"Türkiye- İran İhracat Zirvesi" toplantısı için Van’a gelen, Tüm Sanayici ve İşadamları (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan ve beraberindeki 200 kişilik heyet Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

 

200 kişilik işadamı ve il temsilcileriyle Van’a çıkarma yapan TÜMSİAD, dün Van TSO’yu ziyaret etti. Gerçekleştirilen ziyarette önemli açıklamalarda bulunan TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, Van için yapılacak yatırımlara her zaman destek olacaklarını söyledi. Doğan ayrıca Van Gölü içinde bir yatırımlarının söz konusu olduğunu belirterek, “Van Denizi’yle ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu. Bizimde Van Deniziyle alakalı ulaşım konusunda bir projemiz var. Her ne kadar Vanlıların haberi olmasa da bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda imzaları attık. Ancak henüz tam olarak netleşmedi. Gündeme geldiği zaman bunu daha iyi bir şekilde paylaşacağız. 20 milyonluk bir yatırım çalışması var.” İfadelerine yer verdi.

 

 

DOĞAN: GEZMEK VE GÖRMEK ÖNEMLİDİR

Gerçekleştirilen ziyarette konuşan Tüm Sanayici İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan ilk olarak şunları söyledi: “Van’da çok güzel bir misafir perverlik ile karşılandık ve ağırlandık. İşadamları için genel de geziyorlar, içiyorlar, yiyorlar ve geri dönüyorlar deniliyor. Aslında bu öyle değil. Gezmek ve görmek önemlidir. Yurt dışına ve Türkiye’deki illere gidip görmek gerekiyor. Biz bu gezilerimizi başlattığımız zaman 81 ildeki başkanlarımız ile birçok organizasyon yaptık. Bu bağlamda biz buradaki bu organizasyon için epeyce dertlendik. Burada bölgenin terör belasından, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi, buradaki esnafın morale ihtiyacı vardı. Bunu yaparak programımızı elimize aldık. 15 Temmuz’da yaşanan gelişmeleri yurt dışında anlatma ve bu yapıyı herkese göstermek için çalışmalarımız var.”

 

 

“VAN’IN ÇOK GÜZEL BİR ENERJİSİ VAR”

İş adamlarına moral olmak amacıyla geziler yapacaklarını kaydeden Doğan, “Bizim açıkçası en büyük temennimiz yurt dışında derdimizi anlatmaya çalışıyoruz.  Yurt dışının yanı sıra kendi ülkemizde de işadamlarımıza ve sanayicilerimize moral vermek ve ekonomiyi canlandırmak için bir çalışma düşünüyorduk. Bu her zaman da gündemimizdeydi. Buda bizim için bir vesile oldu. Van’daki ilk programımız oldu. Buradaki arkadaşlarımız bir takım görüşmelerde bulundular. İşadamlarımız Van’da çok ciddi bir enerji aldılar ve sürekli ‘Başkanım bundan sonra nereye gideceğiz’ demeye başladılar. Bende ‘Her yer Van gibi olmayabilir’ dedim kendilerine. Van’ın ciddi anlamda güzel bir enerjisi var. Burada birde çok güzel bir misafir perverlik var.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“YATIRIM İÇİN FİTİLİ ATEŞLEMELİYİZ”

Yatırım için artık adımların atılması gerektiğini ifade eden Doğan, TÜMSİAD olarak Van’a destek olacaklarını söyledi. Doğan şöyle konuştu: “Bizim burada iş yapmaya ve neler yapabiliriz diyerek buraya yatırım yapmak adına bir fitili ateşlememiz gerekiyor. Biz zaten Van için bir çalışma yapmıştık. İstanbul’da bulunan proje ekibimiz Türkiye’deki 81 ildeki küçük büyük tüm projeleri değerlendiriyor. Bizim öncelikli olarak kardeşlik ruhu içerisinde, yapılan çalışmaların dışında yapıyı da tanımamız gerekiyor. Bu önemlidir ve sürekli eksiklik olarak kalıyordu. İşadamları gelme konusunda bir korku içerisindeler. Benim yüksek kurulumda olan bir arkadaşım gelme konusunu son anda iptal etti. ‘Ya internette yok biz gidersek ne yaparız’ diyerek tedirgin oldu. Biz kendisine korkma dememize rağmen buraya gelmeyen arkadaşlarımız oldu.”

