Van Ticaret Odası (VATSO) ile İl Özel İdaresi tarafından başlatılan 'Cazibe Merkezleri Projesi' kapsamında çalışmalarını yürüttüğü 'Tekstil kent' projesinin temelleri atılmadan, yatırımcılar Van’da tekstil alanında dev adımlar attı. İlk gündeme geldiğinde “Van’da tekstil yatırımı tutar mı?” soruları sorulurken şimdi ise Van tekstil yatırımcılarının ilgi odağı oldu. Van Valisi Münir Karaloğlu da bu kapsamda iş adamı Ömer Yeğin’in memleketi Erciş’te temellerini attığı ve Türkiye’nin bayan giyiminde marka olan ‘Armina’ pardösülerinin de dikeleceği tekstil atölyesinin açılışına katıldı. Böylelikle Tekstilkent kurulmadan tekstil yatırımlarındaki yarış Van’da resmen başlamış oldu.

 

YATIRIM ATAĞINA ONLAR DA KATILDI

 

Otomotiv sektöründe uzun yıllar İstanbul’da faaliyet gösteren işadamı Ömer Yeğin, deprem sonrası doğup büyüdüğü Erciş’e gelerek ilk etapta ünlü markaların üretileceği bir Tekstil Fabrikası kurdu. Ören Mahallesi’ndeki 650 metrekare kapalı alanda kurulan Atölyede 75 kişinin istihdam edileceği belirtildi. Yaklaşık 400 bin lira harcama yapılan Yeğin Tekstil’in açılışı, Van Valisi Münir Karaloğlu tarafından yapıldı. İlçe Kaymakamı Barboros Baran, Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu ve işadamı Ömer Yeğin tarafından açılış kurdelesini kesen Vali Karaloğlu, fabrikayı gezerek yapılan ürünleri inceledi. Çalışan işçilerle ayaküstü sohbetler yapan Karaloğlu, Türkiye’nin bayan giyiminde marka olan ‘Armina’ pardösülerinin dikildiği bayan pardösülerini inceledi. Ürünleri beğenen Vali Karaloğlu, fabrika sahibi Ömer Yeğin’den önümüzdeki aylarda yapmayı planladıkları kapasite artırımı ve yeni yatırım projeleri hakkında bilgi aldı. Karaloğlu, daha sonra aynı bahçe içerisinde yeni yapılacak olan ek binaların arazisinde incelemelerde bulunmak üzere buradan ayrıldı.

 

İSTİHDAM UÇACAK, İŞSİZ VANLI KALMAYACAK!

 

‘Memleketime hizmet etmek için İstanbul’dan Erciş’e döndüm.’ diyen işadamı Ömer Yeğin, ilk etapta 400 bin lira harcama yaptıklarını söyledi. Yeni projelerin de hayata geçmesiyle birlikte yatırımlarını 2 milyon liraya çıkaracaklarını söyleyen Yeğin; şimdilik 75 kişinin istihdam edildiği fabrikada yeni projeler ve ek kapasitelerle birlikte çalışan sayısını 850 kişiye çıkaracaklarını kaydetti. Yeğin “Şu an fabrikamızda İstanbul’dan getirttiğimiz ustalarla birlikte bir yandan çalışanlarımızı eğitiyoruz, diğer yandan da fason üretim yapıyoruz. Yeni projelerimizi hayata geçirdikten sonra da kendi öz markamız olan ‘Yeğin Tekstil’ ürünlerini piyasaya sunacağız. 2011 yılında büyük bir deprem felaketi yaşayan Erciş’in ekonomisini canlandırmak ve işsizlerimize iş imkânı sunmak amacıyla yaptığımız yatırımlardan mutluluk duyuyoruz. Açılışımızı onurlandıran Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

İLK ADIMI MEYE ATMIŞTI!

 

Öte yandan başlatılan bu tekstil yatırımlar diğer yatırımcılarla devam ediyor. Zira Erciş’teki yatırım tekstildeki ilk yatırım değil. Bundan önce Vali Münir Karaloğlu’nun da ziyaret ettiği ve tam destek sözü verdiği Meye Tekstil de tekstil yatırımlarda iddialı olduğunu göstermişti. İstanbul’da 750 kişiyi  istihdam eden Meye Tekstil de deprem sonrası Van’a gelen yatırımcıların başında gelen Meye Tekstil ilk etapta 180 kişinin istihdam edildiği fabrikayı hizmete açmış ve işletmeciler en az 100 kişinin de istihdam edileceği 800 metre kare alan genişliğinde yeni bir işyeri arayışını sürdürdüğünü belirtmişti.

 

TEKSTİLKENTTE GERİ SAYIM

 

Yatırımcılar bir bir tekstil adına dev yatırımlar yapmaya devam ederken, Cazibe Merkezleri projesi kapsamında hazırlıkları yapılan Tekstilkent’te de sona gelindi. Tekstilkent’in tüm ihaleleri tamamlanırken sadece temel atma töreni için gün sayılmaya başlandı.

 

Ömer Aytaç Aykaç - ÖZEL

Editör: TE Bilisim