ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / ÖNDER ALTINAL / Son yıllarda yaşadığı türlü olumsuzluklar nedeniyle ekonomisi büyük yara alan Van ekonomisi halen toparlanmayı bekliyor. Deprem, bölgedeki terör olayları ve diğer tüm nedenlerle sıkıntılı bir süreç yaşayan Van bir taraftan da yerel sıkıntılardan dolayı canlanmayan ekonomide bir hareketlilik olması umuduyla direnmeye devam ediyor. Şu sıralar da vergi borçlarının ödenmesi gündeme gelen ve büyük bir borç ile karşı karşıya kalan esnaf referandumun sonrasında beklediği canlanmanın başlaması için gün sayıyor. Her yıl Ramazan, bayram ve tatil dönemlerinde İranlılar gibi önemli dinamikler nedeniyle ekonomisi hafif de olsa canlanan Van’da bu Ramazan’da geçmiş yıllara göre düşüş olduğunu söyleyen esnaf umudunu bu kez de bayram ve sonrasına taşıyor. Borçları gibi yıllardır umutlarını da erteleyen Van’da, teşvikler ve huzur ortamının devam etmesiyle birlikte eski günlere dönüş beklenirken belediyelerdeki yeni dönemle birlikte hareketlenen inşaat sektörü gibi alanlardaki hareketliliğin de ekonomiye can vermesi beklentisi oluşuyor.

 

Van’ın son aylardaki ekonomik durumu ve Ramazan ayının geçmiş yıllarla karşılaştırılmasını Van esnafına sorduk. Son derece kötü durumda olduğunu söyleyen esnaf bu kötü gidişatı seçimlere de bağladı, çözüm sürecine de ramazan ayında. Ramazan ayı dışında genel anlamda da bir durgunluk olduğunu ifade eden esnaflar, bayram ve sonrası için ise umutlu olduğunu söyledi. Vanlı esnafın gözü şimdi bayram ve sonrasına çevrilirken, bu sorunun daha da büyüyeceğini söyleyen esnaflarda var.

 

 

İLA: HER GEÇEN YIL AZALIYOR

Van’da fırın işleten Çetin İla isimli esnaf, Ramazan ayının rahat geçtiğini ancak ekonomik olarak kazançlarının az olduğuna dikkat çekerek, “Ramazan ayı geçtiğimiz yıla göre kazanç olarak daha az. Ekonomik olarak kazancımız her geçen yıl daha da azalıyor. Zaten havalar sıcak o yüzden insanlar da dışarı çok fazla çıkmıyor. İnsanlar dışarı çıkmayınca da alışverişte yapılmıyor haliyle.” Dedi.

 

 

SARIBULAK: SEÇİMLER DURGUNLUK YARATTI

Seçimlerden dolayı ciddi bir durgunluğun olduğunu söyleyen esnaflardan Emrah Sarıbulak, şu ifadelere yer verdi: “Seçimlerden dolayı çok ciddi durgunluklar meydana geldi. Halen de bu durgunluğu üzerimizden atmış değil. Hemen hemen her yıl yapılan seçimler esnafın, tüccarın ve işadamların artık nefesini kesti. Bu yaz inşallah ramazandan sonrada daha güzel günler göreceğiz. Ramazan’ın yaz aylarına denk gelmesi de kötü etkiliyor. İnşallah bayram sonrası Kurban Bayramına kadar iyi bir ekonomik kazanç bekliyoruz. Bu konuda umutluyuz. İranlılar son 2 yıldır Van’ı epeyce canlandırdı. Bize doğrudan katkısı yok ama dolayı olarak bizleri de iyi etkiliyor. İnşallah daha fazla gelirler. Bu sefer hem kent kazanıyor hem de bizler.”

 

 

DÜZELİYOR AMA...

Bülent Bayraktar, Ramazan ayında işlerin durgun geçtiğini dile getirdi. Bayraktar, Ramazan ayının ilk günlerinde işlerin durgun geçtiğini ancak son günlere doğru Bayramdan dolayı ekonomik olarak canlanma yaşandığına dikkat çekti. Bayraktar, “Hem bayram hem de Ramazan sonrası düğün sezonu başlıyor. Haliyle de işlerimiz canlanmaya başlıyor. Bizim işte belli sezonlar vardır. Bazen çok durgunuz bazen de çok iyi kazanıyoruz. Yaza girdik artık. Bayrama da az kaldı. Artık işlerimiz canlanmaya başlayacak inşallah.” Diye belirtti.

 

 

ERÇİÇEK: KÖTÜ GÜNLER GEÇİRİYORUZ

Yaşanan ekonomi sıkıntılar ilgili gazetemize konuşan esnaflardan Aydın Erçiçek şu ifadelere yer verdi: “Yıllar öncesine kadar ekonomik anlamda iyi durumdaydık. Bizim işlerimizin başladığı bu dönemlerde insanlar iş yerimizin önünde sıraya girerdi. Ancak artık sipariş üzerine ya da tek tük insanların alış veriş yaptığı bir döneme geldik. İnsanlar ekonomik anlamda sıkıntılar yaşıyor. Ramazan ayında bu sıkıntımız biraz daha artıyor. İnsanlar dışarı çıkmıyor ve alışverişe çok fazla yönelmiyor. Bayram ve sonrası için bekliyoruz. İnşallah bir yükselme meydana gelir.”

 

 

POLATER: BU YIL DAHA DURGUN

Van’da esnaflık yapan Bahattin Polater, Ramazan ayının ilk on günün mevsimsel sıcaklıklardan dolayı durgun geçtiğine dikkat çekti. Polater, “Geçtiğimiz yıllardaki Ramazanlara göre sanki bu yıl daha durgun geçiyor. Bizim aslında yatırıma ihtiyacımız var. Van’da yatırımda yok. Yatırım olmayınca talepte olmuyor. Van’ın nüfusu durmadan artıyor. Van olarak sürekli büyüyoruz ama ekonomik anlamda herhangi bir büyüme göremiyoruz. Van için ciddi planların yapılması lazım. Ciddi ve istihdamı ön plana çıkaracak yatırımlar yapılmalı ki bizde kazanalım. Van’da kazansın. Van’ın ekonomik olarak kalkınması için yatırım şart oldu. Yoksa biz hiçbir şekilde büyümeyeceğiz. Büyüme olmayınca da ekonomik sıkıntı yaşamaya devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

 

 

CANLI: GÜN GEÇTİKÇE KÖTÜYE GİDEN YAŞAMIMIZ VAR

Gazetemize konuşan Özlem Canlı adlı esnaf ise, ekonomik sıkıntıların gün geçtikçe kötüye gittiğini söyledi. Canlı şöyle konuştu: “Gün geçtikçe kötüye giden bir ekonomimiz ve yaşamımız var. Birilerini buna artık dur demesi gerekiyor. Biz esnaf olarak yıllardır ekmek paramızı kazanmak için mücadele ediyoruz. Ancak yaşanan sıkıntılarda dolayı bizde zaman zaman yeter artık diyoruz. Yeri geliyor bir kuruş kazanamadan evimize gidiyoruz. Ramazan ayında işler biraz daha fazla duraksıyor. Çünkü havalar sıcak ve insanlar dışarı çıkmayı pek tercih etmiyor. Her şeye rağmen yine şükür ediyoruz.”

 

 

ÖZDEMİR: EN BÜYÜK KATKI İRANLILARDAN

Şehrivan’a konuşan esnaflardan Mehmet Özdemir ise, “Ramazanın ekonomik durgunlukta elbette ki etkisi var. Ancak genel anlamıyla kentte bir ekonomik durgunluk var. Bu özellikle çözüm sürecinin bozulmasıyla birlikte daha da arttı. Sürecin ardından Van’a en büyük ekonomik katkı ise İranlılar tarafından yapıldı. Özellikle tatillerinde Van’a gelişleri çok önemli ve ekonomik anlamada çok kazançlı dönemler oluyor. Bizim işimizi çok etkilemiyor ama önemli çıktılar var. Bizi daha çok okul dönemleri etkiliyor. Bizde o dönemi bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

TONER: SICAK KÖTÜ ETKİLİYOR

Ramazan ayının çok durgun geçtiğini ifade eden Özcan Toner, kutsal bir ayda ekonomik olarak durgunluk yaşamalarını oruca bağladı. Havaların sıcak olmasından kaynaklı insanların çok fazla dışarıya çıkmayı planlamadığını söyleyen Toner şöyle devam etti: “Ramazan sıcak bir mevsime denk geldi. Günler uzun. Haliyle de insanlar çok fazla dışarı çıkmayı göze alamıyor. Bu yüzden de bir durgunluk var. Bayrama kısa bir zaman kaldı. İnşallah bu bayramı daha güzel bir şekilde geçirir ve belimizi biraz daha doğrulturuz. Sonrası için ise Allah büyüktür diyoruz.”

 

 

ÇAVLI: ESNAF OLARAK ÇÖKÜŞTEYİZ

Orhan Çavlı adlı esnaf ise ekonomik anlamda çöküşte olduklarını söyledi. Çavlı, “Ekonomik olarak büyük bir çöküşteyiz. Bu sezon tamda bizim iş yapma sezonumuz ancak ramazan olduğu için çok fazla iş yapamıyoruz. Esnaf olarak dört dörtlük değiliz ancak öldüğümüzü söylemekte çok doğru olmaz. Şu an ramazan aynının bitmesini ve ardından iş yapmayı bekliyoruz. İnşallah ramazan ayının ardından hızlı bir şekilde toparlanırız.” Dedi. Ahmet Çiçeksay isimli vatandaş Ramazan ayının durgun geçtiğini dile getirdi. 

Editör: TE Bilisim