Kur saldırısı ve beraberinde gelen enflasyondaki yükselişle beraber 13 Eylül 2018'de politika faizi 6.25 puan artırılarak yüzde 24'e çıkarılmıştı. Aradan geçen 10 ayda enflasyon ve kurda toparlanma olmasına rağmen sıkı para politikasından geri adım atmayan Merkez Bankası'nın bu hafta (25 Temmuz) yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında makas değiştirmesi bekleniyor.

EN AZ 2.5 PUAN FAİZ İNDİRİMİ

Merkez Bankası'nın enflasyondaki düşüşle birlikte perşembe günü 4,5 yıl aradan sonra ilk kez en az 2.5 puan faiz indirimi yapması bekleniyor. Hatta bazı ekonomistler Merkez Bankası'nın sert bir hamle ile 500 baz puan indirim yapabileceğini düşünüyor. 


DÜŞÜŞ SİNYALİ RAHATSIZ ETTİ

Hem kredi faizlerini düşürecek hem de ekonominin toparlanmasını destekleyecek bu adım şimdiden faiz lobisini rahatsız etmeye başladı.

Türkiye'yi yüksek faize mahkum etmek isteyen odaklar Merkez Bankası'nın indirim sinyali sonrası hemen operasyonlara başladı. 4,5 yıl aradan sonra gelecek faiz indirimini 'tehlikeli' olarak lanse eden çevreler faiz indirimi kurda yükselişi tetikler söylentisine başladı.

Öte yandan Dubai'de Bloomberg Economics Orta Doğu baş ekonomisti Ziad Daoud, kaleme aldığı raporda, “Lirada geçen yaz, Merkez Bankası'nın faiz değiştirmeyerek finans piyasalarını şaşırttığı 24 Temmuz'dan sonra ciddi bir erime başlamıştı. Bundan tam bir yıl ve bir gün sonra MB beklenenden fazla bir faiz indirimiyle kurda yine sert bir yükselişi tetikleyebilir” dedi.

Editör: TE Bilisim