Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) üretime geçmek ve istihdam alanları oluşturmak isteyen işletmelere verdiği hibe desteklerle bölgenin kalkınmasına önemli katkı sağlıyor. Bitlis’in Tatvan ilçesinde uzun yıllar oto elektrik ve makine tamiratı yapan İbrahim Kuzucu, DAKA’dan aldığı 200 bin TL hibe destekle su ve süt tankları imal etmeye başladı. İlkokula giderken babasının yanında oto elektrik tamirciliği yapan Kuzucu, yöneticilik kariyerine 12 yaşında başladı. 1997 yılında babalarının vefatına kadar kardeşleriyle ortak ticaretlerine devam eden Kuzucu, daha sonra kendine ait kurduğu işyerinde çocuklarıyla birlikte oto elektrik tamirat ve onarımlarını yapıyor.

TSE BELGESİ ALDI

DAKA’dan aldığı hibe destekle Küçük Sanayi Sitesi’nde yeni makineler alarak krom malzemeden su ve süt tankları imal etmeye başlayan İbrahim Kuzucu’nun şimdiki hedefi TSE belgesi alarak ürünlerini yurtiçine ve yurtdışında pazarlamak. 35 yıldır Tatvan’da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Aktif Elektrik ve Makine Firmasının sahibi İbrahim Kuzucu, meslekteki başarı öyküsünü ve hedeflerini şu şekilde anlattı: “Baba mesleği olarak oto elektrik bobinaj, makine onarım bakımı ve jeneratör tamiratı yapıyorduk. Ancak gelen talepler üzerine imalat yapma ihtiyacımız doğdu. Su tankları, süt tankları gibi. Fakat maddi olarak imalatta kullanabileceğimiz makineleri almak için imkânlarımız yeterli değildi. Üretime 1995’de başladık. Makine ekipman sıkıntımız vardı. Sacları il dışından büktürüyor, burada da montaj yapıyorduk. 2005’den sonra krom imalattan makine siparişi gelmeye başladı. Kromu kesip büktüğümüzde bizi sıkıntıya sokuyordu. Çünkü bizim çalışmalarımız milimlik. Tatvan’da bu işleri yapan bir firma vardı. Krom siparişlerimizi ustaya götürdüğümüzde bize  ‘ya yine de krom mu? Getirdiniz. Diye sitemde bulunmaya başladılar”

İSTİHDAM SAYISI 2’DEN 10’A ÇIKTI

Kendi öz kaynaklarının yeterli olmaması sebebiyle Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na sundukları projenin onaylandığını ve düşündükleri imalat atölyesini kurduklarını anlatan Kuzucu, şunları kaydetti: ”Yaklaşık 200 bin lira DAKA’dan hibe destek alınca 250 bin lirada kendi öz kaynaklarımızı kullanarak makine ekipmanlarımızı aldık. Bunlar torna tezgahı, akkan pres, biyotin makas, silindir, fırın, test cihazı ve kaynak makinesi. Makine ekipman olarak imalat anlamında atölyede bitiremiyorduk ama şimdi aldığımız makinelerle büyük bir çoğunluğunu bitiriyoruz. Ancak yine de makine anlamında eksiğimiz var. İhtiyaç olan ürünleri yapıp bırakıyoruz. Sipariş üzerine gelen her türlü makineyi de geri çevirmiyoruz. Tatvan’da makine imalatçısı yok. Yaptığımız ürünleri Ağrı, Muş, Bitlis, Kars’a kadar gönderiyoruz. Hatta Arpaçay barajının kapakları bizim atölyemizde yapıldı ve elemanlarımız şuan orada montaj işleriyle uğraşıyorlar. Barajın kapaklarının pistonlarını dışarıdan aldık ama diğer ekipmanlarını biz atölyemizde imal ediyoruz. Daha önce 2 kişi ile çalışırken, şuanda 10 kişiyi istihdam ediyoruz.  Bundan sonraki işletmemizdeki hedefimiz bazı makine eksiğimiz var. Hedefimiz doğu bölgesinde ihtiyaç bulunan ürün siparişlerini yapmak için süt ve gıda makinelerini, sıcak su kazan üretimini yapmak. Onlarla ilgili çalışmalarımız var. Kalorifer kazanı ve sıcak su üreticisi olarak imalatı ile ilgili olarak da TSE çalışmamız var. Eğer TSE belgesini alırsak bu ürünleri de imal edebiliriz. Bunun yanında hedefimiz ‘Yap üret, her şeyi satarız. Yeter ki çalış, yeter ki üret” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim