Van TSO’nun öncülüğünde aylardır hazırlığı yapılan Van Shopping Fest (Van Alışveriş Festivali) dün start aldı. 15 Mart – 5 Nisan tarihleri arasında devam edecek olan festival özellikle Newroz döneminde binlerce İranlı’nın Van ekonomisine katkı sunmasına zemin hazırlarken, festivalin ilk gününde çekilen kareler sıcak bir hava oluşturdu.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), İranlı turistlerin Nevruz tatili dolayısıyla en yoğun geldiği dönemde ekonominin canlanmasını sağlamak amacıyla organize ettiği "Van Shopping Fest" kortej yürüyüşüyle başladı. Van Valiliği önünde bir araya gelen Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Van TSO Başkanı Necdet Takva, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar, davul zurnalar eşliğinde Cumhuriyet Caddesi'nde yürüyerek, Sanat Parkı'na geldi. Burada açılan el sanatları stantlarını gezerek yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan protokol üyeleri, daha sonra vatandaşlarla sohbet ederek fotoğraf çektirdi. Festivalin 15 Mart - 5 Nisan tarihleri arasında düzenleneceğini anımsatan Van Valisi İbrahim Taşyapan, bu dönemde İran başta olmak üzere birçok ülkeden ziyaretçilerin kente geldiğini aktardı.

 

TAŞYAPAN: FESTİVAL VAN'A BÜYÜK KATKI SUNACAK

Alışverişin turistler için önemli bir olay olduğunu dile getiren Taşyapan, "15 Mart-5 Nisan tarihleri arasında sürecek festival Van'a büyük katkı sunacak. Dış ülkelerden misafirlerimiz geldi. Alışveriş onlar için çok önemlidir. Van TSO'nun öncülük ettiği ve katkı sunan esnafımızı, kurumlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah ilimize, yöremiz insanlarına ve esnafımıza bol kazançlar getirmesini diliyorum. Bunu daha geliştirerek ileri ki yıllarda belki yılda iki defa yapma imkânı doğabilir." dedi.

 

KAYA: İSTANBUL'DA YAPAMADIK, VAN'DA YAPACAĞIZ

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ise, kentin ekonomisini canlandırmak amacıyla 20 günlük bir festival düzenlendiğini bildirerek, kentte yaklaşık 2 yıldan bu yana yaşanan ekonomik durgunluğun giderilmesi konusunda önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Kentin ekonomik olarak ilerlemesi konusunda ticaret odasının birçok etkinliğinin olduğunu hatırlatan Kaya, şöyle konuştu: “Kentimizin ekonomisini canlandırmak amacıyla 20 gün sürecek alışveriş festivali ilk defa yapılıyor. Kentimizin ekonomik durumunun bir durgunluk içinde olduğunu ve esnafımızın çeşitli anlamda şikayetlerinin olduğunu hepimiz biliyoruz. Umarım bu festival kentimizin ekonomisine 20 gün boyunca büyük katkısı olur. Bildiğiniz gibi yakın tarihte bir ekonomi zirvesi düşünmüştük. Maalesef başarılı geçemedi. Aslında bu konuda da Van TSO'nun, YYÜ'yle yine bir takım çalışmalarımız olacak. Biz hiçbir zaman bitirmedik o projemizi. Belki İstanbul'da yapamadık, ama Van'da yapacağız. Tek isteğim çok haber konusu oldu. Hiç kimse siyasi kariyerini Van'ın ekonomisine kurban etmemelidir. Biz o günleri geride bıraktık. Herhangi bir açıklamada yapmadık. Bu kentin ekonomisi bir takım çıkarlara feda edilmemelidir. Kentin ekonomisini olumsuz etkileyecek beyanatlardan hepimizin kaçması gerekiyor. Bu anlamda kentin ekonomisinin birileri siyasi kariyeri için feda etmemelidir. Van Ekonomi Zirvesini yine bütün kurumlarımızla beraber bu kentte yapacağız.”

 

TAKVA: EKONOMİ HER ŞEYDİR

Etkinliğe destek veren herkese teşekkür eden Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise, "Dünyada ekonomi her şeydir. Elbette ekonomi her şeydir derken homojen bir dağılıma katkı sağlayacak kentsel ekonomiyi geliştirmek istiyoruz. Van'ın bölgede yöneten, yönlendiren bir misyonu olduğunu, kurumlarımızın da bu çerçevede rol model üstlenmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle İran'da newroz yoğun katılımlı gerçekleşen önemli bir bayram. Bu 20 günlük etkinliğin kentimize katma değeri yüksek bir aktiviteye dönüşmesini bekliyoruz. Birlikle beraberce kentimizin kalkınmasına, ticaretine, refahına katkı sunalım istiyoruz." Diye konuştu. 5 Nisan'a kadar devam edecek olan "Van Shopping Fest" alışveriş festivaline destek veren iş yerleri, müşterilerine belirlenen tarihler arasında kendi belirleyecekleri oranda indirim imkânı sunacak. Festival kapsamında hazırlanan logolu afişlerin asıldığı iş yerlerinde geçerli olacak indirimli alışveriş imkânının yanı sıra, turistlerin ilgisini çekmek amacıyla sokak gösterileri, sanatsal etkinlikler ve konserler de düzenlenecek.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim