Torba yasa ile pek çok taşeron işçiye kadro müjdesi geliyor.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,TBMM'den geçtikten sonra yürürlüğe girecek torba tasarıyla taşeron işçi olarak çalışanlara çeşitli haklar getirildiğini belirterek, "Bunun yanında asıl işçi olarak çalışacak kadrolarda da bir genişleme meydana gelecek" dedi. Hükümet olarak yaygınlaşan taşeron hizmet alımı sistemini disipline etme adına bir düzenleme getirdiklerini anlatan Çelik, şöyle konuştu:
 
TIBBİ SEKRETER KARARI
"Hangi işler yardımcı ise o işler hizmet alımı olarak görülecek. Bunu Bakanlar Kurulu belirleyecek. Hangi işler teknoloji, uzmanlık gerekiyorsa o işlerde hizmet alımı olacak ama bunun dışındaki bütün işler asıl iş olacak. Yani devlet hastanesinde bir tıbbi sekretere, hasta bakıcıya ihtiyaç varsa artık bu taşeron eleman olarak çalıştırılamayacak. O tıbbi sekreter hastanenin asıl elemanıdır. O kadro açılacak ve ne kadar ihtiyaç varsa Türkiye'de açılacak bu kadrolara bu elemanlar asıl eleman olarak istihdam edilecekler. Ama yardımcı işler, teknolojik ve uzmanlık gerektiren işlerde ise hizmet alımı devam edecek."
 
KARAYOLLARI İŞÇİSİ
 
Taşeron işçilik sorununun disipline edileceğini kaydeden Çelik, şöyle devam etti: "Bir örnek daha vereyim: Diyelim bir hastanemizde temizlik ihalesi yapılıyor. Bu yardımcı iştir. Karayollarında çalışan işçilerimiz hem asıl işçi hem de taşeron işçisi olamayacak. Ya hizmet alımı yapacaksınız ya da buradaki işçilerin tamamını işçi kadrosuna alacaksınız. Bu yasa ile ciddi haksızlıkların, yanlışların önüne geçilecek bir düzenleme inşallah yürürlüğe girmiş olacak. Asfalt yapan işçilerden biri kadrolu biri taşeron olamayacak. Ya hizmet alımı yapacaksınız ya kadrolu işçi yapacaksınız. Aynı işi yapmalarına rağmen farklı ücret alan işçiler hepimizin vicdanını sızlatıyordu. Taşeron sistemi keyfilikten kurtarılarak disipline ediliyor." Meclis Genel Kurulu'nda, "Torba Yasa Tasarısı"nın 5 maddesi daha kabul edildi."Temel kanun" olarak ele alınan tasarının bugünkü görüşmelerine, 4. bölümde yer alan 76. madde üzerinden başlandı.
Editör: TE Bilisim