6 aylık dönem içinde toplam 727 kişiye eğitim ve sertifika verilmiştir.

YERİNDEN EDİLMİŞLERİN REHABİLİTASYONU VE ENTEGRASYONU

Fransa, İtalya, Yunanistan ve Türkiye’den de VAN TSO ortak girişimleriyle yerinde edilmişlerin rehabilitasyonu ve kente entegrasyonu ihalesine başvuru yapıldı. İhale bedeli 2 milyon 5 yüz bin Euro’dur.

GERİ DÖNÜŞÜMLÜ SMS

Üyelerimizin istek ve taleplerine hızlı şekilde cevap vermek amacıyla çift yönlü SMS sistemine geçilmiştir. Numara: 532 752 65 65’dir. VAN TSO tarihinde bir ilk.

VAN KAHVALTISI

Van kahvaltısının marka değerinin artırılması amacıyla Garanti Markası başvurusu yapılmıştır. Bu sayede farklı işletmeler tarafından ortak özelliklerde sunumun yapılması sağlanacak, ayrıca coğrafi kaynağı ve kalitesi garanti altına alınacaktır. Ayrıca Guinness rekorlar kitabına başvuru yapılmıştır. VAN TSO tarihinde bir ilk.

SEKTÖREL ARAŞTIMALAR

2013 yılının ikinci 6 aylık döneminde 9 meslek komitesi tarafından 114 ürünün fire ve zayiat oranları tespit edilerek yayınlanmıştır. 85 farlı ticari faaliyete ilişkin kâr oranları tespit edilmiştir. Gıda, tekstil, taşınmaz, araç, inşaat malzemeleri başta olmak üzere toplam 835 kalem ürünün fiyat tespiti gerçekleşmiştir. 1 Temmuz 2013 – 31 Aralık 2013 tarihleri arasında odamıza 247 üye kaydı yapılmıştır. Aynı dönemde 95 üye kaydı terkin edilmiştir. VAN TSO tarihinde bir ilk.

SEKTÖREL RAPORLAR

* Turizm

* İthalat-İhracat

* Tarım-Hayvancılık

* İlçe raporları

* Kapıköy sınır kapısı

* Gelincik sınır kapısı

* Eğitim raporu

KURSLAR

Pazarlama-Satış, Müşteri ilişkileri, Kasiyerlik, Besicilik, Kasap, Şarküteri, İş ahlakı-Kariyer, Plasiyerlik, Bireysel emeklilik, Sigorta teknik personel, turizm ara elemanı, Turizm sektörü için İngilizce-Arapça kurs, Benzin istasyonu Poma ve LPG elemanı, Dış ticaret, İş makineleri, İletişim ve halkla ilişkiler, Ön muhasebe ve sekreter, Elektrik ve elektronik tesisatçılığı, Su ve doğalgaz tesisatçılığı. Söz konusu kursların 2014 yılında düzenlenmesine ilişkin çalışmalar başlatılmıştır.

TEMSİLCİLİK

İlçelerde bulunana üyelerimizin işlemleri daha hızlı gerçekleştirmek ve ek maliyetlerden kurtarmak amacıyla Başkale ve Çaldıran ilçelerimizde temsilcilik açılması kararı alınmıştır. Temsilcilikler Ocak ayı itibariyle faaliyetlerine başlayacaktır. Başkale temsilciliği: 0432 651 22 48. VAN TSO tarihinde bir ilk.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ

Son günlerde artan elektrik kesintilerinin çözüme kavuşturulması amacıyla VEDAŞ yetkilileriyle görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca STK temsilcilerinden oluşan enerji takip komisyonu oluşturulmuştur.

KUYAP PROJESİ

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile aralarında Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın bulunduğu 5 oda tarafından finanse edilen, çalışanların ve işverenlerin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi’nin (KUYAP), tanıtım toplantısı Van’da VAN TSO sahipliğinde gerçekleştirildi.

TAKSTİLKENT – FUAR KONGRE MERKEZİ

Tekstilkent ile fuar kongre merkezinin il ekonomisine yararlı şekilde yönetilmesine ilişkin iki projenin de VAN TSO tarafından işletilmesi yönünde ilgili Bakanlıklarla yazışmalar ve görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

VEKİL GÜNLERİ PROJESİ

Vekil günleri projesi kapsamında üyelerimizin milletvekillerimizle bir araya gelerek sorunlarını, beklentilerini bire bir aktarmaları hedeflenmektedir. Konuyla ilgili tüm milletvekillerimizle yazışmalar yapılmıştır. Odamızın 3’ncü katında projenin gerçekleştirilmesi için altyapı çalışması yapılmıştır. VAN TSO tarihinde bir ilk.

SALON TAHSİSLERİ

2013 yılının ikinci 6 aylık döneminde 77 adet kurum ve kuruluş ile sivil toplum örgütüne odamız toplantı salonları tahsis edilmiştir.

KARŞILIKLI İŞBİRLİĞİ OFİSİ

İran ile olan ticari ilişkilerin gelişmesi ve üyelerimizin karşılıklı ticarette yaşadıkları sorunların hızlı bir şekilde çözülmesi amacıyla Odamız ile Erbil Ticaret, Sanayi ve Madencilik Odası arasında karşılıklı ofis açma anlaşması yapılmıştır. Yine İtalya’dan Floransa Ticaret Odası ile işbirliği ofisleri açılması protokolleri imzalanmıştır. VAN TSO tarihinde bir ilk.

BASIN MERKEZİ

Yerel ve ulusal basın mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla odamız bünyesinde basın merkezi kurulmuştur. VAN TSO tarihinde bir ilk.

BÜTÇE

24.06.2013 tarihi itibariyle

Toplam borç: 526,000 TL

Nakdi varlığımız: 152,371 TL

31.12.2013 tarihi itibariyle

Toplam borç: 22,575 TL

Nakdi varlığımız: 101,484 TL

Taşıt akaryakıtı ilk 6 ay: 12,589 TL,  Hediyelik eşya ilk 6 ay: 34,812 TL, Kırtasiye giderleri ilk 6 ay: 12,406 TL, Baskı-Tasarım-Matbaa ilk 6 ay: 99,403, İlan giderleri ilk 6 ay: 51,851 TL, Tanıtım-Reklam-Sponsorluk ilk 6 ay: 38,743 TL, Yurt içi seyahat ilk 6 ay: 10,227 TL.

Taşıt akaryakıtı ikinci 6 ay: 5,304 TL,  Hediyelik eşya ikinci 6 ay: 14,088 TL, Kırtasiye giderleri ikinci 6 ay: 7,696 TL, Baskı-Tasarım-Matbaa ikinci 6 ay: 45,991 TL, İlan giderleri ikinci 6 ay: 9, 781 TL, Tanıtım-Reklam-Sponsorluk ikinci 6 ay: 1,180 TL, Yurt içi seyahat ikinci 6 ay: 46,192 TL.

2013 ilk 6 aylık dönem gider: 1.963,714 TL

2013 ikinci 6 aylık dönem gider: 1.283,256 TL

2013 toplam gider: 3.247,585 TL

2013 ilk 6 aylık dönem gelir: 1.522, 397 TL

2013 ikinci 6 aylık dönem gelir: 1.470, 308 TL

2013 toplam gider: 2.992,705 TL

Daha sonra Basın mensupları için Basın Merkezinin açılışını yaptı gazetecilerle birlikte. VAN TSO binasında yeni yapılan üye çalışma odası ve milletvekilleri ile bir araya gelme gibi odaların bulunduğu birimlerin katın tanıtımını yapan Takva, daha sonrada idari birimin tanıtımını yaptı. Takva son olarak Basın mensupları ile birlikte fotoğraf çektirdi.


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim