Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VESOB) Başkanı Faruk Alpaslan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi başkanlığındaki 10 kişilik Türkiye heyetinde yer alarak İran İslam Cumhuriyeti’ni ziyaret etmesinin Van için çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında yapılan görüşmeler sonucunda İran ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2015 yılında 30 milyar dolara çıkarılması konusunda mutabık kalınmıştı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Başkanlığındaki Türkiye Heyeti bu çerçevede temaslarda bulunmak üzere 30 Aralık 2014 tarihinde İran’a gitti. İran’a giden Türkiye
Heyeti’ne Ekonomi Bakanlığı tarafından Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (VESOB) Başkanı ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF)Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Alpaslan da davet edildi. Yapılan görüşmeler ve önemli zirvelerde yer alan Alpaslan, İran dönüşü önemli değerlendirmelerde bulunurken Van adına yapılan ikili ve çoklu görüşmeleri de değerlendirerek iki ülke arasındaki ticaret adına gelinen noktayı değerlendirdi.

BAKAN ZEYBEKÇİ’DEN ÖZEL DAVET

İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye arasında yapılan bütün ticari ve ekonomi ilişkilerin Türkiye'yi ve dolayısıyla Van'ı ilgilendirdiğini ifade eden Alpaslan, "AK Parti Tuşba İlçe Kongresi için Van'a gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Van'daki sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) yapmış olduğu toplantıda, kendisine Van ile ilgili esnafların sorunları ve çözümlerine yönelik bir dosya takdim ettim. Basına kapalı kısmında da, Van'ın genelde sorunlarıyla ve beklentilerimizi detaylı bir şekilde anlatma fırsatını bulduk. Bunun üzerine Bakan Zeybekçi, İran’a götüreceği heyette benimde yer almamı istedi ve bunun üzerine bizlerde bu heyette yer aldık. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi başkanlığında Türkiye ve İran heyetleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda, teknik heyetlerin karşılıklı olarak çalışma yapması kararlaştırıldı.”

AKARYAKIT SORUNU MASAYA YATIRILDI

“Bu kapsamda en kısa zamanda Türkiye'ye gelecek olan İran heyeti, ortak organize sanayi bölgesi kurulması için Van ve Doğubayazıt'ta incelemelerde bulunacak. Türkiye'den İran'a gidecek olan heyet ise, Tebriz'de incelemelerde bulunacak. Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında Türkiye ve İran arasında tarımda karşılıklı olarak ilk kez imtiyaz tanındı. Cumhuriyet tarihinde İran ile ilk kez 125 kalem tarım ürününün ithalatına ve 140 kalem tarım ürününün de ihracatına karşılıklı olarak imtiyaz hakkı tanındı. TIR ve kamyon gibi taşımacılık yapan araçlardan alınan akaryakıt farkı konusu da gündeme geldi. İran dışındaki ülkelerde uygulanmayan, ancak İran tarafından alınan akaryakıt farkı uygulaması taşımacılığı olumsuz etkiliyor. İran ekonomisi açısından olumsuz etkisi olmayan bu uygulamanın kaldırılması için İran heyetinden talepte bulunduk. Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi’nin ısrarlı tutumu üzerine İran heyetinde yer alan Enformasyon Bakanı ile Gümrük Ticaret ve Madencilik Bakanı, akaryakıt farkı alınması konusunun çözüleceğine dair söz verdi. Akaryakıt uygulaması sorununun çözülmesi sonucunda mal ve hizmetlerin nakliye maliyetleri azalmış ve ulaşım süreleri de kısalmış olacak. Yukarıda belirtildiği gibi, yapılan bu antlaşmalar ve sözleşmeler dahilinde Van esnafımıza ne gibi bir fayda sağlayacağı konusuna gelince, ülke olarak Van'da önümüzdeki süreçte esnafımızın bilgilendirilmesi, sanayileşmemin ve yatırımların nasıl olacağı konusunda önemli çalışalar yapmamamız gerekir.”

VANLI ESNAF DA İŞİN İÇİNDE OLACAK

Kurulduğundan bu yana Türkiyeli ve İranlı esnafta hayal kırıklığına neden olan Kapıköy Sınır Ticaret Merkezi’nin aktif hale getirilmesinin de gündeme geldiğini belirten Alpaslan; “Özellikle İran tarafında sınır ticaretine konu mal ve hizmetlerin neler olduğu konusunda esnaflar yeterince bilgilendirilmemiş. Bu nedenle işyerlerine sınır ticareti kapsamı dışında kalan ürünleri de koyan esnaf iş yapamamış, bu da hayal kırıklığına neden olmuş. Sınır Ticaret Merkezi’nin yeniden canlandırılması için her iki tarafın da destek vermesi gerekiyor. Sınır Ticaret Merkezi’nin geliştirilmesinin ardından sınırın farklı yerlerinde Serbest Ticaret Bölgelerinin kurulabileceği konusunda görüş birliğine varıldı” dedi. Alpaslan ayrıca; “Esnafı bilgilendirme toplantıları yapılması hususunda Van'da ayda bir toplantılar düzenlenecek. Öncelikle bilinçlendirme, arz ve talep konularında esnafımızı bilgilendirmemiz gerekir. Esnafımızın İran ile nasıl işbirliği yapılması gerektiği konusunda bundan böyle sürekli birlikte hareket edeceğiz. Ekonomi Bakanlığı tarafından kurulacak uzman bir kadro ile sürekli olarak Van esnafına bilgiler aktarılacak. Yapılacak olan toplantılarda Van esnafının ticari anlamda bilgi sahibi olmaları halinde çok daha iyi ticaret yapabileceklerdir. Esnafımız her zaman bizleri ziyaret edebilirler ve İran ile yapılacak ticaret konusunda bizlerden bilgi alabilirler. İldeki insanları istihdama kazandırmak anlamında çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Yetkili bakanlıklarla yapacağımız istişare toplantılarında, Van ilimizde düzenli olarak seminerler yapılacaktır. Van ilimizin esnafını ekonomik olarak kalkındırmak anlamında önemli çalışmalar yapacağız.” dedi.

İRAN İLE TİCARETTE ZAMAN KAYBINA SON

İran’ın Hoy milletvekili ile de görüştüğünü ve Ocak ayı içerisinde İran Heyeti ile birlikte Van’da bir sınır ticaret toplantısı düzenleneceğini belirten Alpaslan, “Sınır Ticaret Merkezi’ni canlandırmak için Van’da yapılacak ilk toplantıdan sonra ikincisi ise İran’ın Hoy Kenti’nde
yapılacak. Türkiye ile İran’ın 2015 yılında hedef olarak belirlenen 30 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalamak için kaybedilecek zamanı yok. Bu nedenle mutabık kalınan tüm konular ile ihtilaflı alanlar ilgili uzman ekipler tarafından sıkı bir takibe alınacak. Yapılan tercihli ticaret anlaşması karşılıklı ekipler tarafından aylık olarak takip edilecek, değerlendirilip varsa tıkanan alanlar çözüme kavuşturulacak, atılması gereken yeni adımlar varsa atılarak 30 milyar dolarlık 2015 hedefini aşmak için yakın takip devam edecek. Her ay ilgili sektörler karşılıklı olarak toplantılar yaparak, alınan kararların uygulanması veya alınması gereken yeni kararların alınması yönünde çalışmalar yapacak ve gerekli mekanizmalar oluşturulacak. Kapıköy - Hoy arasındaki yolun kapı ile birlikte yapılması konusundaki son durum araştırılıp durum raporu çıkarılacak. Böylece heyetler arası görüşmelerde mutabık kalınan tüm konular 14 Ocak 2015 günü Ankara’da yapılacak olan, İran Enformasyon Bakanı ile Türkiye Ekonomi
Bakanı’nın da katılacağı Türkiye İran Heyetleri toplantısına çalışılarak getirilecek. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi’nin ısrarlı çabaları sonucunda, İran’la ticaretin önündeki küçük sorunların çözüme kavuşması halinde, İran ve Türkiye Cumhurbaşkanları tarafından 2015 yılı için 30 milyar dolar olarak belirlenen hedefin aşılacağına inanıyoruz” dedi.

KARŞILIKLI GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR!

İran’da yapılan Türkiye – İran görüşmelerinde ortak sanayi bölgesi kurulması fikrinin benimsendiğini ve olabilirliği konusunda teknik heyetlerin karşılıklı olarak inceleme yapacağını belirten Alpaslan, “Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Başkanlığında Türkiye ve İran heyetleri arasında İran’da yapılan görüşmeler sonucunda teknik heyetlerin karşılıklı
olarak çalışma yapması kararlaştırıldı. Bu kapsamda en kısa zamanda Türkiye’ye gelecek olan İran heyeti, ortak organize sanayi bölgesi kurulması için Van ve Doğubayazıt’ta incelemelerde bulunacak. Türkiye’den İran’a gidecek olan heyet ise Tebriz’de incelemelerde bulunacak” dedi.

TARIMDA İRAN İLE 140 KALEM ÜRÜNDE İMTİYAZ SAĞLANDI

Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında Türkiye ve İran arasında tarımda karşılıklı olarak ilk kez imtiyaz tanındığına dikkat çeken Alpaslan, “Cumhuriyet tarihinde İran ile ilk kez 125 kalem tarım ürününün ithalatına ve 140 kalem tarım ürününün de ihracatına karşılıklı olarak imtiyaz tanındı” dedi.

İRAN İLE TİCARETTE TL DÖNEMİ BAŞLAYACAK

İran ile Türkiye arasındaki ticarette kullanılan banka işlemleri ve para birimleri konusunda yaşanan sıkıntıların da gündeme geldiğini belirten Alpaslan, “İran ile Türkiye’deki mesai günleri ve saatlerinde yaşanan farklılıklar, bankacılık işlemlerindeki yoğunluk nedeniyle yaşanan sıkıntılar, İran Milli Bankası ile Halk Bankası ve Ziraat Bankası arasında yapılacak çalışma sonucunda çözüme kavuşturulacak. Ayrıca iki ülke arasındaki ticarette Amerikan Doları yerine Türk Lirası ve İran Tümeni’nin kullanılması konusunda da görüş birliğine varıldı” dedi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim