ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - Van’ın en önemli istihdam kaynağı olan Van Organize ve Sanayi Bölgesinde 2 yeni baca tütmeye başladı. Geçtiğimiz yıl açıklanan cazibe merkezleri kapsamında Van OSB’de iki firma kolları sıvadı ve çalışmalara başladı. İlk etapta iki firmada 500 kişi istihdam edilirken, 5 yılda bu sayının 5 bini geçeceği belirtildi.

 

Son dönemlerde kentte ve bölgede hakim olan huzur ortamı kentin ekonomisine can suyu olurken son dönemlerde zor günler geçiren OSB’ye de hareketlilik getirdi. Deprem sonrası başlayan kriz, sonraki süreçte OSB’deki bir çok fabrikanın kapasitesinin altında üretim yapmasına neden olurken son bir yıllık süreçte OSB yeniden vites artırdı. Sadece bir kaç ay içerisinde bir çok firma üretim için kolları sıvarken biri çağrı merkezi birisi de tekstil sektöründe olmak üzere iki firma ilk etapta yüzlerce kişiyi istihdam etmek üzere çalışmaların startını verdi. OSB’de faaliyete başlayan çağrı merkezi uzun vadede bin beş yüzü aşkın bir istihdamı hedefe bırakırken Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan OSB Başkanı Mehmet Aslan önümüzdeki süreçte yeni firmaların istihdam hedefini 5 bin olarak açıkladı. Aslan, huzur ve barış ortamı ile birlikte yatırımların da arttığına bir kez daha vurgu yaparken son dönemlerdeki olumlu havadan dolayı ekonomideki hareketliliğin en büyük etkiyi üretim sektöründe gösterdiğini vurguladı. Van OSB’de dumanları tütmeye başlayan CMC çağrı merkezi ve Runis Tekstil var olan ve gelecek olan yatırımların sadece küçük bir parças olurken diğer yatırımların da gelmeye devam edeceği belirtildi.

 

ASLAN: YATIRIMLAR GELMEYE BAŞLADI

Van’a gelen yatırımlarla ilgili Şehrivan’a konuşan Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, devlet büyüklerinin devreye girmesiyle yatırımların gelmeye başladığını ifade etti. Aslan, “Özellikle milletvekili Burhan Bey ve Beşir Beyin katkılarıyla Van OSB’de bir çağrı merkezinin kurulması sağlandı. Vali beyin çok büyük katkısı oldu bu konuda. Bizim siyasiler son dönemlerde Van’a katkı sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yapmak için çabalıyorlar. Dikkat ettiyseniz hemen hemen her hafta ya bakan ya da müsteşarlar Van’a geliyor. Üst düzey bürokratlar sürekli Van’a geliyor. Biz 4 aydır buradayız bu 4 aylık süre zarfında üniversite sanayi işbirliği ile burada çeşitli toplantılar yaptık. 2-3 fuar yaptık burada. Kitap fuarı ve turizm fuarı Türkiye’de ses getiren fuarlar oldu.” Diye konuştu.

 

HUZUR VARSA YATIRIMDA VARDIR

Siyasetin ve bürokrasinin iyi işlemesinin sonucu olarak olumlu oluşumların elde edildiğini vurgulayan Aslan, “2011 yılından bu yana Van’a Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanı gelmemişti. Biz bilim teknoloji bakanımızı burada ağırladık. Sonrasında KOSGEB başkanımız geldi. İçişleri bakanımız geldi. AB Bakanının katılımıyla burada Helsinki forumunu gerçekleştirildi. Bunların hepsi siyasetin iyi işlediğinin ve huzurun, güvenin ön planda olduğunun kanıtı. Bunların hepsi olduğunda yatırımlarda gelmeye başlıyor.” Dedi.

 

VALİ ZORLUOĞLU VAN’DA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİRDİ

Van’da 2 ay önce yatırım amacıyla gelen CMC çağrı merkezinin uzun bir süre ön çalışma yaptığını ifade eden Aslan, “Çağrı merkezinin yetkilileri Vali beyle görüşmeler yaptı. Özellikle vali beyin Van’a gelmesiyle birlikte çok şey değişti. Ben böyle konuştuğumda insanlar bana farklı bakıyorlar ama görünen köyde kılavuz istemez. Biz gördüğümüzü söylüyoruz. Vali beyin gelişi ile birlikte Van’da nelerin değiştiğini görmemek mümkün değil. Vali beyle birlikte ilimiz farklı bir performans yakaladı. Her sorunla bire bir ilgileniyor. Özellikle yatırım için gelenlerle direk muhatabın kendisi olduğunu söylüyor. Hiç randevuya gerek duymadan kendileri ile görüşülmesini istiyor. Söz konusu yatırım olunca taşın altına elini koyan bir valiye sahibiz.” Diye konuştu.

