Başbakan Binali Yıldırım’ın müjdesini verdiği cazibe merkezleri teşvik programı kapsamında ikinci büyük yatırımın müjdesi Van’a verildi. OSB öncülüğünde ilkinin ilan edildiği 50 milyon avroluk Van-İran ortaklığındaki yatırımın ikincisinin de güzel haberi geldi. Van’a yatırımcı getirme seferberliği devam ederken bu kez de tam 20 milyon avroluk bir yatırımın müjdesi paylaşıldı.

 

Türkiye'de Mersin ve İstanbul’da yatırımı bulunan ve birçok ülkeye ürün ihraç eden Kaptanoğlu Plastik, cazibe merkezleri programı kapsamında Van'da 20 milyon avroluk yatırım yapma kararı aldı. Kaptanoğlu Plastiğin Genel Müdürü Ergün Kaptan, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, Van Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tepe ve Vanlı işadamı yatırımcı Bedrettin Gökçenay basın toplantısında, firmanın 20 milyon avroluk yatırım için Van'a gelmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yapılacak olan yatırım ile ilk etapta 100 kişinin istihdam edileceğini ifade edildi.

 

 

BOZKURT: VAN’A GELMEK İSTEDİLER

Bak Hele Bak Yusuf Konak’ta düzenlenen toplantı da konuşan Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, Kaptanoğlu Firması’nın OSB’yi incelemek için Van’a geldiğini söyledi. Bozkurt şu ifadelere yer verdi: “Van Vakfı’mızın ve Van Vakfımızın yönetim bulunan Van Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Gökçenay ve Van Vakfı Yönetiminde yer alan Mehmet Avcı’nın vasıtasıyla değerli abimiz Mersin Organize Sanayi Bölgesi’nde ve İstanbul’da yatırımı olan, Mersin Organize Sanayi Bölge Yönetim Kurulu’nda yer alan Ergün Kaptan abimiz Van’da bir yatırım yapmak üzere bizleri ziyaret ettiler. Hemen Van Vakfı’nın seçimlerinin ardından Bedrettin Beyin bizimle istişareleri sonucunda, kendileri Van Organize Sanayi Bölgesini ziyaret etmek ve incelemek için Van’a gelmek istediklerini ifade ettiler.”

 

“FİRMANIN İHRACATI 10 MİLYONU BULUYOR”

Kaptanoğlu Firmasının yıllık 10 milyon doları bulan bir ihracatın yapıldığını söyleyen Bozkurt, “Sayın Ergün Kaptan ve kardeşi Kadir Kaptan, Kaptanoğlu Plastik olarak yatırımları bulunmaktadır. Bu iki kardeşin Mersin OSB’de sebze meyve plastik kasaları üretimi yapmaktadırlar. Aynı zamanda İstanbul’da otomotiv sektöründe kullanılan plastik yedek parçaların kalıp imalatını yapmaktadırlar. Bu çok çeşitli kalıplardır. Bütün plastik aksamlarının modellerinin yapıp dünyanın birçok yerine ihracat yapıyorlar. İhracatları yıllık 10 milyon doları bulan ciddi bir firmadır.” Dedi.

 

 

20 MİLYON AVROLUK YATIRIM

Van’da 20 milyon avroluk bir yatırım yapılacağını kaydeden Bozkurt şöyle devam etti: “Bu firmamız Van OSB’de Başbakanımızın açıklamış olduğu cazibe merkezleri kapsamındaki desteklerden faydalanmak üzere, Van’ımızda 20 milyon Avroluk bir yatırım yapmak için ilimizdeler. İlk etapta bu firmanın 100’e yakın istihdamı olacak ve bölgede rakibi bulunmayan bir üretimdir. Mersi ile İstanbul’daki üretim karma sistemini burada gerçekleştirecekler. Hem kalıp üretimi hem de kalıp imalatından otomotiv sektöründeki pazara hazır olan ve çalıştıkları 1-2 grupla çalışıyorlar. Bu anlamda pazarları da hazır olan ve bölge de örneği olmayan örnek bir yatırımdır.”

 

BOZKURT: BU PROJEYİ VAN’A KAZANDIRACAĞIZ

Üretim yapan Kaptanoğlu’nun 30 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyen Bozkurt, “Üretim alanında 30 yıla yakın bir geçmişleri var. Kendi konularında uzman yatırımcılardır. Bölgedeki bu destekleri görünce, bölgede yatırım ortamının cazibesini görünce Van Vakfımızın aracılığıyla bizleri ziyaret ettiler. Van OSB’de kendileri ile bir araya geldik. OSB’nin konumunu, bölgedeki avantajlarını ve dünya olan bağlantılarını kendilerine anlattık. Belli bir noktaya geldik. Proje olgunlaştı. Bu projeyi de Van’a kazandıracağız. Bugün Sayın Valimiz ile bir araya geleceğiz. Yine bu tür bir yatırımı yakın bir zamanda sizlerle paylaşmıştık. 50 milyon avroluk bir yatırımı sizlere duyurmuştuk. Akabinde 20 milyon avroluk da ciddi bir yatırımdır. 2 yatırımın bölgeye istihdamı ve yatırımı çok ciddi tarihsel yatırımlardır. Biz kendilerinin ve bölgemizde yatırım yapmak isteyenlerin hizmetindeyiz. Ufak tefek istekler olsa da biz bütün kapıları çalar ve buradaki yatırımcıların hizmetinde oluruz. Dolayısıyla böyle bir yatırımcımızı Van’da misafir etmekte son derece memnunun ve mutluyuz.” İfadelerini kullandı.