 

 

DOĞAN: OLAYLAR YATIRIMCILARI ÜRKÜTÜYOR

Bölgede yaşanan olayların işadamlarını ürküttüğünü ifade eden Doğan, “Terör olaylarının olduğu Doğu ve Güneydoğu’dan yatırımcı ürküyor. Çünkü işadamları huzur ortamı ve güven istiyor. Bunun tahsis edilmesi gerekiyor. Hükümetimiz bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor. Van son olarak yaşanan deprem ve son dönemlerde yaşanan birkaç terör olayının dışında çokta korkulacak bir durum değil. Diğer illere baktığımız zaman Van bu durumlarla ismi çok anılmayan bir il. İnşallah bu algıda kırılacaktır. Buradaki arkadaşların hepsi Van’ın artık bir rehberi olacak.” Dedi.

 

 

“PAKET VAN’A KATMA DEĞER KATACAKTIR”

Van’ın genç nüfusu ve hükümetin teşvik paketiyle ilgili de konuşan Doğan şunları söyledi: “Genç nüfustan bahsedildi. Türkiye geneli genç bir nüfusa sahibiz. Van’da da bu anlamda genciz. Bununla ilgili projeleri de hayata geçirmek gerekiyor. İş dünyası dışında bazı sosyal projeleri de hayata geçirmemiz gerekiyor. Gezelim ve eğlenelim ancak üretime de katkı sağlayacak projelerde lazım. Bu projelerle alakalı olarak size destek vermeye hazırız. Gençleri metropollerden alıp üretime yönlendirmek istiyoruz. Yeni paketle birlikte inşallah Van’a yeni bir katma değer katılacaktır. Burada farklı organizasyonlar var. Alışveriş Merkezlerinden bahsettiniz. Mümkünse buradaki AVM’lerin biraz daha şehrin dışında olmasını önerisinde bulunabiliriz. 5-10 yıllık zamanı çok çabuk unutuyor. Bu yüzden daha ileriye dönük düşünmemiz ve çalışmamız gerekiyor. AVM’ler böyle uzakta olduğu zaman hem şehri sıkmayan hem de insanları ürkütmeyen durumda oluyor.”

 

 

DOĞAN: VAN GÖLÜ İÇİN PROJEMİZ VAR

Van Gölüyle ilgili bir projelerinin olduğunu söyleyen Doğan, “Van Denizi’yle ilgili konuşmalar yapıldı. Bizimde Van Deniziyle alakalı ulaşım konusunda bir projemiz var. Her ne kadar Vanlıların haberi olmasa da bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda imzaları attık. Ancak henüz tam olarak netleşmedi. Gündeme geldiği zaman bunu daha iyi bir şekilde paylaşacağız. 20 milyonluk bir yatırım çalışması var. Bu konuda bir anlaşma imzaladık. Üretimini Van’da yapacağımız projemizi Van Denizinde yapmayı planlıyoruz. Yeni bir teknolojiyi burada üretilmesini ve kullanılmasını istiyoruz. Turizm alanındaki gelişmeleri de bu şekilde takip ediyorduk. Her fırsatta Van’la alakalı konuşuyorduk.” Şeklinde konuştu.

 

 

“İLETİŞİM SORUNUN ÇÖZMEMİZ GEREKİYOR”

Var olan iletişim sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Doğan şu ifadelere yer verdi: “Bizim iletişim sorunlarımızı bir an evvel çözmemiz gerekiyor. Sayın başkan ve valimiz ile bu konuda beraber projeler geliştirileceğine inanıyorum. Burada ticareti seven bunlara pozitif yaklaşan insanları burada görüyoruz.  Buda bir katma değer katacaktır. Sizin bu konuda bu işlere çok yakınlık göstermenizde hem Van için hem de bölge için büyük önem taşımaktadır. Bazı bölgelerde ve illerde oda başkanları görüyoruz. Emin olun iki kelimeyi bir araya getiremiyorlar. Oda gidiyorsunuz 3’üncü sınıf bir oda var. Buraya baktığınız zaman çok iyi bir oda var. İş adamları daha ferah bir şekilde bir araya gelmesi işadamlarını olumlu yönden etkileyecektir. Buda Van’a kazandıracaktır. Bu girişiminizi takdirle karşılıyoruz.”

 

 

“TÜMSİAD OLARAK SİZE DESTEK OLACAĞIZ”

Birçok yatırımcının Van’da yatırım yapmak istediğini ifade eden Doğan bu konuda Van’a destek olacaklarını söyledi. Doğan, “Sanayicilik, tekstil ve ameliyat ipliğiyle alakalı bir arkadaşımızın burada bir üretim yapmak gibi niyetleri var. Açıklanacak teşviklerin ardından buda netleşecek. Ben kendileri ile görüştüm. Onları da buraya yönlendireceğiz ve sizlerle görüştüreceğiz. Yatırımcıların buraya gelmesi, huzurun, refahın gelmesi ve insanların artık sadece işiyle uğraşması buradaki terör belasını da bitirecektir. Bu doğu ve Güneydoğu’nun genelinde olan bir sorundur. Bu konuda yatırımcıları ve Van’da üretim yapmak isteyenleri biz TÜMSİAD olarak sizlere yönlendireceğiz. Buradaki genç nüfusu iyi bir şekilde kullanılmasını istiyoruz. Açıklanan teşviklerle birlikte Van’ın çok daha iyi yerlere geleceğini düşünüyoruz.” Dedi.

 

“VANLILARIN DA YATIRIM YAPMASI GEREKİYOR”

İstanbul’da bulunan Vanlılarla da temaslarının olduğunu söyleyen Doğan şöyle konuştu: “Batıda yer alan zengin Vanlı arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız ciddi yatırımlar ve işler yapıyorlar. Biz kendilerine ‘Van’da neden yatırımlar yapmıyorsunuz’ diye sorduk. Yapılacak bir organizasyon ile batıdaki Vanlıları bir araya getirmek istiyoruz. İlk olarak Vanlıların buraya gelmesi gerekiyor. Vanlılar buraya geldikçe yatırım yaptık başkalarına da örnek olmuş olur. Vanlılarında bir ahde veda olarak buraya yatırımlar yapması gerekiyor. Biz inşaat işi ile uğraşan arkadaşımız ile görüştük ve kendisine bu konuda taleplerimizi söyledik. Bu memleketin insanları bu kadim toprakları yaşadığı şeyleri iyi bir şekilde görmesi ve buradaki geçmişini unutmaması gerekiyor. Burayı terk etmemeleri gerekiyor. Bu konuda paneller yapabilir ve bir araya gelebiliriz. Maksat birlik ve beraberliği sağlayalım ve memleketimize bir faydamız olsun.”

 

DOĞAN: BİR İŞİ BİR KERE YAPALIM

Birlik ve beraberliğin olması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Her şey para kazanmak değil. Para kazanmayı bir tarafa bırakıp bu akut durumdan çıkana kadar da bazı fedakarlıklarda bulunmamız gerekiyor. Bu tüm şehirler içinde geçerli. Siz bu konuda ekibinizle birlikte bunu yapıyorsunuz. Herkesin de bunu yapması gerekiyor. Ben 22 aydır bu görevdeyim. Geldiğim ilk günden bu yana takım oyunun, birlik ve beraberliğin çok önemli olduğunu söylerim. Bunu kurmak gerekiyor. Ülke genelinde de bunu yaptığımız zaman daha da başarılı olacağız. Şehre daha güzel şeyler yapılması için birliktelik içerisinde bizde işadamları olarak üzerime düşen tüm grevleri yapmaya hazırız. Diğer STK’lar ile bir araya geldiğimiz zamanda bunları ifade ediyoruz. Bizlerle beraber çalışırsak daha iyi işler yaparız. Birlik ve beraberliği oluşturduğumuzdan bu yana güzel işler yapaya başladık. Bir işi bir kere yapalım.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“MEMLEKETİMİZ İÇİN BİR ŞEYLER YAPMALIYIZ”

‘Mesele memleket ise gerekirse geri adım atmalıyız’ diyen Doğan son olarak şunları söyledi: “Gittiğimiz ziyaretlerde ve yaptığımız gezilerde aramızda siyasilerinde olduğu isimlerle gitmeye çalışıyoruz. Bu konuda sen gelme, o gelmesin olayı olmaz. Elbette ki teröre karşı olan tepkimiz bellidir. Bu konuda taviz vermiyoruz. Ancak bir birimizi de ayrıştırmamız gerekiyor. Biz bir birimizi ayrıştırırsak bir araya gelemezsek, biz kaybederiz, o şehirler kaybeder. Bu konuda başarılı işlerde yaptık. Yapmaya da devem ediyoruz. Kin ne tarafta olursa olsun mesele memleket meselesi olduktan sonra gerektiği zaman herkes bir şeylerden geri adım atacaklar. Memleketlerimiz için iyi bir şekilde çalışmamız gerekiyor.”

 

TAKVA: BİRLİKTELİĞİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ

Gerçekleştirilen ziyarette konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Dün katılımlarınız ile fuarımızın açılışını yaptık, bugün ise ülkemizin ve ilimizin, genel durumunu değerlendirmek ve yatırım olanaklarımız ile ilgili olarak sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Ülkemiz, zor bir dönemden geçmektedir. Bu zorluğu atlatmanın yegâne yolu bir arada olmaktan geçer. Bizde bugün Türkiye’nin dört bir yanından gelerek bu birlikteliğin en güzel örneğini oluşturmuş bulunmaktayız.” Dedi.

 

“BİZLERE VERECEĞİNİZ DESTEK ÖNEMLİDİR”

Bölge ve Van ile ilgili de bilgiler veren Takva şunları söyledi: “Bölgemiz ortalama 3 bin 500 dolar kişi başı milli gelir ile ülkemizin en düşük gelirine sahip bölgelerinden biridir.  Aslında bugün yaşadığımız çatışmalı ortamın reel sebebi olarak bu gelir düşüklüğünü gösterebiliriz. Biz bölgemizde ne kadar çok istihdam yaratırsak, üretime ne kadar çok katkıda bulunursak, gençlerimizi ne kadar çok iş hayatına yönlendirebilirsek, çatışmalı ortamından bununla doğru orantılı olarak azalacağına şahitlik edebiliriz. Hepimiz için asıl olan şey insanların kendilerine yurt edindikleri yerde huzurlu ve mutlu olarak yaşamanın temin edilmesidir. Nihayetinde Vanlı Van'da, İstanbullu İstanbul'da huzurlu, mutlu ve zenginlik içinde yaşamalıdır. Bu yaşamı sürdürürken de birbirimize destek olmamız gerekiyor. Sizler ülkemizin en önemli sanayici ve işadamlarısınız. Sizlerin bizlere vereceği destek önemlidir.”

 

 

TAKVA: HAYIRLI ORTAKLIĞA İMZA ATILDI

Yapılacak olan teşvikler ile ilgili de konuşan Takva, “Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın 23 ili kapsayan ekonomi ve yatırım paketinde Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik önümüzdeki 10 yıla kadar devam edecek kalkınma ve yatırım hamlesini başlatmaları tarafımızdan umut verici bir gelişme olarak görülmektedir. Bir takım eksikliklerine rağmen açıklanan paketteki 23 il arasında Van’ında olması kentimizin ekonomik ve sosyal olarak gelişiminin hızlı ve güvenli bir şekilde sağlanacağını işaret etmektedir. Açıklanan ekonomi ve yatırım paketinin başarıya ulaşması, özellikle batıda faaliyet gösteren müteşebbislerin destekleri ile mümkün görülmektedir. Devletimizin sağladığı avantajlarla ülkemizin doğusunda devlet ve özel sektör hayırlı bir ortaklığa imza atacaktır. Açıklanan yatırımlara devlet güvencesi verilmesi, özel sektörümüzle ortak yatırım yapılması, daha da önemlisi alım garantisinin verilmesi ekonomimizde büyük bir ivme oluşturacaktır. Sağlanan söz konusu avantajlar sadece bölgemize değil, Ülkemizin topkeyün kalkınmasına katkı sunacaktır.” İfadelerine yer verdi.

 

“GELİN BU ADIMI BİZLER İÇİN ATIN”

İşadamlarına ve TÜMSİAD başkanına yatırım çağrısında bulunan Takva son olarak şunları söyledi: “Bu çerçevede siz değerli başkanımıza ve işadamlarımıza bölgemize yatırım yapılması konusunda çağrıda bulunuyoruz. Biliyoruz ki Doğu ve Güneydoğu geliştikçe ülkemiz gelişecek. Sayın Başkan, Açıklanan ekonomik paketlerin başarıya ulaşması, ancak somut adımların atılması ile mümkün olmaktadır. Aksi halde kâğıt üzerinden öteye gidememektedir. Şuanda bu salonda sizlerin öncülüğünde 200’e yakın işadamımız bulunmaktadır. Buradan Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir adım atabiliriz. Sizler 200 işadamı 100’er kişilik ortaklıkla Van’da iki fabrika açarsanız biz kesinlikle olmayacağına inanıyoruz ama olurda her şey ters giderse tüm riskiniz her biriniz için yüzde birdir. Bizce bu riski almaya değer. Gelin bu adımı bizler için atın.”


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL / HAKAN İZGİ

 
Editör: TE Bilisim