Van TSO başkanı Necdet Takva, SGK prim ödemelerinin ertelenmesine dair görüşlerini paylaştı.

Geçtiğimiz ay Başbakan Binali Yıldırım Başkanlığında toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu, iş dünyasına destek vermek üzere, kamu tarafından bir dizi önlemler alındığını belirtti. Ekonomi Koordinasyon Kurulu iş dünyasını rahatlatacak birçok önlem alırken, özellikle işverenlerin istihdam sağlamalarına katkı için SGK Prim ödemelerinin ertelenmesi uygulaması iş dünyasında olumlu karşılanmıştı.

 

FARKLI BİR ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKTI!

Ancak bu konuda uygulamalar işverenleri çok mutlu etmedi. Konu ile ilgili değerlendirme de bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Sayın Başbakanımızın ekonomi koordinasyon toplantısında iş dünyasını ve işverenleri rahatlatmaya yönelik alınan tedbirler arasında takdir ettiği SGK Prim ödemelerinin altı ay süresince erteleneceği yönündeki uygulama pratikte farklı şekilde önümüzde çıkmaktadır. İşverenlerin ödemekle mükellef oldukları SGK Ödemeleri sadece primden müteşekkil olmadığı bununla beraber damga vergisi, işsizlik sigorta primi ve diğer vergi ödemelerini kapsadığından SGK sadece prim ertelemesinin söz konusu olduğunu ifade ederek diğer ödemelerin defaten ödenmesi gerektiğini belirterek işverenlerde ciddi bir şaşkınlığın oluşmasına sebebiyet vermiştir.

 

SGK ÖDEME BASKISI MİNİMİZE EDİLMELİ

19000 TL aylık SGK primi ödemesi gereken bir işveren sadece 6000 TL'si ni Ekim Kasım aylarına ertelenebileceğini ifade eden SGK yetkilileri toplam ödemenin neredeyse  üçte ikisinin ödenmesi gerektiği belirtilmektedir. Bu yaklaşımın uygulamada belirsizlikler yaratmakla beraber işveren üzerindeki yükün büyük bir kısmının kapsam dışında bırakıldığına işaret edilmektedir. Başta sayın Başbakanımız olmak üzere ülkemizin ekonomi yönetiminin SGK Prim ödemelerinin bütüncül bir yaklaşımla ele alınarak ertelemenin diğer ödemeleri de kapsayacak şeklide desteğine ihtiyaç duymaktayız. Bu konuda uygulamadan kaynaklı karmaşıklığı da giderecek ve işveren üzerindeki SGK ödeme baskısını minimize edecek tedbirlere ihtiyacımız vardır.”  Şeklinde konuştu.

Ekonomi dünyasının açıklanan kararların pratikte de uygulanması yönündeki beklentileri hükümet tarafından olumlu karşılanması, verilen desteklerin sağladığı katma değerin önemini de artıracaktır. 

Editör: TE Bilisim