 

 

KAPTAN: ÇİN İLE REKABET ETMEK İSTİYORUZ

Toplantı da konuşan Kaptanoğlu Plastik Genel Müdürü Ergün Kaptan ise ilk olarak şu sözlere yer verdi: “Plastik kalıpların beyaz eşya ve otomotiv sektörün kullanılması üzerine üretim yapıyoruz. Özellikle akü sektöründe çok iyi bir noktaya gelmiş durumdayız. Bu kalıplar için Çin’e giden insanların yüzde 10’u yüzde 20’sini buraya getirebilirsek ve yapılan destekler ile Çin ile rekabet edebilirsek çok güzel işler başarırız. Cazibe merkezleri kapsamında verilen destekler yapacağımız yatırım da önemli bir paya sahiptir. Bu destekleri ve yatırımları bizlerde önemsiyoruz.”

 

“BÖLGE DE BÖYLE BİR YATIRIM BULUNMUYOR”

Ham maddeyi yurt dışından aldıklarını kaydeden Kaptan, “Üretmiş olduğumuz ürünlerin yüzde 80’i yurt dışına ihraç ediliyor. Ham maddeyi Norveç ve İsveç’ten karşılıyoruz. Bunun dışında traktör sektöründe önemli bir yol kat ettik. Türk Fiat ile New Holand’ın bütün aksanlarını biz yaptık. Yeni çıkacak olan beyaz eşyaların hemen hemen hepsinin kalıplarını biz yapıyoruz. Pazarımızın hazır olması nedeniyle bir avantajımız var. Bunun dışında bu bölge de böyle bir yatırım bulunmuyor. Buda bizim için Van için büyük bir yatırım ve avantaj olacaktır.” Dedi.

 

 

KAPTAN: YILLIK DIŞ TİCARETİMİZ 900 MİLYON DOLAR

Dış ülkeler ile yapılacak olan ihracatla ilgili de konuşan Kaptan şöyle konuştu: “Van, İran’a çok yakın bir il. Bizim İran’da çok iyi bir pazarımız var. Bu yatırım ile bu pazarımızı daha da genişletmeyi hedefliyoruz. İran dışında Irak, Rusya, Mısır ile ciddi bir ticaret içindeyiz. Yıllık dış ticaret 900 milyon dolar seviyesindedir. Bizim en büyük hedefimiz Çin’e giden insanlarımızı burada tutmaktır. Türkiye’nin bu alanda Çin’e bağımlılığına son vermek istiyoruz. Çin’e giden insanlarımızı burada tutup burada alım yapmalarını sağlayabilirsek bu en hedefimize ulaşmamız anlamına geliyor. Şartlar olgun oldukça bu yolda ilerleyeceğiz. Burada iş gücünün ucuz olması, devlet destekleri bizleri cezbediyor. Biz Van’da 20-30 milyon dolarlık bir ticaret düşünüyoruz. Bizim hedeflerimiz büyük. Bu hedeflerimize ulaşmak istiyoruz.”

 

GÖKÇENAY: ŞU ANKİ YATIRIMCILAR ŞANSLILAR

Toplantı da konuşan Van Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Gökçenay devletin vermiş olduğu desteklerin önemli olduğunu söyledi. Gökçenay, “Yeni yatırımcılar şanslıdırlar. Hatta çok şanslıdırlar. Bizler kendi imkânlarımızla kendi varlığımızla bu yatırımları yaptık. Keşke o zamanlar böyle bir şey olsaydı bizler belki bunun yanına bir fabrika daha açardık. Şahıstan ziyade artık ekonomik refah seviyesi iyi bir noktaya geldi. Bunun nedenlerine baktığımızda 2002-2003’ten sonra Türkiye’de olan siyasi iradedir. Bizler de aslında şanslı sayılırız. Her ne kadar imkânsızlıklar neticesinde bir şeyler yapsak da bizler de şanslı sayılırız. Ama bundan sonra daha çok cazibe merkezleri nedeniyle daha çok yatırımcı kazanmamız adına hükümetimizin biraz daha geniş çaplı daha detaylı insanları bilgilendirecek toplantılar yapılması gerekir.  Burada sadece organize sanayi bölgesinin bilgilendirmesiyle olmuyor. OSB başkanı elinden geleni yapıyor ancak burada daha çok uzman şahısların gelerek burada toplantılar yapmaları ve insanları buraya davet etmeleri gerekir.” Şeklinde konuştu.

