Türk Lirası'nı (TL) özendirmek için somut planları olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ticaret ve ödemenin Türk Lirası üzerinden yapılmasını sağlayacak girişimde bulunacaklarını söyledi. Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, doların değerlenmesinin ağırlıklı olarak Türkiye ekonomisinin iç yapısındaki sorunlardan kaynaklanmadığını vurguladı.

 

DOLAR BİR SÜRE SONRA DÜŞER

Kurtulmuş, "Trump'ın seçimi kazanmasıyla, Amerika'nın küresel politikalarındaki muhtemel değişikliklerin ne olacağı, Amerikan ekonomisinin hangi yöne doğru evrileceğine ilişkin beklenti farklılıklarından doğan bir türbülans var. Öyle olduğu için de biz açıkçası oldukça iyimseriz. Belli bir süre sonra çok açık söylüyorum, dolar belli seviyeye düşecektir" dedi.
 

TÜRKİYE SAVRULMUYOR

Dünya ekonomisinin sanayi kapitalizminden sonra sürekli krizler içerisinde olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, dünya ekonomisinin mevcut yapısal sorunları devam ettiği sürece, gelecek dönemde de bazı krizler beklemenin mümkün olduğunu söyledi. Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu: "Türkiye 2008- 2009 krizinden etkilenmedi. Ben bu krizden de Türkiye'nin etkilenmeyeceğini düşünüyorum. Bakın bu kadar şey yaşıyoruz. Dünyanın başka bir ülkesi olsa hallaç pamuğu gibi sağa sola savrulurdu. Türkiye 2015'ten beri terör örgütleriyle savaşıyor. DEAŞ, PKK Türkiye'ye karşı bir terör saldırısını sürdürüyor. FETÖ'nün darbe teşebbüsüyle karşı karşıya kalıyor. Türkiye bugün suyun üstündeki saman çöpü gibi ekonomik bakımdan oradan buraya savrulmuyorsa, bunun nedeni Türkiye ekonomisinin makro dengelerinin oturmuş olmasıdır."
 

ENDİŞEYE GEREK YOK

Numan Kurtulmuş, gelecek dönemde Türkiye'nin bu istikamette yürüyeceğini vurgulayarak, "Cazibe merkezleri üzerinden Türkiye de üretim ekonomisini artıracak, bölgesel kalkınmasına katkı sunacak yeni adımları attıkça, özellikle yüksek teknoloji alanında Türkiye adımlarını atmaya devam ettikçe, bu tür krizlere karşı daha mukavim bir hal alacak ve yolumuza devam edeceğiz, Türkiye ekonomisi endişe edilecek bir noktada değil" dedi.


KAYNAK - SABAH

Editör: TE Bilisim