 

HEDEF BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Van’a gelen yatırımcı firmalar için OSB içerisinde yer tahsisi yaptıklarını ifade eden Aslan, “Bizim boş bir yerimiz vardı OSB’de. Eski başkanlardan Necmettin Çok’a ait bir yerdi burası. Sayın Çok hiç itiraz etmeden çağrı merkezine kiraladı. Tüm evraklarını temin ettik. 2 ay kadar bir süre zarfında tüm alt yapı çalışmalarını tamamlayan firma eğitimlerine de başladı. Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu konuda destek verdi. Van’ın bütün bileşenleri bir oldu ve bu yatırımı Van’a kazandırmayı başardık. Şuanda 300 küsur kişi ile çalışmalara başladılar. Hatta 2018’in ilk çeyreğinde istihdamı bine çıkarmayı planlıyorlar. Asıl hedef 480 çarpı 3 vardiya. Bu da bin 440 çalışana tekabül ediyor. Şuan tek vardiya ile başladılar. Amaç bu vardiyayı 3’e çıkarmak. Ki buradaki çağrı merkezi tüm bölgeyi kapsayacak. Sadece Van’la sınırlı kalmayacak. Çok ciddi istihdam demek oluyor bu da.” Şeklinde konuştu.

 

OSB’YE TEKSTİL FİRMASI

Aslan konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: “Ayrıca bir tanede tekstil firmamız var burada. Hemen OSB’nin girişinde atıl durumda olan bir yer vardı. Feridun Irak Beye ait bir yer. Daha önce orası il özel idaresi tarafından tekstil olarak kullanılıyordu. İki aydır orada çalışmalar başladı. İstanbul’dan bir tekstil firmamız geldi. Kendileri bizim hemşerimizler. Bahsi geçen yeri tekstilci arkadaşlara kiraladık. Sağ olsunlar tüm kurumlarımız bu konuda ellerinden gelenini yaptılar. Şu anda orada 200’ün üzerinde istihdam sağlanıyor. Onlarında hedefi 4-5 ay içerisinde 500’e çıkarmak. İki katlı bir yer şuanda sadece bir katında üretim devam ediyor. Alt katında da üretim yapılması için hazırlıklar devam ediyor. Alt kat daha büyük. Orada da 500’ün üzerinde istihdam sağlanması planlanıyor.”

 

5 YILDA 5 BİN İSTİHDAM

Her iki firma ile birlikte hedeflerinin 5 yıl içinde istihdamı 5 bine çıkarmak olduğunu vurgulayan Aslan, “Hatta 5 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun yanında 4’üncü etapta çalışmalarımız devam ediyor. 60 hektarlık yerimiz var. 23 tane sanayi parselimiz var. Bunların alt yapıları tamamlandı. Sadece yol çalışması kaldı. Onu da bahar ayında yapmayı planlıyoruz. İnşallah yılın ikinci yarısında tahsisleri yaptığımız vakit oralarda canlanacak. Ve çok ciddi istihdam kapasitesi yüksek yatırımcılarımız gelecek. Bunlarda geldiği vakit ilimizdeki işsizlik sorununu bir nebzede olsa aza indirilmiş olacak. Tekstil kentimiz faal bir şekilde çalışmalarını devam ettiriyor. İnşallah her şey çok daha güzel olacak.” İfadelerine yer verdi.

 

DAHA ÖNCE GECİKEN YATIRIMLARIN NEDENİ OLMAYAN LOBİCİLİK!

Daha önce yapılması planlanan çağrı merkezleri yatırımları gecikmesinin tek nedeninin lobicilik olduğuna dikkat çeken Aslan, “Bir olmak çok önemlidir bu konuda. Biz bugün bir olamazsak kazanmamızda mümkün olamaz. Van’da da kazanmak ve ilerlemek için birlik ve beraber olmamız şart. Siyaset farklı konuşursa, yerel yönetimler farklı konuşursa, ticaret odası ayrı konuşursa, OSB ayrı konuşursa, diğer STK’lar farklı konuşursa kimse bizi dikkate almaz. Ne zaman herkes egosunu, duygularını ve ideolojisini bir tarafa bırakıp Van endeksli hareket ederse o zaman güçleniriz. İşte o zaman dikkate alınırız. Şuan Van’da biz bu birliği yaşıyoruz. Uzun zamandır beklediğimizi bir yıldır yaşıyoruz. Maalesef şahsi duygular ve ideolojilerle hareket edip bölgeye mal edildi. Bu da Van’ın kaybetmesine neden oldu. Hâlbuki hedef Van olsa lobide güçlenir, çevrende güçlenir, sende güçlenirsin. Ankara’da 8 vekilimiz var. Ama gönül isterdi ki 8 vekil bir araya gelip Van için mücadele etsin. İdeoloji ve duygular bir tarafa bırakılıp Van endeksli işler yapılması şart. Bir vekilin bakanlığa gitmesi farklıdır, 8 vekilin birlikte gitmesi çok daha farklıdır.” Diye konuştu.

 

ASLAN: YETER Kİ İLETİŞİM HALİNDE OLALIM

Hükümet ve devlet nezdinde Van’ın çok iyi bir yerde olduğunu ifade eden Aslan, “Bakanlıklarda, başbakanlıkta ve cumhurbaşkanlığında direkt sıkıntımızı dile getirecek yetkiler var. Bu Van için çok önemli bir durum. Bu durum bile Van’a yatırım yapılması konusunda gerekli bilgileri verecek önemli kişilere sahibiz. Önemli olan birlik olmaktır. Elimizde olan imkânları çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Önümüzde olan süreci çok iyi değerlendirmemiz şart. Yeter ki iletişim halinde olalım. Şuanda lobimizin çok iyi işlediği bir gerçek.” Dedi. 

Editör: TE Bilisim