 

 

“81 İL GELİP VAN’I GÖRMELİDİR”

81 ilin OSB’sinin Van’a gelmesi gerektiğini kaydeden Gökçenay ifadelerine yer verdi: “81 ilimizin OSB başkanlarının buraya çağrılması gerekir. Burada bu bölgede Van’ı tanıtacak olan sanayicidir. Buraya 81 ilin OSB başkanları geldiğinde Van Organize sanayisinin durumunu göreceklerdir. Dün Van organizeyi gelen bu yatırımcımız buranın büyüdüğünü belirtiyor. Bizlerin bir idare binamız yok. Ben şu açıdan 81 ilin OSB başkanlarının buraya gelmelerini istiyorum. Bize hepsi kardeş sanayi olsunlar birlikte kalkınalım bizler kalkındıkça Türkiye’de kalkınacak.”

 

BOZKURT: 29 BİN METREKARE ALANA YAPILACAK

Toplantı da konuşan Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt yapılacak olan yatırım için 20 bin metrekarelik bir alan ihtiyaç olduğunu ve bu alanı karşıladıklarını söyledi. Bozkurt, “Bu anlamda yeterli yer stokumuz var. Yer ve alt yapı anlamında bir sıkıntımız yok. Gebze OBB ya Konya OSB Gazi Antep OSB’de hangi imkânlar varsa Van OSB’de de aynı imkânlar var. İmarı ifrazı yapılmış kanalizasyonu temiz suyu Telekom doğalgaz hizmetleri bütün parsellerin çalışmaları tamamlanmış bu anlamda arsalarımız da hazırdır. Malum bir önceki yatırımcımıza 100 bin metrekarelik yer tahsis etmiştik.” Şeklinde konuştu.

 

 

“TEKNOLOJİ İLE ÜRÜN ÜRETEN HALE GELDİK”

OSB’de yeterince alanlarının olduğunu ve çok sayıda yatırımcı için yer tahsis edebileceklerini dile getiren Bozkurt şunları dile getirdi: “Buna rağmen 630 bin metrekarelik bir yerimiz var 5. Etabımızda ise devasa 283 bin metrekare alanımız var. Buranın da alt yapı çalışmamız var. Bu işin en sevindirici tarafı ise bizler Van OSB’ye katma değeri yüksek teknolojik ürünleri üreten firmalarımızı çekiyoruz. Nerden nereye gelmişiz. Biz un üretirken şimdi dünyadaki marka araçlara kalıp üreten CNC tezgâhlarında milimetrik ileri teknoloji ile üretilen ürünler üretecek duruma geldik.”

 

BOZKURT: HEDEFİMİZ VAN’DA 500 FABRİKA KURMAK

İhracattaki hedeflerle ilgili de konuşan Bozkurt, “Bu bizim ihracatımıza ülkemizin hedeflediği dış ticarete ve 100 milyar dolar hedefine doğru atlan çok ciddi adımlardır.  İki yatırımımızdan dolayı da sevinçliyiz gururluyuz. Bunun lokomotifini oluşturan cazibe merkezleri kapsamındaki destelerdir bu desteklerin yanı sıra bu yatırımların buraya gelmesinde Van OSB yatırımcısının çok büyük destekleri var. Burada çok önemli destekler var bununla Van şaha kalkacak. Hedefimiz 10 yıl içerisinde Van’da 500 fabrika oluşturmak ve bu fabrikalarda Van nüfusunun yüzde 10’nu istihdam etmektir. Bu anlamda Van hem ulusal hem de yerel medyada yatırımlarıyla konuşuluyor.” Dedi.

 

“VAN’DAKİ GELİŞMEYİ HERKES GÖRECEK”

İleri ki zamanda büyük bir yatırımcıyı daha Van’a getireceklerini kaydeden Bozkurt şöyle devam etti: “İleriki süreçte de bizlerin davet ettiği ve Türkiye’nin öneli iş adamlarından 300 milyon dolarlık ihracatı bulunan önemli firmalarımızdan Bursa OSB’den biz Van’a önemli bir misafir davet ediyoruz. Bunlar da Van’a gelerek yatırım alanını inceleyecekler Yeşim grubu Cavit Çağlar’ın grubu yine içerisinde doğuş grup, Tramvay üreticisi durmazlar grubunun bulunduğu ciddi bir ekip nisan mayıs içerisinde Van’da misafir edeceğiz. Yatırım ortamının kendilerine anlatarak kendilerinin de tecrübelerinden faydalanacağız. Van inşallah ihtilaflarla, çatışmalarla değil yatırımlarla gündeme gelecek biz bunun misyonunu yüklenmiş bulunmaktayız. Onun için 2017’nin ikinci çeyreğinden sonra Van’daki bu gelişmeyi de herkes görecek.”

 

TEPE: 20 İŞADAMIYLA VAN’A GELECEĞİZ

Toplantı da son olarak konuşan Van Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tepe ise, “Nisan ayı sonunda benim de yönetim kurulu üyesi olduğum ÇEKSİAD 20 sanayici iş adamı ile birlikte Van’a geleceğimiz bildirdik. Bunlar yatırımcı iş adamlardır. Van’ı ve OSB’yi gezerek görecekler. Yatırım yapmak istediklerini belirttiler. Buraya Şemsettin başkanımızın davetlisi olarak geleceğiz.” İfadelerine yer verdi. 


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim